Τραυματισμοί του στροφικού πετάλου rotator cuff

Το στροφικό πέταλο (rotator cuff) του ώμου αποτελείται από 4 μύες: τον υπερακάνθιο (supraspinatus),  τον υποπλάτιο (subscapularis),  τον υπακάνθιο (infraspinatus), και  τον ελάσσων στρογγύλο (teres minor). Αυτοί  προσφύονται στην ωμοπλάτη και το βραχιόνιο οστό και σχηματίζουν ένα πέταλο γύρω από την κεφαλή του βραχιόνιου και την ωμογλήνη. Οι 4 αυτοί μύες βοηθούν στη σταθεροποίηση της κεφαλής του βραχιόνιου, ώστε αυτή να κινείται μέσα στην ωμογλήνη, δρώντας ως υπομόχλιο κατά τις στροφικές κινήσεις του βραχιονίου οστού. 

Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί του στροφικού πετάλου του ώμου (rotator cuff), είναι:

  • Το σύνδρομο πρόσκρουσης 
  • Η ρήξη του στροφικού πετάλου
  • Η τενοντίτιδα του στροφικού πετάλου
  • Η τενοντοπάθεια του στροφικού πετάλου

Η Μαρία Α. επισκέφτηκε το Functional Movement, διότι διεγνώσθη με τενοντίτιδα στο Rotator Cuff του δεξιού ώμου. Ο τραυματισμός της προήλθε από υπεχρησία λόγω της εργασίας της (νοσοκόμα) αλλά και γενικότερα των καθημερινών της δραστηριοτήτων. Τα συμπτώματα που είχε ήταν πόνος  μπροστά και πλάγια του ώμου, επώδυνο εύρος κίνησης και μυϊκή αδυναμία, πόνο κατά την εξωτερική και εσωτερική περιστροφή, λειτουργικές βλάβες (δυσκολία στο να σηκώσει αντικείμενα, δυσκολία ώθησης, και κινήσεων σε επίπεδα πάνω από το ύψος του ώμου).

Αφού πραγματοποιήσαμε την εξέταση της κινητικής αξιολόγησης εντοπίσαμε:

  • Ανισορροπία στην ωμική ζώνη, με τον δεξί ώμο να είναι πιο ψηλά από τον αριστερό
  • Δυσλειτουργία στην δεξιά ωμοπλάτη
  • Έλλειψη σταθερότητας στην κίνηση του δεξιού χεριού

Στη συνέχεια και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα άσκησης το οποίο στόχευε: 

1. Στη διόρθωση της ανισορροπίας της ωμικής ζώνης και στην επαναφορά του φυσιολογικού εύρους κίνησης.

2. Στη σταθεροποίηση της ωμοπλάτης, διότι η ωμοπλάτη έχει ζωτικό ρόλο στη σταθερότητα και στη σωστή κινητική λειτουργία των ώμων

3 . Στην επαναφορά της μυϊκής ισορροπίας των μυών του αυχένα, της ωμοπλάτης, του θώρακα και των ώμων

4. Στην ενδυνάμωση των μυών του στροφικού πετάλου (Rotator cuff).  

Μετά από 4 μήνες εφαρμογής του προγράμματος η Μαρία κατάφερε να ελαττώσει τους πόνους τον ώμο και να βελτιώσει το εύρος κίνησης του βραχίονα όπως και τη σταθερότητα του δεξιού της χεριού. Το ασκησιολόγιο που της δόθηκε θα τη βοηθήσει να αποφύγει πιθανούς τραυματισμούς στο μέλλον.

Μοιραστείτε το!