Σύνδρομο πρόσκρουσης του ισχίου (FAI)

Είναι πολύ συνηθισμένο κατά τη διάρκεια ορισμένων κινήσεων του σώματός μας, να ακούμε ένα κλικ ή τριγμούς στην άρθρωση του ισχίου. Αυτό συμβαίνει διότι,  ο μυς ή ο τένοντας που είναι άβολα τεντωμένος και περνάει πάνω από μια οστέινη προεξοχή σε τάση, στη να συνέχεια τρίβεται καθώς απελευθερώνεται η ένταση. Μια τέτοια κατάσταση ονομάζεται σύνδρομο πρόσκρουσης του ισχίου και οι ειδικοί εκτιμούν ότι ταλαιπωρεί το 5% έως 10% του πληθυσμού χωρίς άλλα συμπτώματα ή πόνο, και χωρίς να απαιτείται κάποια θεραπεία. 

Ωστόσο, για ένα ποσοστό ανθρώπων, η πρόσκρουση του ισχίου δεν είναι μόνο ενοχλητική, αλλά συνοδεύεται και από πόνο λόγω της μη ομαλής επαφής της κεφαλής του μηριαίου οστού με την κοτύλη, με αποτέλεσμα να απαιτείται θεραπεία.

Το σύνδρομο πρόσκρουσης του ισχίου, εμφανίζεται το ίδιο συχνά και σε άνδρες και σε γυναίκες, ενώ είναι εξίσου πιθανό να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες ή ακόμα και να υπάρχει εκ γενετής στο άτομο, αν και σε αυτή την περίπτωση όσο ο ασθενής μεγαλώνει τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο έντονα.

Το σύνδρομο πρόσκρουσης του ισχίου, κατηγοριοποιείται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το οστό που δημιουργεί το πρόβλημα.

  1. CAM: Όταν το πρόβλημα εντοπίζεται στην κεφαλή του μηριαίου οστού
  2. Pincer: Όταν το πρόβλημα προκύπτει από το οστό της κοτύλης
  3. Μικτή: Όταν το πρόβλημα εντοπίζεται και στην κεφαλή του μηριαίου οστού αλλά και στην θήκη της κοτύλης, και είναι η πιο συνηθισμένη περίπτωση.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται το σύνδρομο πρόσκρουσης του ισχίου περιλαμβάνουν:

  • Πόνο ο οποίος εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα ή προς το εξωτερικό του ισχίου. 
  • Πόνο κατά τη στροφή του ποδιού ή κατά την οκλαδόν θέση, όπου ο πόνος μπορεί να είναι έντονος και διαπεραστικός ή πιο ήπιος και μόνιμος. 
  • Ακαμψία.
  • Αίσθημα χαλαρότητας στην άρθρωση.
  • Αδυναμία παραμονής στην καθιστή θέση για παρατεταμένη χρονική διάρκεια, κάτι το οποίο μας αναγκάζει, να μεταφέρουμε διαρκώς το βάρος μας προς την μία ή την άλλη πλευρά ή να επιλέξουμε να σηκωθούμε ώστε να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα. 
  • Επίσης οι ασθενείς αναφέρουν συχνά ήχους τύπου «κλικ» ή μπλοκάρισμα της άρθρωσης (κυρίως σε κινήσεις του μηρού προς τα πάνω σε συνδυασμό με έσω περιστροφή), οι οποίοι συνοδεύονται από οξύ βαθύ πόνο στην περιοχή του ισχίου. 

Σημαντικό κομμάτι για τη σωστή θεραπεία – αποκατάσταση του συνδρόμου πρόσκρουσης του ισχίου, είναι η αναγνώριση των παραγόντων που συντελούν και επηρεάζουν το αίσθημα του πόνου και το εύρος της κίνησης του ασθενή. Η θεραπευτική άσκηση αποτελεί πλέον, την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση όλων των μυοσκελετικών πόνων και τραυματισμών, με θεαματικά αποτελέσματα και χωρίς τη χορήγηση φαρμάκων. 

Αυτό γίνεται εφαρμόζοντας την μέθοδο της κινητικής αξιολόγησης, μέσω της οποίας  εντοπίζουμε τις λάθος θέσεις και κινήσεις του σώματος του ασθενή, οι οποίες επηρεάζουν  τη σπονδυλική στήλη και τη λεκάνη, και η βελτίωση των οποίων μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια στην επίλυση των αιτιών που οδηγούν στην εμφάνιση του συνδρόμου πρόσκρουσης του ισχίου.

Το πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης που συνίσταται στα άτομα που πάσχουν από σύνδρομο πρόσκρουσης του ισχίου, και αφού πρώτα έχουν κάνει την εξέταση της κινητικής αξιολόγησης, θα πρέπει να εστιάζεται:

  1. Σε ασκήσεις κινητοποίησης της άρθρωσης του ισχίου, της πυέλου και της οσφυϊκής μοίρας (μέσης), οι οποίες θα στοχεύουν στη βελτίωση του εύρους κίνησης του ισχίου.
  2. Σε ασκήσεις ενδυνάμωσης και σταθεροποίησης των μυϊκών ομάδων του ισχίου, πυέλου και σπονδυλικής στήλης.
  3. Σε ασκήσεις ορθοσωμίας οι οποίες έχουν ως στόχο να φέρουν το σώμα στη βέλτιστη ανατομικά θέση του, εξασφαλίζοντας έτσι τη δομική ακεραιότητα στο σώμα του ασκούμενου, διορθώνοντας ταυτόχρονα τις κινήσεις που επηρεάζουν αρνητικά την εξέλιξη του συνδρόμου πρόσκρουσης του ισχίου.
  4. Στην Εμβιομηχανική διόρθωση και ορθωτική υποστήριξη περιπτώσεων όπου η λάθος αλληλουχία κίνησης του πέλματος (άκρου πόδα) και του γόνατος, οδηγεί στην επανεμφάνιση των συμπτωμάτων του ασθενή.

Στο functional movement, εφαρμόζουμε σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης σχεδιάζοντας εξειδικευμένα και εξατομικευμένα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης, ανάλογα με τη μυοσκελετική πάθηση του κάθε ασκούμενου, αφού πρώτα ο ίδιος εξεταστεί από κάποιο γιατρό ο οποίος θα διαγνώσει το πρόβλημα. Στη συνέχεια ο ασκούμενος απευθύνετε σε εμάς, και εφαρμόζοντας την κατάλληλη θεραπευτική άσκηση, τον απαλλάσσουμε από τους χρόνιους πόνους, ενώ ταυτόχρονα τον εκπαιδεύουμε στο να κινείται σωστά, προστατεύοντάς τον από μελλοντικούς μυοσκελετικούς τραυματισμούς.

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

Diploma in Osteopathic Manual Practice

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!