Τι είναι η θέση “W” και γιατί πρέπει να αποφεύγεται

Η θέση W είναι μία θέση οι οποία χρησιμοποιείται από τα περισσότερα παιδιά, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους, αλλά και κατά τις ώρες ξεκούρασης τους. 

Η συγκεκριμένη θέση προσδίδει ισορροπία και σταθερότητα στον κορμό και στο ισχίο, και αυτό βοηθάει το παιδί να επικεντρώνεται στο παιχνίδι του, χωρίς να κουράζεται και χωρίς να προσπαθεί να διατηρήσει αυτά τα στοιχεία κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού του. Όταν ένα παιδί βρίσκεται στη θέση ¨W¨, σταθεροποιεί τον κορμό του και δεν μπορεί να περιστρέψει ή να πλαγιάσει το σώμα του, με αποτέλεσμα να παίζει μόνο με παιχνίδια που βρίσκονται μπροστά του. 

Όταν ένα παιδί χρησιμοποιεί συνεχώς αυτή τη θέση, εκτός του ότι δεν μπορεί να αναπτύξει πιο ώριμα κινητικά μοτίβα και δεξιότητες υψηλότερου επιπέδου, αναπτύσσονται ανατομικές δυσλειτουργίες όπως: 

α) Η θέση ¨W¨ προδιαθέτει την εξάρθρωση του ισχίου

β) Το παιδί δεν έχει καλή μυϊκή ευκινησία – ευλυγισία, γιατί η θέση αυτή περιορίζει το μήκος των μυών των δικέφαλων μηριαίων, των προσαγωγών, και των εσωτερικά περιστροφέων μυών του ισχίου. 

γ) Εάν ένα παιδί έχει αυξημένο μυϊκό τόνο (υπερτονία, σπαστικότητα), η θέση ¨W¨ θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ανεπιθύμητων προτύπων κίνησης.

δ) Η συγκεκριμένη θέση αποθαρρύνει ένα παιδί στο να αναπτύξει μια προτίμηση, για το πιο θα είναι «το κυρίαρχο» χέρι του και αυτό που θα χρησιμοποιήσει στη γραφή, διότι η θέση αυτή δεν επιτρέπει την περιστροφή του κορμού, και εμποδίζει το παιδί να παίρνει αντικείμενα από τα δεξιά με το δεξί χέρι, και από τα αριστερά με το αριστερό χέρι.

Πώς θα αποτρέψουμε ένα παιδί να κάθεται στη θέση ¨W¨; 

1. Ο πιο αποτελεσματικός και ευκολότερος τρόπος για να αποτρέψουμε ένα παιδί να κάθεται σε θέση ¨W¨, είναι να αποφευχθεί να γίνει συνήθεια η θέση αυτή, και αυτό θα γίνει βοηθώντας το παιδί να ανακαλύψει εναλλακτικές θέσεις πιο ασφαλείς και φυσιολογικές για το σώμα του, και σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να είμαστε αυστηροί και συνεπείς.
2. Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε το παιδί να χρησιμοποιεί άλλες θέσεις καθίσματος, γιατί έτσι θα εισάγει τη μεταβλητότητα στο κινητικό του ρεπερτόριο, μαθαίνοντας σιγά – σιγά να εργάζεται για τη σταθερότητα και την ισορροπία του σώματός και των κινήσεων του. Μία καλή θέση η οποία αποτρέπει στο παιδί να έρθει στη θέση ¨W¨, είναι το ¨μπουσούλημα¨ διότι από αυτή τη θέση είναι δύσκολο το παιδί να έρθει στη στάση ¨W¨, ενώ του είναι πιο εύκολο στο να καθίσει στη μία πλευρά ή στα πόδια του.

3. Εάν δεν μπορέσουμε να σπάσουμε τη συνήθεια της θέσης ¨W¨, τότε θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον για παιχνίδι που θα υποστηρίζει άλλες θέσεις και κινήσεις για το παιδί.

Παγούνης Νικόλαος
Β.Sc Sport Science & Physical Education
M.Sc Kinisiology & Physical therapy
Diploma in Osteopathic Manual Practice
Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!