Νίκος Παγούνης

Κινησιολόγος,

πιστοποιημένος pain & health coach

  • Απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α

  • Μεταπτυχιακές σπουδές στην κινησιολογία και στη φυσικοθεραπεία

  • Εξειδίκευση στην Ιατρική της Άσκησης & στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

  • Σπουδές στην Οστεοπαθητική στο London College of Osteopathy & Health Sciences

  • Εκπαίδευση στη νέα προσέγγιση αποκατάστασης Dynamic Neuromuscular Stabilization (DNS) «Δυναμική Νευρομυϊκή Σταθεροποίηση»

  • Εξειδίκευση, ως πιστοποιημένος γυμναστής, στο Σύστημα Κινητικής Αξιολόγησης FMS και στην Εκμάθηση των θεμελιωδών κινητικών μοτίβων – Κινησιολογία

  • Εκπαίδευση σε πρωτοποριακά & καινοτόμα προγράμματα εκγύμνασης Pilates, Clinical Pilates, TRX Suspension Training, Body Pump, Core Training, Functional Training, Boot Camp Circuits, Cross Training, Plyo Progression’s Training

  • Μέλος της Εθνικής ομάδας κωπηλασίας με παγκόσμιες διακρίσεις από το 1997 έως το 2006

Είμαι ο Νίκος Παγούνης,

γεννήθηκα στην Καστοριά το 1979, όπου και πέρασα τα παιδικά μου χρόνια. Τα φοιτητικά μοιράστηκαν ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη (Τ.Ε.Φ.Α.Α), Γιάννενα (Εθνική ομάδα κωπηλασίας) και Καστοριά, εξαίρεση αποτελούσαν οι αγωνιστικές μου υποχρεώσεις με την Εθνική ομάδα στο εξωτερικό.

Στον χάρτη της αθλητικής μου καριέρας αλλά και της επαγγελματικής μου σταδιοδρομίας συμπεριελήφθησαν περιοχές όπως:

  • Τσοτύλη (Βόιο Κοζάνης) – Γυμναστής στη σχολή Δημοτικής Αστυνομίας

  • Κεφαλονιά – Γυμναστής στο Αθλητικό γυμνάσιο

  • Θεσσαλονίκη και Σπάρτη – Μεταπτυχιακές σπουδές

και πολλές άλλες πόλεις στις οποίες έκανα τις μετεκπαιδεύσεις μου, έχοντας πάντα ως βάση από το 2009 και μετά την Καστοριά.

Έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στην κινησιολογία και στη φυσικοθεραπεία, και εξειδικεύτηκα στην Ιατρική της Άσκησης & στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία.

Για να διευρύνω τις γνώσεις πάνω στο κομμάτι της αποκατάστασης και της αντιμετώπισης των χρόνιων μυοσκελετικών πόνων, σπούδασα Οστεοπαθητική στο London College of Osteopathy & Health Sciences, όπου και αποφοίτησα το 2021.

Εκπαιδεύτηκα σε σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης όπως Dynamic Neuromuscular Stabilization (DNS) «Δυναμική Νευρομυϊκή Σταθεροποίηση» και Active Release Therapy (ART) Τεχνικές Ενεργητικής Μυϊκής Απελευθέρωσης.

Είμαι πιστοποιημένος γυμναστής στο Σύστημα Κινητικής Αξιολόγησης FMS & στην Εκμάθηση των θεμελιωδών κινητικών μοτίβων – Κινησιολογία. Ενώ έχω εκπαιδευτεί και σε πολλά άλλα πρωτοποριακά & καινοτόμα προγράμματα εκγύμνασης Pilates, Clinical Pilates, TRX Suspension Training, Body Pump, Core Training, Functional Training, Plyo Progression’s Training.

Εγώ & η γυμναστική

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουν ένα παιδί δραστήριο, όχι ιδιαίτερα ευκίνητο, λίγο στρουμπουλό και με έντονο ενδιαφέρον για το παιχνίδι και την αθλητική δραστηριότητα. Ο ελεύθερος μου χρόνος μοιραζόταν ανάμεσα στις αθλοπαιδιές και στο διάβασμα. Ακόμα κι όταν ο

Τι είναι το Functional Movement

Το Functional Movement δεν είναι απλά μια μέθοδος ή μια τεχνική, είναι η αλήθεια μου, είναι οι εμπειρίες και οι γνώσεις μου, τις οποίες εξελίσσω και θα συνεχίζω να εξελίσσω, διότι αυτό μου έμαθε ο αθλητισμός να εξελίσσομαι και να γίνομαι καλύτερος.

Το Functional Movement είναι αυτή η αλλαγή που έζησα βλέποντας το σώμα μου να αλλάζει, να γίνεται πιο ευκίνητο, πιο λειτουργικό, πιο δυνατό, να μην πονάει (από τα κατάλοιπα του πρωταθλητισμού), και όλα αυτά καταφέρνοντας να αλλάξω και να ξεπεράσω κακές συνήθειες και λανθασμένα πρότυπα κίνησης, τα οποία ευθύνονται για την εμφάνιση μυοσκελετικών πόνων στο ανθρώπινο σώμα.

Το Functional Movement είναι αυτό το οποίο δεν προσπαθεί να μειώσει τη δουλειά κανενός, απλά προσπαθεί να κάνει όσο καλύτερα μπορεί τη δουλειά του και μάλιστα με τη συνεργασία και άλλων επαγγελματιών υγείας, (γιατρούς , φυσικοθεραπευτές).

Το Functional Movement, είστε όλοι εσείς που με εμπιστευτήκατε και με εμπιστεύεστε, και έχετε νοιώσει αυτή την αλλαγή στο σώμα σας και στη διάθεσή σας, όπως την ένοιωσα και εγώ.

Σας ευχαριστώ!

καιρός δεν το επέτρεπε δημιουργούσα διάφορες γυμναστικές επιδείξεις στο διάδρομο του σπιτιού μου (κάμψεις, κυβιστήσεις κ.τ.λ) Όταν πάλι δε, ερχόταν η ώρα του ύπνου και έσβηνε το φως τότε ονειρευόμουν ότι μεγαλώνοντας θα γίνω μεγάλος αθλητής, γιατί ο αθλητισμός είναι η ίδια μου η ζωή.

Με το πέρασμα των χρόνων και φτάνοντας στα εφηβικά μου χρόνια, το στρουμπουλό παιδί, έγινε πιο στρουμπουλό, πιο δυσκίνητο με αποτέλεσμα να κλειστώ στον εαυτό μου, να έχω χαμηλή αυτοπεποίθηση και γενικότερα να φοβάμαι την ενασχόληση μου με τον αθλητισμό, μιας και οι πιθανότητες να τα καταφέρω δεν ήταν με το μέρος μου. Οι γονείς μου αντιλαμβανόμενοι αυτή την κατάσταση, με ώθησαν να ασχοληθώ με την κωπηλασία. Ένα άθλημα σχετικά απαιτητικό το οποίο δε θα μου έδινε περιθώρια απομάκρυνσης μιας και ο προπονήσεις έχουν καθημερινή συχνότητα. Στόχος της συστηματικής προπόνησης είναι η καθημερινή δραστηριότητα, γιατί πραγματικά αυτό είναι που πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας, να αθλούνται καθημερινά.

Η ενασχόληση μου με την κωπηλασία (πράγμα για το οποίο ευγνωμονώ τους γονείς μου) μου άφησε ίσως την καλύτερη κληρονομιά. Αρχικά έμαθα να χάνω. Έμαθα ότι για να κερδίσει κανείς πρέπει να μάθει να παλεύει, να αγωνίζεται και να εξελίσσεται καθημερινά και αυτό ήταν που με οδήγησε στο να διακριθώ σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο στην 5η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών & 2ος Μεσογειονίκης.

Στην πραγματικότητα όμως δεν κατάφερα μόνο να διακριθώ, αλλά κατάφερα να αλλάξω. Να αλλάξω τη ψυχολογία μου, την αυτοπεποίθηση μου, τη νοοτροπία μου, το σώμα μου. Το στρουμπουλό, δυσκίνητο παιδί, χωρίς πολλές ικανότητες, κατάφερε να γίνει στο άθλημα του, ένας από τους καλύτερους αθλητές παγκοσμίως. Έπειτα εδραιώθηκε και η σχέση μου με την άθληση όταν ο στόχος μου επιτεύχθηκε με την εισαγωγή μου στη γυμναστική ακαδημία Τ.Ε.Φ.Α.Α Θεσ/κης.

Το επάγγελμα του γυμναστή, είναι ένα δύσκολο επάγγελμα το οποίο δεν περιορίζεται στο πακετάκι των έξι κοιλιακών και στα καλογυμνασμένα μπράτσα και τους γλουτούς . Στόχος είναι η καλύτερη και ασφαλέστερη εκγύμναση των ασκούμενων, η αποκατάσταση των ασκούμενων από μυοσκελετικούς τραυματισμούς, και η σωστή εκπαιδευτική προσέγγιση και διδασκαλία των παιδιών & αθλητών, καθώς και των ατόμων τα οποία ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες. Για να μπορέσει να ανταπεξέλθει ένας γυμναστής σε αυτές τις απαιτήσεις θα πρέπει να μετεκπαιδεύεται δια βίου.

Τελειώνοντας τις σπουδές μου, δεν ήθελα απλά να γίνω ένας καλός γυμναστής, αλλά ήθελα να γίνω ο καλύτερος γυμναστής και να προσπαθήσω μέσα από αυτό το επάγγελμα να πείσω τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει και να βελτιώσει την υγεία του, τη διάθεση του, την ψυχολογία του.

Η εμπειρία μου στο χώρο και η ανταπόκριση των ασκούμενών μου στην τεχνική μου, με φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο να αποδείξω ότι «ΝΑΙ» η άθληση μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις και ότι αφού το κατάφερα εγώ, μπορούν να τα καταφέρουν όλοι!

Αυτό ήταν και το έναυσμα στο να δημιουργηθεί το Functional Movement.