Καρκίνος του μαστού & Κινησιοθεραπεία

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος στις γυναίκες, και ευθύνεται για 1 στις 4 ετήσιες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως. Κατατάσσεται στην 5η θέση των ασθενειών όσον αφορά τη θνησιμότητα, ενώ η διαχείριση του βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, κάτι το οποίο ανεβάζει τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών, κυρίως λόγω της βελτιωμένης & εξατομικευμένης θεραπείας και της έγκαιρης ανίχνευσης του. 

Υπολογίζεται ότι το 21% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού στην Ευρώπη, εμφανίζεται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών, ενώ το 35% εμφανίζεται στην ηλικία 50–64 ετών και τα υπόλοιπα περιστατικά σε γυναίκες άνω των 65 ετών.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, γίνεται κατανοητό ότι ο καρκίνος του μαστού επηρεάζει πολλές γυναίκες κατά την παραγωγική τους ηλικία και κατά την ηλικία δημιουργίας οικογένειας. 

 

Ασθενείς με καρκίνο του μαστού & Μυοσκελετικά Προβλημάτα

Έχει αποδειχθεί, ότι οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού είναι ευαίσθητοι στην ανάπτυξη μυοσκελετικών προβλημάτων. Αυτό οφείλεται στις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της ασθενούς και σχετίζονται με την ηλικία στους τένοντες ή σε εξωγενείς παράγοντες που προκαλούνται από τη θεραπεία του καρκίνου όπως το λεμφοίδημα. 

Εξαιτίας του ταλαιπωρημένου σώματος αλλά και του φόβου που έχουν τα άτομα αυτά, συνήθως προσαρμόζουν το σώμα τους σε μια νέα θέση ηρεμίας πιο «μαζεμένη» και προστατευτική. Αυτό έχει επιπτώσεις στη στάση του σώματος τους, αλλά και στην ευθυγράμμιση της Σ.Σ, διότι αυξάνεται περαιτέρω η βράχυνση των μυών τους. 

Σύνδρομο πόνου μετά τη μαστεκτομή (PMPS)

Η βράχυνση των μυών με την πάροδο του χρόνου προκαλεί δυσκαμψία, μειωμένη λειτουργικότητα που με τη σειρά της προκαλεί μυοσκελετικούς πόνους λόγω της μειωμένης κινητικής λειτουργίας του σώματός της ασθενή.

Η κατάσταση αυτή, ονομάζεται Σύνδρομο πόνου και είναι ο πόνος που διαρκεί περισσότερο από τους πόνους που αναμένεται να έχει ο ασθενής μετά από μία χειρουργική επέμβαση καρκίνου του μαστού (μαστεκτομή). Επίσης είναι διαφορετικό είδος πόνου, διότι είναι νευρομυοσκελετικής φύσης

Καρκίνος του μαστού & άσκηση

Η τακτική άσκηση παίζει πλέον σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της ασθενή με καρκίνο του μαστού να παραμείνει υγιής. Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού,  αλλά και να μειώσει τις πιθανότητες επανεμφάνισης του (υποτροπή).

Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικάνικου Κολλεγίου Αθλητιατρικής το 2017, η άσκηση είναι ασφαλής τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το πέρας των θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού. Μάλιστα υπάρχουν στοιχεία που αναφέρουν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τους επιζώντες από καρκίνο του μαστού να ζήσουν περισσότερο, και να ζήσουν μια πιο δραστήρια ζωή. 

 

Συμβουλές για την άσκηση

Η άσκηση τα τελευταία χρόνια, εφαρμόζεται όλο και περισσότερο ως θεραπευτικό εργαλείο σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Τον τελευταίο καιρό έχει καταστεί σαφές ότι η άσκηση παίζει κεντρικό ρόλο στον έλεγχο και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών. Για αυτό το λόγο η άσκηση σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, θα πρέπει να εφαρμόζεται από κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία, ώστε να λαμβάνονται οι απαραίτητες προφυλάξεις και να παρακολουθείται τακτικά για πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια. 

Μερικά από τα οφέλη της άσκησης για άτομα που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, είναι:

  • Η διαχείριση του στρες και του άγχους
  • Η βελτίωση της υγείας των οστών
  • Η βελτίωση της υγείας της καρδιάς
  • Η διαχείριση του σωματικού βάρους κ.α

Για να επιτευχθούν όμως τα οφέλη αυτά, η άσκηση θα πρέπει να γίνεται εξειδικευμένα και με ασφάλεια. 

Αρχικά εάν η ασθενής αισθάνεται κόπωση ή δεν έχει την απαραίτητη ενέργεια, θα πρέπει η ένταση της άσκησης να είναι σε χαμηλά επίπεδα και να αυξάνεται προοδευτικά. Στη συνέχεια η εκπαίδευση της ασθενούς αποτελεί βασικό μέρος της άσκησης, ενώ η προώθηση της σωματικής της δραστηριότητας, της ανεξαρτησίας και της αυτοδιαχείρισης του είναι πολύ σημαντικά για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος άσκησης.

Μετά το πρώτο στάδιο της αποκατάστασης και αφού η ασθενής έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, είναι πολύ σημαντικό ο επαγγελματίας να συνεχίσει να εμπνέει τον ασθενή, ώστε αυτός να συνέχιση να ασκείται, διότι πέρα από τη σωματική του υγεία θα του δώσει και  κοινωνική και ψυχολογική ευημερία.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες η άσκηση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αποκατάστασης τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το πέρας της θεραπείας του καρκίνου του μαστού. Η αύξηση του αριθμού των επιζώντων από καρκίνο του μαστού, έχει ως αποτέλεσμα να έχουν γίνουν αρκετές έρευνες, οι οποίες κατευθύνονται προς το ποιές είναι οι καλύτερες δυνατές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής των γυναικών που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο του μαστού. 

Μία από αυτή την κατεύθυνση είναι η άσκηση, η οποία στοχεύει στη βελτίωση της σωματικής τους λειτουργίας, της ποιότητας ζωής τους και στη μείωση της κόπωσης από τη θεραπεία κατά του καρκίνου.

Στο Functional Movement, σχεδιάζουμε εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης τα οποία στοχεύουν στην βελτίωση της σωματικής υγείας των ασκούμενων και λειτουργούν ως θεραπεία σε χρόνιους πόνους και παθήσεις. 

ΠαγούνηςΝικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!