Νεανική Κύφωση ή Νόσος του Scheurmann

Η νεανική κύφωση ή νόσος του Scheuermann,  είναι μια σημαντική ορθοπεδική διαταραχή η οποία συγκαταλέγεται στις πιο συχνές πηγές πόνου στην πλάτη, τόσο στους νέους όσο και στους ενήλικες. Η νόσος, κατά κύριο λόγο, εμφανίζεται στην πλάτη αλλά υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθεί και στην οσφυϊκή μοίρα. Όταν η νόσος εμφανίζεται στην οσφυϊκή μοίρα της Σ.Σ, η παραμόρφωση συνήθως δεν είναι τόσο προφανής, αλλά η οσφυϊκή παραμόρφωση συνήθως προκαλεί μεγαλύτερο πόνο, περισσότερο περιορισμό της κίνησης και αυξημένη πιθανότητα να συνεχιστή η ίδια κατάστασης και κατά την ενηλικίωση. Αν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί νωρίς, τότε τα προβλήματα στην ενηλικίωση είναι αρκετά με κυρίαρχο σύμπτωμα τον πόνο.

Ο Στέργιος, 24 ετών, απευθύνθηκε στο Functional Movement καθώς υπέφερε από πόνους στην πλάτη. Αφού διαγνώσθηκε με νεανική κύφωση, αποφάσισε -μετά και από σύσταση του γιατρού του- να αντιμετωπίσει τους πόνους μέσω της θεραπευτικής άσκησης. Αμέσως προχωρήσαμε σε εξέταση κινητικής αξιολόγησης ώστε να μελετήσουμε τα κινητικά μοτίβα του Στέργιου και να βρούμε έτσι την πιθανή αιτία της νόσου. Όντως εντοπίσαμε κακή στάση σώματος (πρόσθια θέση της κεφαλής) και αδυναμία των μυών στην εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων. 

Έτσι σχεδιάσαμε ένα εξειδικευμένο ασκησιολόγιο το οποίο επικεντρωνόταν:

  • στη βελτίωση της στάσης του σώματος
  • στην ενδυνάμωση-κινητοποίηση του κορμού
  • στην αύξηση του εύρους κίνησης της ωμικής ζώνης και στην έκταση του θώρακα
  • στη διόρθωση της αναπνοής: στοχεύοντας στην έκταση του θώρακα προς όλες τις κατευθύνσεις, μπρος, πίσω και πλάγια.
  • στην ενεργοποίηση των μυών, αυξάνοντας την ένταση τους ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή διόρθωση, μυϊκή ισορροπία, σταθεροποίηση και αύξηση της ιδιοδεκτικότητας
Μοιραστείτε το!