Πότε πρέπει να επισκεφτώ έναν κινησιολόγο;

Η Κινησιοθεραπεία, είναι μία νέα μορφή θεραπείας η οποία τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες παγκοσμίως. Η Κινησιοθεραπεία, επικεντρώνεται στην παρακολούθηση – αξιολόγηση της στάσης του ανθρώπινου σώματος και της κινητικής & μυϊκής του λειτουργίας. Η αξιολόγηση αυτή, στοχεύει στο να εντοπιστούν τυχόν δυσλειτουργίες και μυϊκές ανισορροπίες σε αυτό (ανθρώπινο σώμα), που μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση χρόνιων μυοσκελετικών πόνων.

Η Κινησιοθεραπεία εφαρμόζεται από πιστοποιημένους Κινησιολόγους οι οποίοι μέσω της παρακολούθησης της λειτουργίας των μυών  (βιοανάδραση), μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε μία λειτουργική και χωρίς πόνους ζωή. Ο κύριος στόχος για έναν Κινησιολόγο, είναι να εντοπίσει τυχόν δυσλειτουργίες και ανισορροπίες και στη συνέχεια μέσω των αρχών της άσκησης, να τις διορθώσει.

Πότε όμως πρέπει να επισκεφτούμε έναν Κινησιολόγο;

Συνήθως οι άνθρωποι επισκέπτονται έναν Κινησιολόγο, όταν δεν αισθάνονται καλά ή όταν πονάνε ή όταν οι προηγούμενες θεραπείες που έχουν ακολουθήσει δεν ήταν αποτελεσματικές. Δηλαδή κατά κύριο λόγο, επισκεπτόμαστε έναν κινησιολόγο όταν έχουμε μια χρόνια πάθηση, έναν χρόνιο τραυματισμό ή μία αναπηρία και χρειαζόμαστε βοήθεια για το πως να τη διαχειριστούμε μέσω της άσκησης και της κίνησης.

Οι παραπάνω λόγοι όμως, δεν είναι οι μοναδικοί που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί έναν κινησιολόγο. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις και ανησυχίες που αφορούν την υγεία μας, που ένας έμπειρος κινησιολόγος μπορεί να μας βοηθήσει. Τέτοιες καταστάσεις είναι:

  • Καταστάσεις Χρόνιου πόνου

Πόνος στην πλάτη, τον ώμο, το γόνατο, τον αστράγαλο, πονοκέφαλοι τάσης, μυϊκό σφίξιμο κ.α, είναι καταστάσεις, όπου ένα εξειδικευμένο πρωτόκολλο Κινησιοθεραπείας είναι σε θέση να διερευνήσει την αιτία που τους προκαλεί, και με την κατάλληλη θεραπεία να μας απαλλάξει από αυτούς.

  • Καταστάσεις Άγχους και στρες

Το άγχος είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι επισκέπτονται έναν κινησιολόγο. Το άγχος μπορεί να προκληθεί από ένα υπερδραστήριο νευρικό σύστημα, μια εμβιομηχανική ανισορροπία ή/και συναισθηματικό στρες. Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί στο ανθρώπινο σώμα με διάφορους τρόπους, όπως νευρικότητα, φόβο, μυϊκό σφίξιμο κ.α. Στη σύγχρονη εποχή, οι περισσότεροι από εμάς βιώνουμε καταστάσεις άγχους και στρες και αυτό επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά μας.

Η Κινησιοθεραπεία μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα του άγχους, βοηθώντας το σώμα να κινηθεί ανάλογα με τις ικανότητες και τις ανάγκες του, καταφέρνοντας να αποβάλλει την ένταση την οποία έχει συσσωρεύσει και του δημιουργεί διάφορα προβλήματα υγείας.

  • Κακές συνήθειες

Συνήθειες όπως μειωμένη σωματική δραστηριότητα, καθιστική ζωή, κακή στάση σώματος, κακή διατροφή κ.α, είναι για το σώμα μας αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Τέτοιες συνήθειες, μπορούν μελλοντικά να μας δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα υγείας τα οποία θα επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητα μας.  

Η Κινησιοθεραπεία μπορεί να μας βοηθήσει ώστε να διορθώσουμε τέτοιες κακές συνήθειες και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας αποκτώντας ένα σώμα λειτουργικό, ευκίνητο, σταθερό και δυνατό.

  • Καταστάσεις χαμηλής αυτοεκτίμησης

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ένας σημαντικό λόγος ο οποίος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική & ψυχική μας υγεία. Για παράδειγμα: Τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση φοβούνται την προσπάθεια. Δηλαδή, η αμφιβολία για την αξία και τις ικανότητές μας, μας κάνουν να διστάζουμε το να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε συνήθειες τις καθημερινότητάς μας. Οι συνεχείς αρνητικές σκέψεις, είναι πιθανό να μας οδηγήσουν σε άγχος και κατάθλιψη. Ο φόβος της κρίσης, τα άτομα που είναι επικριτικά με τον εαυτό τους, πιστεύουν ότι οι άλλοι τους κρίνουν συνεχώς. Αυτό μας οδηγεί να αποφεύγουμε αθλητικές ή κοινωνικές εκδηλώσεις. Ένας Κινησιολόγος έχει την ανάλογη εκπαίδευση, ώστε να βελτιώσει όχι μόνο τις σωματικές μας ικανότητες, αλλά μέσα από την άσκηση να μας κάνει να πιστέψουμε στον εαυτό μας βελτιώνοντας ταυτόχρονα την αυτοπεποίθηση & αυτοεκτίμηση μας.

Όπως καταλαβαίνουμε, δεν είναι απαραίτητο να έχουμε κάποιο πρόβλημα για να επισκεφτούμε έναν Κινησιολόγο. Η Κινησιοθεραπεία περιλαμβάνει τόσες πολλές τεχνικές, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως προληπτική θεραπεία για τη μείωση του στρες, και να μας βοηθήσει να αλλάξουμε κακές συνήθειες που μας δημιουργούν διαφορά σωματικά & ψυχολογικά προβλήματα. Όλη αυτή η διαδικασία, έχει ως αποτέλεσμα να γινόμαστε περισσότερο δραστήριοι, ενεργητικοί, σίγουροι και σωματικά ασφαλής.

 Τι πρέπει να προσέξω κατά την επίσκεψή μου σε έναν Κινησιολόγο

Οι κινησιολόγοι, εφαρμόζοντας απλές, ασφαλείς και ακριβείς ασκήσεις προσπαθούν να βελτιώσουν την συνεργασία του μυαλού με το ανθρώπινο σώμα. Αρχικά ο Κινησιολόγος, θα λάβει ένα ιατρικό ιστορικό & ένα ιστορικό του τρόπου ζωής μας, ενώ στη συνέχεια θα μας ακούσει πολύ προσεκτικά ώστε να αξιολογήσει τις ανησυχίες που μας έκαναν να τον επισκεφτούμε. Στη συνέχεια θα αξιολογήσει τη στάση και την κίνηση του σώματός μας, όχι για να μετρήσει πόσο δυνατοί είμαστε, αλλά για να διερεύνηση μέσω της ποιότητας των κινητικών μας μοτίβων πού βρίσκονται οι ανισορροπίες & οι δυσλειτουργίες στο σώμα μας, ώστε να σχεδιάσει ένα εξειδικευμένο & εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας. Επίσης η συνεδρία με ένα Κινησιολόγο, μπορεί να είναι μόνο συμβουλευτική ώστε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το ποια είναι η αιτία του προβλήματός μας και στη συνέχεια να μας κατευθύνει για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να το διαχειριστούμε.

 Τι μπορώ να περιμένω μετά από μια συνεδρία κινησιολογίας;

Μια συνεδρία με έναν Κινησιολόγο, είναι πολύ διαφορετική από οποιαδήποτε μορφή θεραπείας έχουμε δοκιμάσει μέχρι τώρα. Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Κινησιοθεραπεία, είναι μία ενεργητική μορφή θεραπείας και όχι παθητική τύπου μασάζ. Αυτό σημαίνει ότι όταν θα επισκεφτούμε έναν Κινησιολόγο, θα πρέπει να φοράμε άνετη αθλητικού τύπου ενδυμασία διότι η συγκεκριμένη θεραπεία βασίζεται στην κίνηση και στην άσκηση. Επίσης, επειδή κάθε άτομο είναι μοναδικό, το πρόγραμμα το οποίο θα ακολουθήσουμε δεν θα είναι το ίδιο με κάποιο άλλον ασθενή οπότε είναι δύσκολο να μας ενημερώσει κάποιος το πως θα είναι δομημένη η δική μας συνεδρία Κινησιοθεραπείας. Αυτό που μπορούμε να αναφέρουμε είναι τα σχόλια που ακολουθούν μετά από μία συνεδρία, που είναι του τύπου: περπατάω πιο ευθεία, νιώθω πιο ανάλαφρος, νιώθω πιο ήρεμος, το κεφάλι μου είναι πιο καθαρό κ.α.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να λειτουργήσει η κινησιολογία

Πριν επισκεφτούμε έναν Κινησιολόγο είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε, ότι θα πρέπει να αφιερώσουμε τουλάχιστον 10 συνεδρίες Κινησιοθεραπείας για να αισθανθούμε τις αλλαγές στο σώμα μας. Αυτή τη λεπτομέρεια είναι σημαντικό να τη γνωρίζουμε, ώστε να μην απογοητευτούμε. Βεβαία από την πρώτη κιόλας συνεδρία θα νοιώσουμε καλύτερα με το σώμα μας, αλλά για να σταθεροποιηθούν οι αλλαγές που θέλουμε να πετύχουμε σε αυτό, απαιτείται μια σειρά διαδοχικών συνεδριών Κινησιοθεραπείας.

Κλείνοντας θα θέλαμε να προτείνουμε στους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν την καθημερινότητά τους, είτε γιατί ταλαιπωρούνται από διάφορους πόνους, είτε γιατί θέλουν να προστατέψουν το σώμα τους, να δοκιμάσουν αυτή τη μορφή θεραπείας η οποία δεν στηρίζεται σε φαρμακευτικές αγωγές και συμπληρώματα, αλλά στην κίνηση και στη σωματική δραστηριότητα.

Και αν αναρωτιέστε πως γίνεται αυτό, η απάντηση είναι:

ότι, ο άνθρωπος έχει γεννηθεί για να κινείτε.

 

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!