Thoracic outlet syndrome (TOS)

Το σύνδρομο της θωρακικής εξόδου «thoracic outlet syndrome» (TOS), είναι ένα σύνολο κλινικών σημείων και συμπτωμάτων, που προκαλούνται από την πίεση νεύρων ή/και αγγείων του άνω άκρου, όταν αυτά περνούν από στενούς ανατομικούς χώρους. Τα συμπτώματα του TOS, ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή λόγω της θέσης της εμπλοκής των νεύρων και / ή των αγγείων.

Ο πόνος στο TOS μπορεί να εμφανιστεί σε πολλά σημεία του σώματος, στον αυχένα, στο πρόσωπο,  στον ώμο, στο στήθος, προκαλώντας ακόμα και παραισθησία στο άνω άκρο.

Τα συμπτώματα συνήθως χειροτερεύουν κατά την απαγωγή και την έξω στροφή του βραχίονα, δυσκολεύοντας κατά πολύ δραστηριότητες όπως η εναέρια ρίψη, η οδήγηση και άλλες εργασίες που γίνονται ψηλότερα από το επίπεδο του ώμου.  

Η Δήμητρα Π., 39 χρονών, αγρότισσα και νοικοκυρά, επισκέφτηκε το Functional Movement έχοντας:

  • Σοβαρό πόνο στον λαιμό που ακτινοβολούσε στον δεξιό βραχίονα
  • Συνεχή τσούξιμο και μούδιασμα στη δεξιά παλάμη και στα δάχτυλα 
  • Αδυναμία  να σηκώσει βάρος και να χρησιμοποιήσει το χέρι της για την πιο απλή δραστηριότητα, είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι της.

Η Δήμητρα είχε επισκεφθεί νωρίτερα νευρολόγο και ορθοπεδικό, και υποβλήθηκε σε μαγνητική τομογραφία στον ώμο και τον αυχένα. Τα μόνα ευρήματα αυτών των εξετάσεων ήταν μία αυχενική δισκοκήλη. Οι θεραπείες που ακολούθησε ήταν φαρμακευτική αγωγή, η οποία μείωνε τον πόνο προσωρινά, και 2 συνεδρίες φυσικοθεραπείας με ρεύματα, τα οποία απλώς χειροτέρευαν τον πόνο.

Έπειτα από σύσταση ενός παλαιότερου ασκούμενού μας, αποφάσισε να επισκεφτεί το Functional Movement. 

Έχοντας κατά νου την σοβαρότητα του πόνου, τις έρευνες και την κλινική και κινητική αξιολόγηση, διαπιστώσαμε ότι:

  • Οι ώμοι της ήταν αρκετά στρογγυλεμένοι
  • Οι ωμοπλάτες της ήταν αρκετά σφιχτές
  • Η πλευρική κάμψη και η περιστροφή του αυχένα και στις δύο πλευρές ήταν περιορισμένη και επώδυνη
  • Η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ήταν άκαμπτη και οι αυχενικές πτυχές ήταν εξαιρετικά δύσκαμπτες, και γι’ αυτό  οι μύες ήταν τόσο σφιχτοί, συμπιέζοντας τα νεύρα γύρω από το λαιμό, συμπτώματα του Συνδρόμου Εξόδου Θώρακα (TOS).

Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τα ευρήματα της αξιολόγησης της Δήμητρας, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης αποκλειστικά για αυτήν, το οποίο επικεντρωνόταν:

1. Στη σταθεροποίηση και την ενδυνάμωση της ωμοπλάτης, διότι αυτή η ομάδα μυών ανοίγει την θωρακική έξοδο και ανυψώνει τον κορμό και τους ώμους.

2. Σε ασκήσεις βελτίωσης της κινητικότητας των θωρακικών μυών. 

3. Σε ασκήσεις ορθοσωμίας, διότι εκπαιδεύουν τον ασκούμενο να κάθεται σωστά, αλλά και να στέκεται σωστά κατά την όρθια θέση.

4. Σε διάταση των μυών της αυχενικής μοίρας της Σ.Σ, ώστε να αυξήσουμε την κινητικότητα και τη λειτουργικότητά της, και να χαλαρώσουμε τους μύες που στηρίζουν τον αυχένα. 

5. Σε τεχνικές κινητοποίησης του ώμου (γληνοβραχιόνιας άρθρωσης), οι οποίες έγιναν με ιδιαίτερη προσοχή για να μην επιδεινώσουν τα συμπτώματα.  

Μετά από ένα διάστημα 8 εβδομάδων με συχνότητα 3-4 φορές/εβδομάδα εκτέλεσης αυτού του εξειδικευμένου θεραπευτικού προγράμματος, η Δήμητρα απαλλάχθηκε από τους πόνους, και μπορούσε πλέον να εκτελεί ευχάριστα και χωρίς πόνο όλες τις καθημερινές της δραστηριότητες. Μετά το τέλος του θεραπευτικού προγράμματος, η Δήμητρα επέλεξε να έρχεται μία φορά την εβδομάδα στο Functional Movement,  ώστε να διατηρήσει την κινητικότητα, την ελαστικότητα και την αντοχή των μυών του αυχένα, κάτι το οποίο θα λειτουργούσε προληπτικά προς αποφυγή μελλοντικών πόνων στην περιοχή.

Μοιραστείτε το!