Ριζοπάθεια – Γιατί τα φάρμακα & η συμβατικές θεραπείες είναι αναποτελεσματικές

Ριζοπάθεια ονομάζουμε τον ερεθισμό ή τη βλάβη μία νευρικής ρίζας κοντά στη σπονδυλική στήλη ο οποίος προκαλεί έντονο πόνο, μούδιασμα ή ακόμα και σημάδια παράλυσης. Τα συμπτώματα αυτά, μπορεί να εμφανιστούν στα χέρια ή στα πόδια ανάλογα με το ποια νευρική ρίζα έχει ερεθιστεί. Επίσης τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Η ριζοπάθεια, ταξινομείται ανάλογα με τη θέση εμφάνισής της στη σπονδυλική στήλη, σε:

  • Αυχενική ριζοπάθεια — εμφανίζεται στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
  • Θωρακική ριζοπάθεια — εμφανίζεται στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και είναι πολύ σπάνια.
  • Οσφυϊκή ριζοπάθεια — επηρεάζει την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (LWS).
  • Ριζοπάθεια στο ιερό οστό η οποία είναι συχνή, όπως η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
Ποια είναι τα αίτια της ριζοπάθειας

Η κύρια αιτία της ριζοπάθειας είναι η πίεση (συμπίεση) της νευρικής ρίζας, η οποία μπορεί να προκληθεί από διάφορες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, όπως:

  • Οστεοχόνδρωση
  • Σχηματισμό οστεόφυτων
  • Σπονδυλάρθρωση : Οι σπονδυλικές αρθρώσεις (facet joints) υπόκεινται σε ανάπτυξη που μοιάζει με αρθροπάθεια
  • Σπονδυλολίσθηση
  • Στένωση του σπονδυλικού σωλήνα κ.α.

 

Επίσης, ριζοπάθεια μπορεί να προκαλέσουν και διάφορες φλεγμονώδεις διεργασίες που μπορεί να προκληθούν από ιούς ή βακτήρια. Οι ακόλουθοι μικροοργανισμοί σχετίζονται συχνά με τη φλεγμονή των νευρικών ριζών, όπως π.χ ο ιός του έρπητα ζωστήρα, η ανεμοβλογιά κ.α.

 

Ποια είναι όμως τα πραγματικά αίτια της ριζοπάθειας;

Η σύγχρονη βιβλιογραφία και οι τελευταίες έρευνες, διαφωνούν με την μέχρι σήμερα επικρατούσα άποψη για το τι προκαλεί τι ριζοπάθεια. Σύμφωνα με τη σύγχρονη βιβλιογραφία, η ένταση – υπέρταση στους μύες και στην περιτονία του ανθρώπινου σώματος, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την εμφάνιση της ριζοπάθειας, κάτι το οποίο αντιτίθεται με αυτό πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Που στηρίζεται όμως η συγκεκριμένη άποψη;
  • 1ον Στο ότι πολλοί ασθενείς διαγνώσκονται με δισκοκήλες, αλλά δεν πονάνε.
  • 2ον Το σώμα απλώς διασπά τον πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου που έχει βγει.
  • 3ον Οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι μια τόσο μαλακή μάζα (όπως ο πυρήνας του μεσοσπονδύλιου δίσκου), μπορεί να ερεθίσει – πιέσει μόνιμα ένα νεύρο. Ακόμη και γιατροί έχουν παραδεχτεί αυτήν την ασυνέπεια!
  • 4ον Πειράματα έδειξαν ότι η πίεση (συμπίεση) των νευρικών ριζών, δεν προκαλεί αυτόματα πόνο .

 

Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά μια ριζοπάθεια, ούτε και ότι δεν υπάρχει κάποια δισκοκήλη ή κάτι παρόμοιο. Απλά αυτή δεν είναι η πραγματική αιτία του πόνου.

Πως σχετίζεται όμως η ένταση – υπέρταση στους μύες και στην περιτονία με τα συμπτώματα της ριζοπάθειας;

Όταν η περιτονία και οι μύες του ανθρώπινου σώματος είναι πολύ σφιχτοί, τότε αυτό προσδίδει μία ισχυρή έλξη του σώματος προς τα εμπρός. Ταυτόχρονα όμως οι οπίσθιοι μύες του σώματος προσπαθούν να τραβήξουν το σώμα προς τα πίσω, έτσι ώστε αυτό να παραμείνει ευθυγραμμισμένο. Αυτές οι δύο αντίθετες  δυνάμεις δημιουργούν μία πίεση στη σπονδυλική στήλη την οποία ανάλογα με την ένταση, οι υποδοχείς την μεταφέρουν στον εγκέφαλο. Εάν η πίεση στη σπονδυλική στήλη είναι πολύ υψηλή, τότε ο εγκέφαλός αντιλαμβάνεται ότι οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι ή οι σπόνδυλοι είναι σε κίνδυνο και για αυτό αναφέρει πόνο.

 Αυτό το ονομάζουμε συναγερμό πόνου

 Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους υπερβολικά τεντωμένους και βραχείς μύες και την περιτονία;

Αφού επισκεφτούμε κάποιο γιατρό ο οποίος θα αποκλείσει τυχόν υποκείμενες ασθένειες, όπως έρπητα ζωστήρα, διαβήτη κ.α, θα πρέπει να εστιάσουμε στην αντιμετώπιση των υπερβολικά τεντωμένων μυών και της περιτονίας.

Συμβατικές μέθοδοι, όπως:

  • Η λήψη φαρμάκων και το μασάζ ή οι θερμικές θεραπείες, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν αντιμετωπίζουν την αιτία αλλά τα συμπτώματα, ενώ
  • Η ανάπαυση στο κρεβάτι, θεωρείται ακατάλληλη για την αντιμετώπιση της ριζοπάθειας δεδομένου ότι η έλλειψη άσκησης είναι συνήθως το έναυσμα για τα συμπτώματα της.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε μόνιμα την υπερβολική ένταση στους μύες και την περιτονία. Αυτό θα γίνει με στοχευμένες ασκήσεις & κινήσεις από κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία, ο οποίος θα επαναφέρει τους μύες και την περιτονία στο φυσιολογικό τους μήκος & κατάσταση.

Με αυτόν τον τρόπο η περιτονία γίνεται πολύ πιο εύκαμπτη και το μεσοκυττάριο υγρό μπορεί να κυκλοφορήσει καλύτερα, και έτσι να αποβάλλει τα απόβλητα. Η εμπειρία μας, έχει δείξει ότι η αντιμετώπιση της ριζοπάθειας με το συγκεκριμένο τρόπο εξαλείφει γρήγορα τα συμπτώματα της ριζοπάθειας, κάνοντάς μας πιο λειτουργικούς και ευέλικτους.

Αν ταλαιπωρείστε από «νευρικούς» πόνους, απευθυνθείτε στο Functional Movement ώστε να απαλλαγείτε από αυτούς, αλλά και από την αιτία που τους προκαλεί.

 Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρική της Άσκησης &

στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!