Το σύνδρομο text neck

Το σύνδρομο “text neck” είναι πολύ συχνό στη σύγχρονη εποχή, και περιγράφει τον χρόνιο πόνο στον αυχένα που προέρχεται από την υπερβολική χρήση των χειροκίνητων ηλεκτρονικών συσκευών. Η χρήση αυτών των συσκευών είναι πλέον μία πραγματικότητα η οποία προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία, ειδικά στις εφηβικές ηλικίες, λόγω της μεγαλύτερης τάσης που έχουν να χρησιμοποιούν κινητές συσκευές (smartphones, tablets κ.α).

Πρόσφατα στοιχεία αναφέρουν ότι περίπου το 87% των εφήβων (14 – 18 ετών) στις Η.Π.Α και το 79% των εφήβων στην Ευρώπη κατέχουν και χρησιμοποιούν smartphones, ενώ μεταξύ των ενηλίκων 18 – 40 ετών, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 92%. Το σύνδρομο “text neck”, είναι ένα σύνδρομο υπερχρήσης το οποίο προκαλεί επαναλαμβανόμενο τραυματισμό στον αυχένα,  λόγω της πρόσθιας και προς τα κάτω θέσης της κεφαλής.

Η συγκεκριμένη θέση του κεφαλιού δημιουργεί υπερβολική πίεση στους βαθύς μύες του αυχένα, της κεφαλής και των ώμων, προκαλώντας οξύ και χρόνιο πόνο στον αυχένα καθώς και πονοκεφάλους.

Ο Αλέξανδρος Μ. 17 χρονών, μαθητής λυκείου, επισκέφτηκε το Functional Movement έχοντας πόνο στον αυχένα, στην πλάτη και σοβαρούς σπασμούς των μυών στο άνω μέρος της πλάτης και στους ώμους.

Ο Αλέξανδρος είχε πρωτύτερα επισκεφθεί ορθοπεδικό ο οποίος δεν διέγνωσε κάποια παθολογικά ευρήματα στην αυχενική μοίρα της Σ.Σ & στην ωμική ζώνη.  Έτσι, αποφάσισε να επισκεφτεί το Functional Movement, για να διαπιστώσει μήπως όλοι αυτοί οι πόνοι προέρχονται από λανθασμένη στάση σώματος. 

Αξιολογώντας την κίνηση και τη στάση σώματος του Αλέξανδρου, διαπιστώσαμε: 

  • Μειωμένο εύρος κίνησης του αυχένα και
  • Ότι ο τραπέζιος, ο ρομβοειδής και οι εξωτερικοί περιστροφικοί μύες του ώμου ήταν υπολειτουργικοί

Τα παραπάνω ευρήματα μας οδηγούσαν στο Text Neck Syndrome. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης, σχεδιάσαμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης για τον Αλέξανδρο το οποίο στόχευε:

  • Στη βελτίωση του εύρους κίνησης της αυχενικής μοίρας της Σ.Σ
  • Στην ενεργοποίηση των μυών του τραπεζοειδή και του οδοντωτού μυ
  • Σε ασκήσεις με το πηγούνι, ώστε να επαναφέρουμε τη φυσιολογική κλίση στην αυχενική μοίρα της Σ.Σ

Μετά από ένα διάστημα 3 μηνών και εφαρμόζοντας συστηματικά το εξατομικευμένο πρόγραμμα, οι μύες του αυχένα και του άνω μέρους της πλάτης έγιναν λειτουργικοί, βοηθώντας τον Αλέξανδρο να διορθώσει τη στάση του σώματος του και να απαλλαγεί από τους πόνους που τον ταλαιπωρούσαν.  

Μοιραστείτε το!