Ευθειασμός στην αυχενική μοίρα της Σ.Σ

Η ανθρώπινη σπονδυλική στήλη, είναι μία από τις υποστηρικτικές δομές του ανθρώπινου σώματος η οποία λειτουργεί ως ένας άξονας όπου πρέπει να είναι ελαστικός, εύκαμπτος και λειτουργικός. Στηρίζει την κεφαλή, τον κορμό και τα άνω άκρα, ενώ μεταβιβάζει το βάρος τους στα κάτω άκρα με την παρεμβολή των οστών της λεκάνης.

Η σπονδυλική στήλη θα πρέπει να έχει τρεις φυσικές καμπύλες: στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης προς τα εμπρός, στη θωρακική μοίρα της Σ.Σ προς τα πίσω και στην οσφυϊκή μοίρα της Σ.Σ πάλι προς τα εμπρός, ενώ το ιερό οστό και ο κόκκυγας κυρτώνονται προς τα πίσω. Η μορφολογική αλλαγή όμως αυτών των καμπυλών, οδηγεί σε δυσλειτουργία της σπονδυλικής στήλης και επιφέρει μυοσκελετικές παθήσεις και πόνους. Μία τέτοια περίπτωση είναι ο ευθειασμός του αυχένα, δηλαδή η μείωση ή η εξάλειψη του φυσιολογικού λορδωτικού κυρτώματος στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Ο Γιώργος Π., 43 ετών, καθηγητής με πολλές ώρες καθιστικής εργασίας, επισκέφτηκε το Functional Movement έχοντας έντονα συμπτώματα πόνου στον αυχένα, στο άνω μέρος της πλάτης και συχνούς πονοκεφάλους. Τα συμπτώματα αυτά ήταν έντονα τόσο κατά τη διάρκεια της εργασίας του όσο και στην καθημερινότητά του. Ο ασκούμενος είχε υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων για προβλήματα στον αυχένα, αλλά τα αποτελέσματα αυτών δεν έδειχναν κάποια παθολογία και ο γιατρός τον παρέπεμψε σ’εμάς, ώστε μέσω της κινητικής αξιολόγησης, να βρούμε την αιτία εμφάνισης του πόνου και με τη σωστή άσκηση να απαλλαχτεί από αυτούς.

Η εξέταση στάσης σώματος και η κινητική αξιολόγηση έδειξαν:

  • Ότι οι μύες του αυχένα και της κεφαλής ήταν υπερδραστήριοι και σφιχτοί
  • Ανισορροπία στην ωμική ζώνη με τον αριστερό ώμο να είναι πιο ψηλά από τον δεξί
  • Πλευρική κλίση της λεκάνης δεξιά σε σχέση με το αριστερό τμήμα της
  • Σημαντική λειτουργική αδυναμία μυών του αριστερού ισχίου, των μυών της λεκάνης και της οσφυϊκής μοίρας της Σ.Σ
  • Λειτουργική αδυναμία των σταθεροποιητών μυών

Μετά τα αποτελέσματα της κινητικής αξιολόγησης σχεδιάσαμε ένα εξατομικευμένο ασκησιολόγιο, το οποίο περιλάμβανε ασκήσεις και manual therapy:

  1. Για τη βελτίωση της κινητικότητας των μυών του αυχένα και των ώμων
  2. Για τη σωστή και ισορροπημένη ενδυνάμωση των μυών της λεκάνης, έτσι ώστε να διορθωθεί η πλευρική κλίση σε αυτή
  3. Για τη σωστή & ισορροπημένη ενδυνάμωση των μυών της ωμικής ζώνης, έτσι ώστε να διορθωθεί η ασυμμετρία που υπήρχε
  4. Για την ενεργοποίηση των σταθεροποιητών μυών

Επίσης περιελάμβανε ασκήσεις κινητικού ελέγχου των κάτω άκρων, διότι λόγω της πλευρικής κλίσης της λεκάνης είχε αλλοιωθεί η φυσιολογική κίνησή αυτών.

Μετά από 3 μήνες και μία συχνότητα 2-3 συνεδρίες/εβδομάδα, ο Γιώργος απαλλάχθηκε από τους πονοκεφάλους, τους πόνους στον αυχένα και στην πλάτη, και έγινε πιο λειτουργικός και αποδοτικός στη δουλειά του και στις καθημερινές του δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα βελτιώθηκε και η διάθεση του γιατί πλέον έπαψε να πονάει.

Μοιραστείτε το!