Τενοντίτιδα στον Ώμο

Η τενοντίτιδα του υπερακανθίου (Supraspinatus), είναι το πιο κοινό φλεγμονώδες πρόβλημα που συναντάται γύρω από την άρθρωση του ώμου. Ο υπερακάνθιος είναι ένας από τους πέντε συνολικά μύες που σχηματίζουν το λεγόμενο στροφικό πέταλο του ώμου, και η κύρια ενέργειά του είναι η απαγωγή του ώμου (πλάγια άρση του βραχίονα) και η έσω-έξω στροφή του άνω άκρου, παρέχοντας επίσης δυναμική σταθεροποίηση στην κεφαλή του βραχιονίου οστού επί της ωμογλύνης.

Συνήθως, οι ασθενείς, που πάσχουν από τεντονοπάθεια  του υπερακανθίου αισθάνονται πόνο στον ώμο, αλλά και στην πρόσθια ή και στην πλάγια επιφάνεια του μπράτσου -κάποιες φορές και στην οπίσθια- και ο πόνος αυτός ενίοτε μπορεί να επεκτείνεται μέχρι τον αγκώνα. Ο πόνος ξεκινάει συνήθως σταδιακά, και οι περισσότεροι ασθενείς δεν μπορούν να τον συνδέσουν με κάποια συγκεκριμένη κίνηση ή δραστηριότητα, και εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά ο πόνος γίνεται εντονότερος.  

Ο Στέφανος, 45 ετών, ηλεκτρολόγος, απευθύνθηκε στο Functional Movement καθώς αισθανόταν πόνο στον ώμο και στην πρόσθια επιφάνεια του μπράτσου, ο οποίος μερικές φορές επεκτεινόταν μέχρι τον αγκώνα. Ο πόνος ήταν ιδιαίτερα έντονος κατά τη διάρκεια της εργασίας του, η οποία απαιτεί να κάνει επαναλαμβανόμενες κινήσεις υψηλής έντασης με το χέρι ψηλά. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα ο πόνος εμφανιζόταν και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα συμπτώματα αυτά παρέπεμπαν σε τενοντίτιδα του υπερακανθίου, που είναι το πιο κοινό φλεγμονώδες πρόβλημα που συναντάται γύρω από την άρθρωση του ώμου. 

Προχωρήσαμε αμέσως σε κινητική αξιολόγηση η οποία έδειξε:

  • Μειωμένο εύρος κίνησης της άρθρωσης του ώμου
  • Ανισορροπία στους μυς του αυχένα
  • Έλλειψη κινητικού ελέγχου στην ωμοπλάτη

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της κινητικής αξιολόγησης και το ιατρικό ιστορικό του Στέφανου, σχεδιάσαμε ένα εξατομικευμένο ασκησιολόγιο το οποίο στόχευε:

  1. Στην επαναφορά του φυσιολογικού εύρους κίνησης της άρθρωσης του ώμου, 
  2. Στην επαναφορά του κινητικού ελέγχου της ωμοπλάτης, διότι η ωμοπλάτη έχει ζωτικό ρόλο στη σταθερότητα και στη σωστή κινητική λειτουργία των ώμων, 
  3. Στην αποκατάσταση και στην επούλωση των μυϊκών ινών μέσω της προοδευτικής επιβάρυνσης και των διατάσεων,
  4. Στη βελτίωση της δύναμης των μυών του στροφικού πετάλου (Rotator cuff), κάτι το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία σε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα αποκατάστασης τενοντίτιδας στον ώμο, διότι βοηθάει στην επαναφορά της πλήρους κίνησης του ώμου,
  5. Στην εκπαίδευση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (Κ.Ν.Σ), μέσω ειδικών ασκήσεων (motorcontrol re learning) διότι βοηθάει στην επαναφορά του κινητικού ελέγχου των μυών της περιοχής. 

Έπειτα από 3 μήνες ο Στέφανος ένιωσε σημαντική ανακούφιση από τους πόνους και επίσης βελτίωσε το εύρος κίνησης της άρθρωσης του ώμου, πράγμα που τον βοήθησε να γίνει πιο αποδοτικός στην εργασία του και να βελτιώσει την ποιότητα της καθημερινότητάς του.

Μοιραστείτε το!