Αυχενοβραχιόνιο Σύνδρομο

Το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο είναι μία κατάσταση, η οποία περιγράφει μια σειρά από συμπτώματα στην περιοχή του αυχένα αλλά και στην εν γένει γύρω περιοχή (ώμοι, ωμοπλάτες, βραχίονα), που προκαλούνται από παθήσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Το αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο γνωστό και ως «κατώτερο αυχενικό σύνδρομο», χαρακτηρίζεται από πόνο, μούδιασμα, αδυναμία και οίδημα στην περιοχή του αυχένα και του ώμου και υποδηλώνει ένα σύνολο συμπτωμάτων του αυχένα και του βραχίονα για τα οποία δεν υπάρχει γνωστή και αποδεδειγμένη αιτία.

Τα αίτια του αυχενοβραχιόνιου συνδρόμου, οφείλονται κυρίως σε μυϊκό σπασμό και πόνο στον αυχένα, στην ωμοπλάτη και στον ώμο, ενώ πολλές φορές ο πόνος ή/και το μούδιασμα μπορεί να επεκτείνεται ως το αντιβράχιο και το χέρι. Οφείλεται ως επί το πλείστον σε κακή στάση του σώματος και στην εξ’αυτής καθημερινή καταπόνηση των μυών γύρω από τον αυχένα, τις ωμοπλάτες και τους ώμους, ενώ σπανιότερες αιτίες αποτελούν οι κήλες των αυχενικών δίσκων, ο αυχενικός τραυματισμός, η αυχενική σπονδυλοαρθροπάθεια κ.ά.

Τα συμπτώματα του αυχενοβραχιόνιου συνδρόμου, είναι πόνος και νευρολογικές διαταραχές όπως μυρμήγκιασμα, αισθητηριακή διαταραχή ή ακόμα και απώλεια κινητικών δεξιοτήτων στο χέρι ή τα χέρια και τα δάχτυλα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, υπάρχει απώλεια ισχύος και μειωμένος κινητικός έλεγχος του χεριού. Άλλα συμπτώματα είναι η κόπωση του καρπού, του αντιβράχιου, των ώμων και του αυχένα, αίσθηση πρηξίματος στα χέρια και αίσθηση βάρους ή μουδιάσματος του άνω άκρου.

Ο πόνος αυξάνεται κατά κύριο λόγο κατά την εκτέλεση κάποιας δραστηριότητας και ανακουφίζεται κατά την ανάπαυση, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας συνήθως ο πόνος αυξάνεται δυσκολεύοντας αρκετά τον ύπνο του ασθενή. Τα άτομα τα οποία ταλαιπωρούνται από το συγκεκριμένο σύνδρομο, αναφέρουν ότι έχουν μία αίσθηση ότι φοράνε γάντια στα χέρια και έχουν συχνούς και έντονους πονοκεφάλους.

Στο functional movement,  για τη θεραπεία του αυχενοβραχιόνιου συνδρόμου εκτός των εξειδικευμένων ασκήσεων που εφαρμόζουμε, δίνουμε μεγάλη σημασία στην  αποκαταστήσει της αίσθησης και του κινητικού ελέγχου τόσο των μυών όσο και της κίνησης του ασκούμενου. 

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

Diploma in Osteopathic Manual Practice

Certified Medical Exercise Specialist

Η Άννα Σ. 30 ετών ταλαιπωρούνταν τον τελευταίο 1 χρόνο, από πόνους στη δεξιά πλευρά του αυχένα, ο οποίος πόνος επεκτείνονταν προς τα κάτω στο δεξί χέρι. Όντας προγραμματιστής υπολογιστών στο επάγγελμα, έπρεπε να κάθεται σε γραφείο και  μπροστά από τον υπολογιστή για 8-10 ώρες καθημερινά. 

Η Άννα είχε επισκεφτεί αρκετές φορές και διαφόρων ειδικοτήτων γιατρούς, και αφού πραγματοποίησε διάφορες εξετάσεις (ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος, μαγνητική κ.α) τη διαβεβαίωσαν ότι όλα ήταν φυσιολογικά.  

Έτσι αποφάσισε να επισκεφτεί το functional movement, και μέσω της κινητικής αξιολόγησης, να εντοπίσει την αίτια που όλων αυτών των συμπτωμάτων και του πόνου

Η εξέταση στάσης σώματος και κινητικής αξιολόγηση έδειξαν ότι:

  • Είχε στρογγυλεμένους ώμους και την προεξέχουσα στάση του σώματος.
  • Ο τραπεζοειδής μυς ήταν υπερβολικά σφιχτός.
  • Συνήθιζε να κρατά το λαιμό της λυγισμένο προς τα δεξιά.
  • Η άνω πλάτη ήταν σφιχτή.
  • Οι μύες του δεξιού βραχίονα ήταν αδύναμοι.

Μετά τα αποτελέσματα της κινητικής αξιολόγησης σχεδίασα ένα εξατομικευμένο ασκησιολόγιο το οποίο περιελάμβανε: 

1. Εκπαίδευση στη σωστή στάση του σώματος με ειδικό ασκιολόγιο κινητικού ελέγχου (ασκήσεις δηλαδή που εξισορροπούν τη σωστή στάση και λειτουργία του αυχένα)

2. Κινητοποίηση μαλακών μορίων του άνω τμήματος του αυχένα και της πλάτης

3. Ασκήσεις που ενεργοποιούν – επαναδραστηριοποιούν τους  μύες του αυχένα και του άνω μέρους της πλάτης

4. Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του βραχίονα

Μετά από 6 εβδομάδες σταδιακής και εποπτευόμενης εκπαίδευσης, η Άννα άρχισε να αισθάνεται καλύτερα και μπορούσε να εκτελεί όλες τις ασκήσεις στο σπίτι μόνη της. Η σωστή στάση σώματος που απέκτησε με το ασκησιολόγιο το οποίο της προτείναμε, τη βοήθησε να κρατήσει το λαιμό της ευθεία κάτι το οποίο την απάλλαξε από τους πόνους. 

Στο Functional movement πιστεύουμε ότι η σωστή και εξειδικευμένη άσκηση μας θεραπεύει από χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους, και μας βοηθάει ταυτόχρονα να αποκτήσουμε ένα λειτουργικό σώμα και μία σωστή στάση σώματος, όπου θα προστατέψει το σώμα μας μελλοντικά. 

Μοιραστείτε το!