Σπονδυλική Στένωση & Κινησιοθεραπεία – Μια διαφορετική & πιο σύγχρονη θεραπεία

Η σπονδυλική στένωση είναι μία κατάσταση της Σ.Σ, κατά την οποία προκαλείται στένωση του σπονδυλικού σωλήνα. Η στένωση αυτή του σπονδυλικού σωλήνα, πιέζει το νωτιαίο μυελό ή τα νεύρα που πηγαίνουν από το νωτιαίο μυελό στους μύες, προκαλώντας πόνο  και μούδιασμα σε διάφορες περιοχές του ανθρώπινου σώματος, ανάλογα με το σημείο της Σ.Σ που υπάρχει η στένωση.

Η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα μπορεί να συμβεί σε όλα τα τμήματα της σπονδυλικής στήλης – αυχενική μοίρα, θωρακική μοίρα ή οσφυϊκή μοίρα, με πιο συχνή περίπτωση την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (οσφυϊκή). Μάλιστα αυτή η μορφή στένωσης (του οσφυϊκού σπονδυλικού σωλήνα), θεωρείται η πιο συχνή εκφυλιστική νόσος της σπονδυλικής στήλης από την ηλικία των 60 και άνω.

Τα αίτια της σπονδυλικής στένωσης

Αρχικά, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο νωτιαίος μυελός ο οποίος είναι πολύ ευαίσθητος, βρίσκεται μέσα στο νωτιαίο κανάλι – σωλήνα ώστε να προστατεύεται. Αυτός ο σωλήνας για διάφορους λόγους, είτε λόγω εκφύλισης, είτε λόγω κάποιας παθολογικής κατάστασης, είτε λόγω κακής στάσης σώματος & επιβάρυνσης, μπορεί σε κάποια σημεία του να εμφανίσει στένωση. Η σπονδυλική στένωση συνήθως αναπτύσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου, και οφείλεται σε φυσικές αλλαγές – φθορές που συμβαίνουν στη σπονδυλική στήλη καθώς μεγαλώνουμε, και προκαλεί διάφορα συμπτώματα.

 

Τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης

Τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης, εξαρτώνται από την περιοχή της Σ.Σ στην οποία βρίσκεται η στένωση.  Τα γενικά συμπτώματα όμως της σπονδυλικής στένωσης, είναι:

 

  • Πόνος (συνήθως μονόπλευρος),
  • Μειωμένη κινητικότητα
  • Σφιχτοί μύες
  • Αδυναμία ή μη φυσιολογική αίσθηση στα άκρα του σώματος (π.χ. κάψιμο, μυρμήγκιασμα, αίσθηση κρύου, μούδιασμα) και άλλες νευρολογικές διαταραχές,
  • Δυσκολία στη βάδιση λόγω πόνου κ.α

Ενώ ένα κύριο χαρακτηριστικό της στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα, είναι ότι τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης συνήθως βελτιώνονται όταν καθόμαστε ή όταν λυγίζουμε τον κορμό μας προς τα εμπρός.

 

Μια διαφορετική & πιο σύγχρονη θεωρία για το που οφείλεται η Σπονδυλική στένωση

Η συμβατική άποψη και αυτή που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, είναι ότι η στένωση του νωτιαίου σωλήνα συμπιέζει το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα στο νωτιαίο κανάλι, μειώνοντας την παροχή αίματος.

Και αυτή η πίεση είναι που προκαλεί τα συμπτώματα.

Οι σύγχρονες έρευνες όμως, αμφιβάλλουν για αυτό:

1ον Γιατί οι έρευνες δείχνουν ότι η μηχανική συμπίεση μιας νευρικής ρίζας δεν προκαλεί αυτόματα πόνο,

2ον Γιατί, πολλοί άνθρωποι των οποίων οι απεικονιστικές εξετάσεις (MRI κ.α) δείχνουν αλλαγές στη σπονδυλική στήλη, δεν εμφανίζουν ανάλογα συμπτώματα και

3ον Γιατί, δεν μπορεί να εξηγηθεί από τους επιστήμονες και τους γιατρούς, πως η μαλακή μάζα του πυρήνα του δίσκου «τσιμπάει» ένα νεύρο που είναι περίπου τόσο παχύ όσο το δάχτυλό μας και αυτό προκαλεί πόνο.

 

Από που όμως προκαλείται ο πόνος;

Σύμφωνα με αυτή τη διαφορετική και πιο σύγχρονη θεωρία, δεν προκαλεί η ίδια η στένωση του σπονδυλικού σωλήνα τον πόνο, αλλά οι μύες και η περιτονία του ανθρώπινου σώματος.

Στη σύγχρονη εποχή ο άνθρωπος περνάει το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς του καθισμένος. Αυτό έχει ως συνέπειες ο κορμός και οι ώμοι του να κλίνουν προς τα εμπρός, και ο αυχένας να βρίσκεται σε υπερέκταση.

Επίσης όταν βρισκόμαστε σε καθιστή θέση,  ένα δίκτυο πολλών νημάτων περιτονίας που διατρέχει το σώμα μας και τυλίγει κάθε έναν από τους μύες μας, χάνει την ελαστικότητά του. Ταυτόχρονα, ορισμένοι μύες όπως οι καμπτήρες του ισχίου κ.α, βραχύνονται προκαλώντας μεγαλύτερη μυϊκή-περιτοναϊκή ένταση.

 

Η μυϊκή-περιτοναϊκή ένταση, είναι αυτή που προάγει τη φθορά της σπονδυλικής στήλης, με το σώμα να χρησιμοποιεί τους δικούς του μηχανισμούς επισκευής, που συνήθως λειτουργούν εναντίον του. Για αυτό το λόγο, η μυϊκή και η περιτοναϊκή ένταση αναφέρονται ως πιθανές αιτίες στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα.

 

Πως αντιμετωπίζεται η σπονδυλική στένωση

Υπάρχουν πολλές θεραπείες για την αντιμετώπιση της σπονδυλικής στένωσης, όμως αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας σε μια τέτοια περίπτωση, είναι ότι η θεραπεία που θα πρέπει να επιλέξουμε να στοχεύει στην αιτία του προβλήματος και όχι στα συμπτώματα. Διαφορετικά, μπορεί να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματά της σπονδυλικής στένωσης, αλλά αυτό θα διαρκέσει για λίγο και ο πόνος θα επιστρέψει γρήγορα.

 

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο πόνος κατά τη σπονδυλική στένωση δεν προκαλείται από τη στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, αλλά από τη μυϊκή και περιτονιακή υπέρταση. Αυτό σημαίνει ότι αν απλώς αποδεχτούμε τα συμπτώματά μας ή τα μειώσουμε με κάποια φαρμακευτική αγωγή, δεν στοχεύουμε στα αίτια δημιουργίας της στένωσης.

 

Για αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουμε μία πιο ενεργητική θεραπεία. Η θεραπεία πόνου που εφαρμόζουμε στο Functional Movement, στηρίζεται στη διόρθωση της στάσης σώματος και στην ευθυγράμμιση της Σ.Σ, στοχεύοντας στη μείωση της μυϊκής και περιτονιακής υπέρτασης με εξειδικευμένες ασκήσεις και χειροπρακτικές τεχνικές.

Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να εξισορροπήσουμε μοτίβα μονόπλευρης κίνησης στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και να παραμείνουμε σωματικά δραστήριοι διότι η ακινησία συνήθως επιδεινώνει τα συμπτώματα της σπονδυλικής στένωσης.

 

ΠαγούνηςΝικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!