Αστάθεια και κακή ευθυγράμμιση της λεκάνης

Η σταθεροποίηση της πυέλου επηρεάζει θετικά τη λειτουργικότητα και την αντοχή των περιοχών & των μυών της λεκάνης, εμποδίζοντας να εμφανιστούν ελαττωματικά πρότυπα κίνησης και κατά συνέπεια διάφοροι μυοσκελετικοί πόνοι.

Αντίθετα μία ασταθής λεκάνη μπορεί να ευθύνεται για χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους στην πλάτη, στο ισχίο, στο γόνατο, ακόμα και στον αστράγαλο. Αυτό συμβαίνει διότι το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί ως ένα ενιαίο σύνολο και όχι ως μεμονωμένες περιοχές, με αποτέλεσμα αν μια περιοχή του σώματος είναι δυσλειτουργική τότε αυτό θα αντικαταστήσει τη λειτουργία της συγκεκριμένης περιοχής με μία αντισταθμιστική κίνηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιες περιοχές του σώματος να επιβαρύνονται επιπλέον, κάτι το οποίο επηρεάζει αρνητικά όλη την κινητική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, προκαλώντας μυοσκελετικούς πόνους.

Οι μύες οι οποίοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση τη πυέλου είναι :

  • Ο μέγας γλουτιαίος 
  • Ο μέσος γλουτιαίος
  • Ο ορθός κοιλιακός & 
  • Ο έξω λοξός κοιλιακός μυς

Για να αποκτήσουμε όμως μία σταθερή λεκάνη, δεν αρκεί μόνο να γυμνάσουμε τους συγκεκριμένους μύες, αλλά να τους εκπαιδεύσουμε ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν μεταξύ τους για να σταθεροποιήσουν τη λεκάνη. 

Και γιατί πρέπει να γίνει αυτό; 

Γιατί αν δεν συνεργαστούν μεταξύ τους οι προαναφερόμενοι μύες (μέγας γλουτιαίος, μέσος γλουτιαίος, ορθός κοιλιακός & έξω λοξός κοιλιακός), τότε δημιουργείται μία κλίση στη λεκάνη προς τα εμπρός ή προς τα πίσω (ανάλογα με το ποιος από τους παραπάνω μυς είναι υπερδραστήριος και ποιος είναι υπολειτουργικός). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνεται η σταθερότητα και η ευθυγράμμισή της λεκάνης, που σημαίνει μη αποτελεσματική παραγωγή ενέργειας, μη αποτελεσματική κίνηση, μειωμένη κινητικότητα, κακή στάση σώματος, και όλα αυτά να συμβάλουν τελικά ώστε το άτομο να είναι επιρρεπής σε μυοσκελετικούς  πόνους και σε τραυματισμούς.

Στο functional movement, στόχος μας είναι μέσω της κινητικής αξιολόγησης να εντοπίσουμε τυχόν κινητικές δυσλειτουργίες στο σώμα του ασκούμενου και στη συνέχεια σχεδιάζοντας ένα εξατομικευμένο ασκησιολόγιο να τις διορθώσουμε. Ταυτόχρονα εκπαιδεύουμε τον ασκούμενο στο να αποκτήσει μία σταθερή και ουδέτερη θέση στη λεκάνη κάτι το οποίο θα ευθυγραμμίσει το σώμα του, θα τον κάνει πιο ευκίνητο, πιο λειτουργικό και θα τον απαλλάξει από χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους, διότι μία σταθερή λεκάνη θα επιτρέψει στους μυς του σώματος του να εργάζονται αρμονικά.

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

Diploma in Osteopathic Manual Practice

Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!