Πόνος στα Γόνατα & Πως να τον διαχειριστείτε μέσω της Άσκησης & της Χειροπρακτικής

Ο πόνος στα γόνατα είναι ένας πολύ διαδεδομένος πόνος στο ανθρώπινο σώμα, ενώ εμφανίζεται με διάφορες μορφές και εντάσεις. Ο πόνος στα γόνατα μπορεί να προκληθεί από έναν τραυματισμό ή από κακή κίνηση και κακή ευθυγράμμιση των κάτω άκρων. Ο πόνος στα γόνατα μπορεί να είναι οξύς και να εμποδίζει άμεσα την κίνηση ή θαμπός και ενοχλητικός κατά την εκτέλεση των καθημερινών μας δραστηριοτήτων.

Το γόνατο είναι μία περίπλοκη άρθρωση, διότι είναι μία αρθρική άρθρωση τύπου «μεντεσέ» και θεωρείται από τις πιο ταλαιπωρημένες και χρησιμοποιημένες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος.  Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η φροντίδα της συγκεκριμένης άρθρωσης,  θα πρέπει να είναι προτεραιότητα.

Τι προκαλεί όμως πόνο στο γόνατο;

Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να προέλθει από διάφορες αιτίες, όπως:

  • Αθλητικό τραυματισμό
  • Τραυματισμό από υπερβολική χρήση
  • Τραυματισμό από ατύχημα
  • Κακό μοτίβο βάδισης (περπάτημα πάπιας – Duck Feet, έσω στροφή των πελμάτων κ.α)
  • Κακή ευθυγράμμιση των κάτω άκρων κ.α

 

Αν και αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι πολύ επώδυνα για την άρθρωση του γονάτου, οι θεραπείες που εφαρμόζονται συνήθως έχουν σχεδιαστεί για να βρίσκουν μία γρήγορη αλλά όχι αποτελεσματική και μόνιμη ανακούφιση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο πόνος στο γόνατο να επανέρχεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, και ο ασκούμενος να απογοητεύεται ότι δεν μπορεί να θεραπευτεί και να νοιώσει το σώμα του δυνατό και υγιή.

Θεραπεία μέσω άσκησης & χειροπρακτικής

Η εξειδικευμένη άσκηση σε συνδυασμό με τη χειροπρακτική φροντίδα, μπορούν να βοηθήσουν σε διάφορα προβλήματα της άρθρωσης του γονάτου, όχι μόνο απαλύνοντας τον ασκούμενο από τον πόνο, αλλά εντοπίζοντας & διορθώνοντας την αιτία που τον προκαλεί.

Ο συνδυασμός άσκησης & χειροπρακτικής φροντίδας, προσφέρει μία εξαιρετική μορφή θεραπείας για τον πόνο στο γόνατο. Ο συνδυασμός αυτός, παρέχει φυσικές μη επεμβατικές λύσεις χωρίς μάλιστα ο ασθενής να χρειάζεται να διακόψει τις καθημερινές του δραστηριότητες. Χρησιμοποιώντας μια σειρά εξειδικευμένων ασκήσεων & τεχνικών χειροπρακτικής οι οποίες εξατομικεύονται ανάλογα με τις ικανότητες και τον πόνο του ασκούμενου, η μορφή αυτή θεραπείας μπορεί να βοηθήσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας να απαλλαγούν από τους πόνους στα γόνατα.

Πότε θα πρέπει να αναζητήσω βοήθεια για τον πόνο στα γόνατα;

Όταν το ανθρώπινο σώμα πονάει ή νοιώθει δυσφορία και αδυναμία, αυτό είναι μία ένδειξη ότι χρειάζεται βοήθεια.  Αρχικά θα πρέπει πάντα να αναζητάμε ιατρική βοήθεια ώστε ο γιατρός να μας εξετάσει και να μας κατευθύνει για τη θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε.  Αν ο γιατρός διαγνώσει ότι ο πόνος δεν προέρχεται από κάποια παθολογία στην άρθρωση, τότε είναι σημαντικό να μην επαναπαυτούμε αλλά να αναζητήσουμε όσο πιο γρήγορα την αιτία που προκαλεί τον πόνο. Μάλιστα όσο πιο γρήγορα απευθυνθούμε σε κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία, τόσο πιο άμεσα θα είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας.

Αφού ο γιατρός μας βεβαιώσει ότι ο πόνος στα γόνατα οφείλεται σε μυοσκελετική αιτία και όχι σε παθολογική, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει μία αξιολόγηση της κίνησης των κάτω άκρων και της στάσης του σώματος. Με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίσουμε ασυμμετρίες και αδυναμίες στο σώμα του ασθενή, οι οποίες μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση του πόνου στα γόνατα. Στη συνέχεια σχεδιάζοντας το κατάλληλο πρόγραμμα θεραπείας και με τη βοήθεια της χειροπρακτικής φροντίδας, στοχεύουμε στη διόρθωση της αιτίας του προβλήματος, διασφαλίζοντας ότι  το πρόβλημα θα διορθωθεί όχι μόνο με ασφάλεια, αλλά και μόνιμα.

Στο Functional Movement, εφαρμόζουμε διάφορες τεχνικές που βοηθάνε να απαλλαγούμε από τους πόνους στα γόνατα, όπως:

  • Χειροπρακτικές προσαρμογές
  • Εξειδικευμένη άσκησης & διατάσεις
  • Τεχνική Graston
  • Τεχνική Ενεργής Απελευθέρωσης
  • Θεραπεία λειτουργικής κίνησης

οι οποίες εξατομικεύονται για την υποστήριξη κάθε μοναδικού ατόμου. Ταυτόχρονα δίνουμε χρήσιμες πληροφορίες στον ασθενή για το πως πρέπει να κινείται κατά τη διάρκεια των καθημερινών του δραστηριοτήτων, αλλά και το πως θα πρέπει να ξεκουράζει τα γόνατα του. Επίσης τον εκπαιδεύουμε στο να εκτελεί σωστά τις κατάλληλες ασκήσεις ενδυνάμωσης στο σπίτι του, για προληπτική φροντίδα.

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στα γόνατα, μην περιμένετε να επιδεινωθεί ή να εξαπλωθεί ο πόνος. Επικοινωνήστε με το Functional Movement ώστε να σας κατευθύνουμε το πως μπορείτε να διαχειριστείτε, να απαλλαγείτε, αλλά και να αποτρέψετε μελλοντική εμφάνιση του πόνου στα γόνατα. Ο συνδυασμός άσκησης & χειροπρακτικής φροντίδας είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να βοηθήσετε τον πόνο στα γόνατά σας, και να απολαύσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

 

 

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!