Πόνος στους γλουτούς Σύνδρομο βαθύ γλουτιαίου πόνου (Deep gluteal syndrome)

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο να ακούμε άτομα τα οποία παραπονιούνται για έντονους πόνους στους γλουτούς, σε σημείο που να μην μπορούν καθίσουν για πολύ ώρα σε καθιστή θέση. Οι πόνοι στους γλουτούς, μπορεί να οφείλονται σε πολλές και διαφορετικές αιτίες. Ο πόνος μπορεί να προέρχεται από τη μέση, από την ιερολαγόνια άρθρωση, την άρθρωση του ισχίου, ή από την παγίδευση νεύρων. Το σύνδρομο βαθύ γλουτιαίου πόνου (Deep gluteal syndrome), είναι ένας σχετικά νέος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μερικές διαφορετικές αιτίες πόνου στην περιοχή των γλουτών. Συνήθως, αναφέρεται σε εγκλωβισμό νεύρων στην περιοχή των γλουτών, που δεν προέρχεται από τη σπονδυλική στήλη.

Το σύνδρομο βαθύ γλουτιαίου πόνου (Deep gluteal syndrome), περιγράφει την εμφάνιση έντονου πόνου στους γλουτούς, και ο οποίος προκαλείται από την παγίδευση του ισχιακού νεύρου χωρίς να υπάρχει κάποια παθολογική αιτία. Υπάρχουν αρκετές δομές του ανθρώπινου σώματος οι οποίες μπορούν να εμπλακούν στην παγίδευση του ισχιακού νεύρου εντός του γλουτιαίου χώρου. Αυτές είναι ο απιοειδής μυς, οι γλουτιαίοι μύες, οι μύες του ισχίου, το σύμπλεγμα gemelli-obturator internus κ.α. 

Η ανατομία του βαθύ γλουτιαίου χώρου είναι περίπλοκη. Το ισχιακό νεύρο εισέρχεται στη λεκάνη μέσω της ισχιακής εγκοπής, και συνεχίζει προς το πόδι περνώντας μέσα από το βαθύ γλουτιαίο χώρο. Το ισχιακό νεύρο εμφανίζει σημαντική κινητικότητα κατά τις κινήσεις του ισχίου και η κινητικότητά του αυτή, εξαρτάται από την κάμψη του γόνατος. Όταν το γόνατο κάμπτεται, το ισχιακό νεύρο κινείται οπίσθια και όταν το γόνατο εκτείνεται το ισχιακό νεύρο κινείται βαθιά μέσα στη σήραγγα. Μάλιστα σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ισχιακό νεύρο κινείται μέχρι και 28 mm κατά την κάμψη του ισχίου. Επιπλέον, κατά την πλήρη κάμψη του ισχίου και κατά την εξωτερική περιστροφική απαγωγή του ισχίου, ο ημιμεμβρανώδης μυς (μυς του δικέφαλου μηριαίου) που νευρώνεται από το κνημιαίο τμήμα του ισχιακού νεύρου, έρχεται σε επαφή μέχρι και με το οπίσθιο άκρο του μεγαλύτερου τροχαντήρα.

Μη παθολογική αιτία

Η οσφυϊκή μοίρα παίζει σημαντικό ρόλο στον πόνο του ισχίου. Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνει διαφοροποίηση των προβλημάτων που προέρχονται από τη σπονδυλική στήλη και αυτών που οφείλονται στη μη παθολογική παγίδευση του ισχιακού νεύρου. Μόλις αποκλειστεί η οσφυϊκή παθολογία με τη χρήση ειδικών εξετάσεων και την απεικόνιση της σπονδυλικής στήλης από έναν γιατρό, τότε ένας εξειδικευμένος στην αξιολόγηση της κίνησης επαγγελματίας, θα πρέπει να κατευθυνθεί προς το βαθύ γλουτιαίο χώρο ώστε να εντοπίσει την αιτία που προκαλεί τον πόνο στους γλουτούς.

Στο παρελθόν, οι περισσότεροι πόνοι σε αυτή την περιοχή αποδίδονταν στο σύνδρομο του απιοειδούς (piriformis sydrome). Ωστόσο, το ισχιακό νεύρο μπορεί να παγιδευτεί από μια σειρά διαφορετικών δομών, διότι ο βαθύς γλουτιαίος χώρος είναι μια μοναδική και περίπλοκη ανατομική περιοχή του ανθρώπινου σώματος.  

Συμπτώματα του βαθύ γλουτιαίου πόνου

Το σύνδρομο του βαθύ γλουτιαίου πόνου (DGS), εμφανίζεται συνήθως με χρόνιο τρόπο στην περιοχή των γλουτών και του ποδιού, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής του ατόμου. Η κλινική εκτίμηση των ασθενών με σύνδρομο βαθύ γλουτιαίου πόνου (Deep gluteal syndrome), είναι δύσκολη αφού τα συμπτώματα είναι ανακριβή και μπορεί να συγχέονται με άλλες οσφυϊκές και ενδο – ή εξωαρθρικές παθήσεις του ισχίου. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • πόνος ή μούδιασμα στον γλουτό
 • πόνος στο ισχίο ή στο πίσω μέρος του ποδιού, ακτινοβολώντας ή έχοντας ριζικό πόνο στη διαδρομή του ισχιακού νεύρου 
 • ευαισθησία στην γλουτιαία και οπισθοτροχαντική περιοχή και πόνο που μοιάζει με ισχιαλγία
 • δυσκολία στο να παραμείνουμε σε καθιστή θέση περισσότερο από 10 λεπτά
 • δυσκολία στο περπάτημα
 • νευρολογικές & αισθητηριακές αλλαγές
 • πόνος τη νύχτα που βελτιώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας κ.α
Αίτια που προκαλούν το βαθύ γλουτιαίου πόνου

Η αιτιολογία του σύνδρομού βαθύ γλουτιαίου πόνου (Deep gluteal syndrome), είναι πολυπαραγοντική. Οι δύο πιο συχνές και υποδιαγνωσμένες αιτίες είναι:

 • οι ινοαγγειακές ζώνες: οι οποίες εμποδίζουν το ισχιακό νεύρο να τεντωθεί και να γλιστρήσει, ώστε να δεχτεί την καταπόνηση ή την συμπίεση που σχετίζεται με την κίνηση της άρθρωσης. Η μειωμένη κινητικότητα του ισχιακού νεύρου ή η έλλειψη αυτής κατά τη διάρκεια των κινήσεων του ισχίου και του γόνατος λόγω των ινοαγγειακών ζωνών, είναι η αιτία που προκαλεί το σύνδρομο του βαθύ γλουτιαίου πόνου.
 • ο εγκλωβισμός του ισχιακού νεύρου, από τους εξωτερικούς περιστροφικούς μύες του ισχίου.  
Πως αντιμετωπίζουμε το βαθύ γλουτιαίου πόνου

Το σύνδρομο βαθύ γλουτιαίου πόνου (Deep gluteal syndrome), μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά με έναν συνδυασμό άσκησης & χειροπρακτικής.

Η χειροπρακτική θεραπεία είναι χρήσιμη, διότι μπορεί προσωρινά να μειώσει την ένταση στους μυς του βαθύ γλουτιαίου χώρου και να αυξήσει τη ροή του αίματος.

Και η άσκηση  βοηθάει στη βελτίωση της λειτουργίας που σχετίζεται με το σύνδρομο του βαθύ γλουτιαίου πόνου, μέσω ενός αριθμού μηχανισμών όπως :

 • Τη βελτίωση της κινητικότητας και της ροής αίματος του ισχιακού νεύρου
 • Τη βελτιστοποίηση της υγείας των μυών και των τενόντων του βαθιού γλουτιαίου χώρου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες ασκήσεις διατάσεων ή ενδυνάμωσης.
 • Τη βελτίωση στον έλεγχο της πυελικής θέσης 
 • Την εκπαίδευση του ατόμου στην κατανόηση του προβλήματος και ποιές θέσεις και δραστηριότητες είναι πιθανό να ερεθίσουν το ισχιακό νεύρο. Η εκπαίδευση του ασθενή, έχει μεγάλη σημασία διότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο των συμπτωμάτων της ισχιαλγίας που σχετίζεται με το ισχίο.

Στο Functional Movement, εξειδικευόμαστε στην θεραπεία των χρόνιων πόνων οι οποίοι δεν οφείλονται σε παθολογικά αίτια. Μέσω της κινητικής αξιολόγησης και της κινησιολογίας, έχουμε τη γνώση και την εμπειρία να εντοπίζουμε την αιτία που προκαλεί χρόνιο πόνο και στη συνέχεια με την κατάλληλη θεραπεία άσκησης & χειροπρακτικής να τη διορθώνουμε. Αν ταλαιπωρήστε από χρόνιους πόνους και δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτούς, απευθυνθείτε σε εμάς, για να δοκιμάστε μια διαφορετική (μη φαρμακολογική) θεραπεία ενάντια στους χρόνιους πόνους.

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος & M.Sc Physical therapy

Certified Medical Exercise Specialist

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!