Γιατί οι θεραπείες για την ισχιαλγία τις περισσότερες φορές είναι αναποτελεσματικές;

Η λέξη «ισχιαλγία» είναι η πιο χρησιμοποιημένη & εύκολη αιτιολόγηση για τα άτομα τα οποία έχουν πόνο στη μέση. Και ενώ η ισχιαλγία είναι μια πολύ χρησιμοποιημένη λέξη, υπάρχει πιθανότητα πολλοί άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι έχουν ισχιαλγία να μην έχουν.

Καταρχήν, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ισχιαλγία δεν είναι διάγνωση αλλά ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με μια υποκείμενη πάθηση. Ισχιαλγία ονομάζουμε την αίσθηση πόνου, μυρμηγκιάσματος, αδυναμίας ή/και μουδιάσματος στα κάτω άκρα, που συνήθως προκαλείται από συμπίεση ή ερεθισμό ενός νωτιαίου νεύρου ή του ίδιου του ισχιακού νεύρου.

Από που όμως προέρχεται το σύμπτωμα της ισχιαλγίας;

Η αιτία της ισχιαλγίας είναι πολυπαραγοντική, και εμφανίζεται όταν το ισχιακό νεύρο ερεθίζεται. Ο ερεθισμός του ισχιακού νεύρου, μπορεί να προκύψει:

  • Από την συμπίεση των νεύρων της Σ.Σ ή
  • Από τη δυσλειτουργία της Ιερολαγόνιας άρθρωσης

Ισχιαλγία όταν η συμπίεση ή ο ερεθισμός του ισχιακού νεύρου συμβαίνει στη Σ.Σ

Όταν τα συμπτώματα της ισχιαλγίας προέρχονται από τον ερεθισμό των νεύρων στη Σ.Σ, ο πόνος ξεκινά από το κάτω μέρος της πλάτης και κατεβαίνει προς το πόδι, με τον πόνο στα πόδια να είναι συνήθως μεγαλύτερος από τον πόνο στη μέση. Τα συμπτώματα της ισχιαλγίας όταν ο ερεθισμός του νεύρου προέρχεται από τη Σ.Σ, είναι:

  • πόνος,
  • αδυναμία και/ή μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα που ακτινοβολεί στη γάμπα, το πόδι ή τα δάχτυλα των ποδιών κατά μήκος του πίσω μέρους του γλουτού, του μηρού και της γάμπας.

Ο πόνος είναι αισθητός μόνο στη μία πλευρά του σώματος, και είναι ήπιος έως βασανιστικός και πολλές φορές ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται σαν να τον «χτυπάει» ηλεκτρικό ρεύμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχιαλγίας, όταν ο ασθενής βρίσκεται για αρκετή ώρα σε καθιστή θέση, τότε τα συμπτώματα της ισχιαλγίας επιδεινώνονται.

Ισχιαλγία που προέρχεται από τη δυσλειτουργία της Ιερολαγόνιας άρθρωσης

Η  ιερολαγόνια άρθρωση (SIJ), είναι η  άρθρωση  μεταξύ του ιερού οστού και των οστών του λαγόνιου της λεκάνης, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με συνδέσμους. Το ιερό οστό στηρίζει τη σπονδυλική στήλη και στηρίζεται με τη σειρά του από το λαγόνιο οστό. Η δυσλειτουργία της Ιερολαγόνιας άρθρωσης, μπορεί να προέρχεται:

  • από την κακή στάση σώματος,
  • την επαναλαμβανόμενη καταπόνηση,
  • την αδυναμία του κοιλιακού ή του πυελικού εδάφους ή των αρθριτικών αλλαγών.

Η ισχιαλγία όπως προαναφέραμε αποτελεί σύμπτωμα και όχι διάγνωση. Εκτός από την συμπίεση των νεύρων της Σ.Σ, και η δυσλειτουργία της Ιερολαγόνιας άρθρωσης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ισχιαλγίας. Τα συμπτώματα της ισχιαλγίας, όταν η αιτία προέρχεται από τη δυσλειτουργία της Ιερολαγόνιας άρθρωσης, είναι:

  • Πόνος ο οποίος εμφανίζεται στο ισχίο ή στη βουβωνική χώρα και μπορεί να επεκτείνεται το πολύ μέχρι το πίσω μέρος του μηρού σταματώντας πάνω από το γόνατο.
  • Πόνος ο οποίος εμφανίζεται όταν από την καθιστή θέση ερχόμαστε στην όρθια θέση.
  • Πόνος όταν καθόμαστε για μεγάλες χρονικές περιόδους ή όταν κοιμόμαστε.
  • Αίσθημα πόνου και αστάθειας στα πόδια (όταν στεκόμαστε σε όρθια θέση), όχι γιατί το πόδι είναι αδύναμο, αλλά γιατί υποχωρεί λόγω του έντονου πόνου που μπορεί να εμφανιστεί όταν φορτώνεται η Ιερολαγόνια  (SI) άρθρωση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχιαλγίας, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί και στις δύο πλευρές, αν και συνήθως εμφανίζεται στη μία.

Γιατί οι θεραπείες για την ισχιαλγία τις περισσότερες φορές είναι αναποτελεσματικές;

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία της ισχιαλγίας είναι η εξατομίκευση της θεραπείας με βάση την εξερεύνηση της αιτίας που την προκάλεσε. Οι περισσότεροι θεραπευτές αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της ισχιαλγίας, χωρίς να ερευνήσουν την αιτία που την προκάλεσε. Για το το λόγο αυτό, παρόλο που τα συμπτώματα της ισχιαλγίας με την κατάλληλη θεραπεία μπορούν να ηρεμήσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, πολλοί ασθενείς ταλαιπωρούνται με τα συμπτώματα αυτά για πολύ καιρό.

Για να είναι αποτελεσματική μία θεραπευτική επιλογή κατά της ισχιαλγίας, απαιτείται αρχικά η αξιολόγηση του ασθενή, ώστε να εντοπίσουμε σε ποια περιοχή του ανθρώπινου σώματος πιέζεται το ισχιακό νεύρο.  Αφού ο θεραπευτής εντοπίσει σε ποια περιοχή του ανθρώπινου σώματος πιέζεται το ισχιακό νεύρο, τότε είναι σε θέση να σχεδιάσει το καταλληλότερο πρόγραμμα θεραπείας.

Η συμπίεση του ισχιακού νεύρου και η δυσλειτουργία της Ιερολαγόνιας άρθρωσης, αποτελούν τις δύο κύριες αιτίες εμφάνισης της ισχιαλγίας. Ένας εξειδικευμένος και καλά εκπαιδευμένος θεραπευτής, μπορεί με τις κατάλληλες δοκιμές να εντοπίσει την αιτία εμφάνισης της ισχιαλγίας και να σχεδιάσει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό πρόγραμμα θεραπείας.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η Κινησιοθεραπεία και η διορθωτική άσκηση, που εφαρμόζουμε στο Functional Movement, αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο θεραπείας της ισχιαλγίας. Αν υποφέρετε από τα συμπτώματα της ισχιαλγίας επικοινωνήστε με το Functional Movement, για να σας βοηθήσουμε να απαλλαγείτε από αυτά.

 

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!