Μυοσκελετικές παθήσεις σε παιδιά και εφήβους

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), τα περισσότερα παιδιά της σύγχρονης εποχής εμφανίζουν μυοσκελετικές παθήσεις με τα ποσοστά να είναι παρόμοια και λίγο υψηλότερα, με εκείνα των ενηλίκων πληθυσμών.  Η πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών επηρεάζει αρνητικά, όχι μόνο την στάση του σώματος και την κίνησή τους, αλλά και τη διάθεση τους για αθλητικές δραστηριότητες.

Η παιδική και εφηβική ηλικία είναι μια περίοδος ανάπτυξης του μυοσκελετικού συστήματος των παιδιών, κατά την οποία συμβαίνουν πολλές αλλαγές στο σώμα τους και οι οποίες επηρεάζουν τη σωματική τους ανάπτυξή, την κίνηση τους, τον κινητικό τους έλεγχο και αντίληψη. Σε αυτήν την περίοδο πολλά παιδιά εμφανίζουν κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα (Λόρδωση, Κύφωση, Σκολίωση), το οποίο ξεκινάει από την παιδική ηλικία και εξελίσσεται σε πάθηση κατά την ενηλικίωση. 

Οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ως τρόπο εκγύμνασης μόνο αυτόν που κάνει τα παιδιά τους να ιδρώσουν, να δυναμώσουν, να παίξουν και να αδυνατήσουν. Ξεχνούν όμως, την σπουδαιότητα της σωστής στάσης του σώματος, της κινητικότητας των αρθρώσεων και των μυών, τον κινητικό έλεγχο και τις διατάσεις. Στο functional movement σχεδιάζουμε προγράμματα τα οποία απομονώνουν τις αδύναμες περιοχές του σώματος, και στοχεύοντας στην ορθοσωμία και στην εγκύμναση και των δύο πλευρών του σώματος, προλαμβάνουμε μυϊκές ανισορροπίες οι οποίες συνήθως είναι η αιτία εμφάνισης μυοσκελετικών παθήσεων.

Τα προγράμματα αυτά λειτουργούν ως συμπληρωματική άσκηση, και σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουν τα παιδιά, από την ενασχόληση τους με κάποιο άθλημα το οποίο τους αρέσει ή έχουν κλίση. Στο functional movement η φιλοσοφία μας, στηρίζεται στον προληπτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει η εκγύμναση όλων μας, κάτι το οποίο θα μας απαλλάξει από μελλοντικούς μυοσκελετικούς πόνους και παθήσεις, από τις οποίες ταλαιπωρείται ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. 

Παγούνης Νικόλαος
Β.Sc Sport Science & Physical Education
M.Sc Kinisiology & Physical therapy
Diploma in Osteopathic Manual Practice
Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!