Χονδροπάθεια ή Χονδρομαλάκυνση

Στα άκρα των οστών, υπάρχει ένα λεπτό στρώμα συμπαγούς οστού και πάνω από αυτό υπάρχει ο αρθρικός χόνδρος, ο οποίος είναι ένας άκαμπτος συνδετικός ιστός που αποτελείται σε ποσοστό 60-80% από νερό, και στον οποίο υπάρχει συμπαγές δίκτυο κολλαγόνου. Ο αρθρικός χόνδρος είναι αδιαφανής, λευκός, ελαστικός, λείος και στιλπνός και χάρη σε αυτόν επιτρέπεται η ομαλή και με ελάχιστη τριβή κίνηση των αρθρικών επιφανειών.

Μερικές φορές όμως, ο χόνδρος μέσα σε μια άρθρωση μαλακώνει και σπάει χάνοντας την ικανότητά του να προστατεύει τα άκρα των οστών, με αποτέλεσμα αυτά να τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας πόνο. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται Χονδροπάθεια ή Χονδρομαλάκυνση και μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση του ανθρώπινου σώματος, αλλά η πιο συνηθισμένη είναι η άρθρωση του γονάτου.

Η Χονδροπάθεια του γονάτου, εμφανίζεται στους εφήβους περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, ενώ συχνά εμφανίζεται και σε δρομείς, σκιέρ, ποδοσφαιριστές, ποδηλάτες και άλλους αθλητές οι οποίοι επιβαρύνουν επανειλημμένα τα γόνατά τους, αλλά και σε εργαζόμενους οι οποίοι για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε γονατιστή θέση.

Ο Παύλος Ν., 17 ετών, ταλαιπωρούνταν από οξείς πόνους στο αριστερό γόνατο, κυρίως όταν το τέντωνε και όταν ανεβοκατέβαινε σκάλες, ενώ ανέφερε και περιστατικό όπου το γόνατο «κλείδωσε», δηλαδή ξαφνικά δεν μπορούσε να το λυγίσει μετά από πολύωρη καθιστική θέση.

Μετά από ιατρικές εξετάσεις, οι ιατροί διαπίστωσαν ύπαρξη χονδροπαθειας, ωστόσο του συνέστησαν τη θεραπευτική άσκηση ώστε να αποφύγει τη χειρουργική επέμβαση.

Η χονδροπάθεια  μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση του ανθρώπινου σώματος, αλλά η πιο συνηθισμένη είναι η άρθρωση του γονάτου. Εμφανίζεται στους εφήβους περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, ενώ συχνά εμφανίζεται και σε δρομείς, σκιέρ, ποδοσφαιριστές, ποδηλάτες και άλλους αθλητές οι οποίοι επιβαρύνουν επανειλημμένα τα γόνατά τους, αλλά και σε εργαζόμενους οι οποίοι για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται σε γονατιστή θέση. Στα άκρα των οστών, υπάρχει ένα λεπτό στρώμα συμπαγούς οστού και πάνω από αυτό υπάρχει ο αρθρικός χόνδρος, ο οποίος είναι ένας άκαμπτος συνδετικός ιστός που αποτελείται σε ποσοστό 60-80% από νερό, και στον οποίο υπάρχει συμπαγές δίκτυο κολλαγόνου. Μερικές φορές όμως, ο χόνδρος μέσα σε μια άρθρωση μαλακώνει και σπάει χάνοντας την ικανότητά του να προστατεύει τα άκρα των οστών, με αποτέλεσμα αυτά να τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας πόνο.

Αφού ήρθε ο Παύλος στο Functional Movement, πραγματοποιήσαμε αμέσως κινητική αξιολόγηση η οποία έδειξε ανισορροπία των μυών γύρω από το γόνατο και κακώς ευθυγραμμισμένους μύες κοντά στην άρθρωση του γονάτου.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα αυτά και το ιατρικό ιστορικό του, σχεδιάσαμε ένα εξατομικευμένο ασκησιολόγιο το οποίο στόχευε:

  • Στη μυϊκή ενδυνάμωση και βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων, 
  • Στην ενεργοποίηση των γλουτών, οι οποίοι σταθεροποιούν το βάδισμά και γενικότερα την κίνηση των ποδιών 
  • Σε ασκήσεις βελτίωσης της ιδιοδεκτικότητας και της ισορροπίας, οι οποίες επαναφέρουν την ευελιξία, την σταθερότητα και την αίσθηση στην άρθρωση.
  • Σε ασκήσεις μαλακών μορίων.

Μετά από 4 μήνες θεραπευτικής άσκησης οι πόνοι μειώθηκαν αισθητά και ο Παύλος κατάφερε να αποκτήσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Μοιραστείτε το!