Σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας

Το σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας (IT Band Syndrome), αποτελεί ένα συνηθισμένο τραυματισμό υπέρχρησης, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως σε δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Η λαγονοκνημιαία ταινία, είναι ένας παχύς ιστός (χοντρή ταινία περιτονίας) ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς του ισχίου, του μηρού, του γονάτου, μέχρι την πάνω και έξω πλευρά της κνήμης, και η πρωταρχική της λειτουργία είναι να παρέχει στατική ισορροπία στην πλάγια επιφάνεια του γονάτου. 

Στο σύνδρομο της λαγονοκνημιαίας ταινίας, ο πόνος εμφανίζεται λίγο πάνω από την άρθρωση του γονάτου ως πρήξιμο ή πάχυνση του ιστού, διότι είναι η περιοχή όπου η ζώνη μετακινείται πάνω από το μηριαίο οστό. Η αίσθηση του τσιμπήματος ακριβώς πάνω από την άρθρωση του γονάτου, γίνεται αισθητή στην εξωτερική πλευρά της άρθρωσης ή και κατά μήκος της λαγονοκνημιαίας ταινίας. Ο πόνος μπορεί να μην εμφανιστεί αμέσως ή κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, αλλά μπορεί να ενταθεί με την πάροδο του χρόνου.  

Ο Σταύρος Ε. 41, δρομέας, ετών ήρθε στο Functional Movement έχοντας οξείς πόνους πάνω από την άρθρωση του γονάτου κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι οποίοι δεν υποχωρούσαν παρά τις φαρμακευτικές θεραπείες που είχε ακολουθήσει. Ο γιατρός του του συνέστησε να καταφύγει στην θεραπευτική άσκηση. Στην κινητική αξιολόγηση που πραγματοποιήσαμε φάνηκε ότι ο πόνος ήταν αισθητός κατά μήκος της λαγονοκνημιαίας ταινίας και εμφανιζόταν όταν το πόδι πατούσε στο έδαφος, συμπτώματα ενδεικτικά του συνδρόμου IT Band Syndrome  (Σύνδρομο Λαγοκνημιαίας ταινίας).

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της κινητικής αξιολόγησης και το ιατρικό ιστορικό του Σταύρου σχεδιάσαμε ένα εξατομικευμένο ασκησιολόγιο αποκατάστασης της λαγονοκνημαίας ταινίας χρησιμοποιώντας το foam roller,  με το οποίο προσπαθούσαμε να κινητοποιήσουμε τους εν τω βάθη μαλακούς ιστούς, με τη μέθοδο της εγκάρσιας τριβής. Επίσης, το ασκησιολόγιο επικεντρώθηκε:

α) στη μείωση της φλεγμονής

β) στη βελτίωση της κινητικότητας του ισχίου και

γ) στη βελτίωση της ελαστικότητας των μυών του μηρού, του ισχίου και του γαστροκνήμιου

Μέσα σε 3,5 μήνες ο Σταύρος μείωσε τους πόνους στο γόνατο και βελτίωσε την ποιότητα της άσκησης όπως και την κινητικότητα του ισχίου.

Μοιραστείτε το!