Αποκατάσταση της άρθρωσης του γόνατος μετά από χειρουργική επέμβαση στο μηνίσκο

Οι μηνίσκοι είναι σημαντικά ανατομικά στοιχεία απαραίτητα για τη λειτουργία του γόνατος, διότι: 

α) μεταβιβάζουν τα φορτία από τον μηρό στην κνήμη, 

β) είναι υπεύθυνοι για την ομαλή ισοκατανομή φορτίων στις αρθρικές επιφάνειες και 

γ) το σημαντικότερο συμβάλλουν σημαντικά, στη σταθερότητα της άρθρωσης, συνδράμοντας στην ομαλή μετατροπή της κίνησης από κίνηση ολίσθησης σε κίνηση τριβής. 

Ο τραυματισμός του μηνίσκου προκαλεί προβλήματα στη σωστή λειτουργία της άρθρωσης του γονάτου, αλλοιώνοντας το πρότυπο της βάδισης, αλλά και λόγο της ακαμψίας της άρθρωσης και της περιορισμένης λειτουργίας του, οδηγεί σε περιορισμό της κίνησης της άρθρωσης.

Ένα τραυματισμός στο μηνίσκο προκαλεί μία αστάθεια στην άρθρωση του γονάτου, η οποία μπορεί να αλλάξει το νευρομυϊκό έλεγχο των κάτω άκρων και κατά συνέπεια να δημιουργήσει μία μυϊκή ανισορροπία μεταξύ του έσω & έξω  πλατύ τετρακέφαλου μυ. Η ανισορροπία αυτή όχι μόνο επιβαρύνει το οστό της επιγονατίδας διότι αναγκάζεται να κάνει μία υπερβολική πλευρική κλίση κατά την εκτέλεση διάφορων κινήσεων του κάτω άκρου, αλλά και την άρθρωση του ισχίου λόγο της μυϊκής ανισορροπίας μεταξύ του έσω & έξω πλατύ τετρακέφαλου μυ όπως προαναφέραμε. 

Αυτή η μυϊκή ανισορροπία μεταξύ του έσω & έξω  πλατύ τετρακέφαλου, επηρεάζει τη σωστή λειτουργία του μέσο γλουτιαίου μυ και μειώνει τη μυϊκή του δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η κίνηση των κάτω άκρων και κυρίως η άρθρωση του γονάτου.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η αποκατάσταση της άρθρωσης του γονάτου μετά απο χειρουργική επέμβαση στο μηνίσκο, θα πρέπει να επικεντρωθεί  στην επαναφορά την μυϊκής ισορροπίας του έσω πλατύ τετρακέφαλου & του μέσο γλουτιαίου. Σε αντίθεση με παλαιότερα όπου για την αποκατάσταση του συγκεκριμένου τραυματισμού περιοριζόμασταν μόνο στη σύγκριση της αναλογίας της μυϊκής δραστηριότητας μεταξύ έσω & έξω πλατύ τετρακέφαλου ή μόνο στη μυϊκή δραστηριότητα και την ενδυνάμωση του μέσο γλουτιαίου μυ.

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

Diploma in Osteopathic Manual Practice

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!