Δεν μπορούμε να δούμε μυϊκό πόνο σε μια Μαγνητική τομογραφία, διότι Μαγνητική τομογραφία δε σημαίνει «σάρωση πόνου»

Οι περισσότεροι επαγγελματίες Υγείας υποστηρίζουν ότι ο μυοσκελετικός πόνος, έχει μόνο μια αιτία και αυτή είναι αμιγώς ανατομική (η βλάβη ενός ιστού δηλαδή, ο οποίος οφείλεται σε κάποιο τραυματισμό ή σε εκφυλισμό). Το μοντέλο αυτό βασίζεται σε κάποια απεικονιστική εξέταση (Μαγνητική ή Αξονική τομογραφία κ.α), πιστεύοντας ότι αυτή η εξέταση είναι αρκετή για να προβούμε στη διάγνωση και στη σχεδίαση ενός θεραπευτικού προγράμματος. Το συγκεκριμένο μοντέλο θεραπείας ομως, εστιάζει μόνο στη συγκεκριμένη βλάβη και ιδανικά μέσο κάποιας φαρμακευτικής αγωγής θα εξαλείψει τα συμπτώματα γρήγορα και χωρίς τη ενεργή συμμετοχή του πάσχοντα στη θεραπευτική διαδικασία. Αυτό βέβαια  δεν ισχύει πάντα, γιατί τις περισσότερες φορές η κατάσταση δεν βελτιώνεται με τη φαρμακευτική αγωγή.

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα όμως, δεν θεωρούν τον πόνο ως μια απλή κατάσταση αλλά ως μία εξαιρετικά πολύπλοκη εμπειρία που τις περισσότερες φορές δεν πηγάζει από μια συγκεκριμένη δομή. Αυτό σημαίνει ότι η αιτία που προκαλεί τον πόνο, δεν μπορεί να εντοπιστεί μόνο από μία απεικονιστική εξέταση (Μαγνητική ή Αξονική τομογραφία κ.α). Και για αυτό το λόγο, ο ρόλος της απεικονιστικής εξέτασης παραμένει αμφιλεγόμενος. Μάλιστα, πολλές φορές οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να «θολώσουν τα κλινικά νερά» και να προκαλέσουν περισσότερο άγχος παρά να καθησυχάσουν – έναν ασθενή, ο οποίος παρατηρεί ότι η φαρμακευτική αγωγή δεν τον βοηθάει να θεραπευτεί.

Για να είμαστε όμως ρεαλιστές, πρέπει να δεχτούμε τη χρησιμότητα των απεικονιστικών εξετάσεων (Μαγνητική ή Αξονική τομογραφία κ.α), αρκεί βέβαια αυτή να χρησιμοποιηθεί  κατάλληλα από τους κλινικούς ιατρούς. Μάλιστα τις περισσότερες φορές οι ασθενείς αυτοαναφέρονται σε αυτή (την απεικονιστική εξέταση), αρνούμενοι ή φοβούμενοι το να είναι σωματικά δραστήριοι, περιμένοντας μάλιστακάποιο «μαγικό τρόπο» στο να θεραπευτούν. Αν όμως χρησιμοποιήσουμε την απεικονιστική εξέταση, ως μέσο το οποίο θα μας δώσει  περισσότερες πληροφορίες για τη σωματική μας κατάσταση και όχι ως μέσο που θα μας δώσει την αιτία που προκαλεί τον πόνο, τότε θα μας βοηθήσει σημαντικά στο να διαμορφώσουμε και να σχεδιάσουμε το κατάλληλο και ασφαλέστερο θεραπευτικό πρόγραμμα. Και αυτό, διότι η απεικονιστική εξέταση μας αναφέρει το αν υπάρχει κάποια παθολογία ή όχι στο σώμα μας.

Πώς πρέπει όμως να διαχειριζόμαστε τους πόνους μας;

Μία σύγχρονη προσέγγιση η οποία ακολουθείται πλέον από πολλούς θεραπευτές στον κόσμο και από το Functional Movement, υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να δούμε μυϊκό πόνο από μια απεικονιστική εξέταση, διότι η μαγνητική τομογραφία δεν είναι «σάρωση πόνου». Και δεν είναι «σάρωση πόνου», γιατί ο πόνος μπορεί να προέρχεται από άλλες δομές του ανθρώπινου σώματος, όπως τους μύες, την περιτονία κ.α.

Ακόμα και σε περιπτώσεις όπως η δισκοκήλη ή η οσφυϊκή στένωση και η ισχιαλγία, η μαγνητική τομογραφία συνιστάται μόνο για να ελέγξει ο γιατρός αν υπάρχει κάποια παθολογία και όχι για να εντοπίσει την αιτία που προκαλεί τις παραπάνω καταστάσεις. Αυτή (η αιτία) μπορεί να εντοπιστεί μόνο από την αξιολόγηση της κίνησης και της στάσης του Ανθρώπινου σώματος, οι οποίες ελέγχουν την ανθρώπινη μυοσκελετική λειτουργία.

Η αξιολόγησης της κίνησης και της στάσης του Ανθρώπινου σώματος, είναι δύο «εξετάσεις» οι οποίες είναι απαραίτητες ώστε να έχουμε μία ολοκληρωμένη και καθαρή εικόνα για την κινητική συμπεριφορά του ασκούμενου. Ο έλεγχος της κινητικής συμπεριφοράς του ανθρώπινου σώματος, μας βοηθάει στο να εντοπίσουμε την αιτία που προκαλεί τον πόνο, όπου σε συνδυασμό με ένα ιστορικό του ασθενή, έχουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες για να σχεδιάσουμε ένα εξατομικευμένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα θεραπείας.

Συνοψίζοντας λοιπόν όλα τα παραπάνω, πρέπει να τονίσουμε ότι:

  • Το να πονάς είναι μία κατάσταση, η οποία δυσκολεύει ένα άτομο,
  • Το να πονάς όμως και να επηρεάζεται η ποιότητα της ζωής σου και να οδηγείσαι στην απραξία, είναι μία κατάσταση που το άτομο πρέπει να αντιμετωπίσει και να απαλλαγή από αυτή, για να είναι δραστήριο και υγιή.
Πως θα γίνει αυτό;

Για να απαλλαγή ένα άτομο από μία χρόνια κατάσταση πόνου, θα πρέπει αρχικά να είναι πρόθυμο να συμμετέχει ενεργά στη θεραπεία του, προσπαθώντας να διορθώσει και να αλλάξει συνήθειες χρόνων. Διαφορετικά επαναπαύεται και ταυτίζεται με μία απεικονιστική εξέταση, κάτι που τον κάνει αδρανεί και ανίκανο σωματικά και καταθλιπτικό ψυχικά, ενώ  ταυτόχρονα γίνεται άμεσα υποψήφιος για κάποια μελλοντική επέμβαση.

Αν θέλετε να απαλλαγείτε από χρόνιους πόνους και να έχετε ένα δραστήριο και υγιή σώμα, επικοινωνήστε με το Functional Movement, ώστε να δοκιμάσετε έναν διαφορετικό και με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση τρόπο θεραπείας, και να απαλλαγείτε από χρόνιους πόνους και αδιέξοδα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας.

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος & M.Sc Physical therapy

Certified Medical Exercise Specialist

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!