Αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ)

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα (ΑΣ) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης ρευματική νόσος, με άγνωστη αιτιολογία που προκαλεί προβλήματα στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης. Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα (ΑΣ), προκαλεί χαρακτηριστικό φλεγμονώδη πόνο στην πλάτη ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε δομικές και λειτουργικές διαταραχές και σε μείωση της ποιότητας ζωής του ασθενή. Οι προσβεβλημένες αρθρώσεις χάνουν σιγά – σιγά το εύρος κίνησης τους, και γίνονται σταδιακά δύσκαμπτες και ευαίσθητες. Επίσης η Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα (ΑΣ), μπορεί να προκαλέσει πόνο στις περιφερειακές αρθρώσεις ιδιαίτερα στους γοφούς, τα γόνατα, τους αστραγάλους, τους ώμους και τον αυχένα.  

Η κλινική παρουσίαση της νόσου είναι συνήθως ύπουλη και ξεκινάει με την εμφάνιση πόνου στην πλάτη, στις αρθρώσεις του ιερού και της γλουτιαίας περιοχής, ενώ στη συνέχεια εξελίσσεται σε όλη τη σπονδυλική στήλη. Η πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά είναι ένα κοινό σύμπτωμα, καθώς και το ξύπνημα στο δεύτερο μισό της νύχτας. 

Ο πόνος και η δυσκαμψία αυξάνονται με την αδράνεια ενώ βελτιώνονται με την άσκηση, η οποία αποτελεί ουσιαστικό μέρος της θεραπείας της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλοαρθρίτιδας (ΑΣ). Μέσω ενός συστηματικού και εξειδικευμένου προγράμματος άσκησης το οποίο στοχεύει:

  • στη μείωση της πρωινής δυσκαμψίας 
  • σε ασκήσεις επέκτασης της σπονδυλικής στήλης
  • στη διορθώσει παραμορφώσεων της στάσης του σώματος 
  • στην αύξηση της κινητικότητας της Σ.Σ
  • στη βελτιώσει της ψυχοκοινωνικής κατάστασης των ασθενών.
  • Στην εκπαίδευση του ασθενή, ώστε να μπορεί να αυτοδιαχειρίζεται την ασθένεια του και να μην εξαρτάται συνεχώς από τον θεραπευτή του

Όχι μόνο μπορεί να καθυστερήσει, αλλά και ενδεχομένως να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου.

Στο Functional movement εφαρμόζοντας τη μέθοδο Global Postural Reeducation, ένα εξειδικευμένο για την Α.Σ πρόγραμμα άσκησης, βελτιώνουμε την καθημερινότητα των ατόμων αυτών, απαλλάσσοντας τους από τους χρόνιους πόνους, και κάνοντας πιο λειτουργικούς σε όλες τους τις καθημερινές δραστηριότητες.

Πηγή

https://www.physio-pedia.com/Ankylosing_Spondylitis

Μοιραστείτε το!