Αρθρίτιδα ώμου – Με την Κινησιοθεραπεία αντιμετωπίζουμε την αιτία και όχι τα συμπτώματα της

Ο ώμος αποτελεί την πιο περίπλοκη και με τη μεγαλύτερη κινητικότητα άρθρωση του ανθρώπινου σώματος. Οι μύες, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες της συγκεκριμένης άρθρωσης, ευθύνονται και για τη σταθερότητα, αλλά και για την κινητικότητα της.

Η υπερχρησία της συγκεκριμένης άρθρωσης και τα μονόπλευρα μοτίβα κίνησης, αποτελούν αιτίες εμφάνισης πόνου στον ώμου, αλλά και μείωσης του εύρους κίνησής του. Μια τέτοια περίπτωση πόνου, είναι η αρθρίτιδα ώμου. Η αρθρίτιδα ώμου, είναι ένα συγκεκριμένο μοτίβο εκφυλιστικής νόσου της άρθρωσης που οδηγεί σε φθορά του χόνδρου. Ο αρθρικός χόνδρος, υπάρχει σε κάθε άρθρωση του ανθρώπινου σώματος για να καλύπτει την επιφάνεια των οστών μέσα στις αρθρώσεις, λειτουργώντας σαν ένα «ρουλεμάν». Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένας ζωντανός ιστός πάχους 2 χιλιοστών έως 3 χιλιοστών περίπου (δηλαδή το πάχος ενός ή δύο στρωμάτων χαρτονιού), και αυτό κάνει την επαφή μεταξύ των οστών πιο απαλή και ανώδυνη. Όταν ο αρθρικός χόνδρος είναι άθικτος, τότε η άρθρωση μπορεί να έχει μεγάλο εύρος κίνησης χωρίς να φθείρεται η επιφάνεια της.

Αρθρίτιδα ώμου

Η αρθρίτιδα του ώμου αναπτύσσεται συνήθως σε στάδια. Πρώτα ο χόνδρος γίνεται μαλακός (Α), μετά δημιουργούνται ρωγμές στην επιφάνεια του(Β), ενώ στο τρίτο στάδιο (Γ) αρχίζει να φθείρεται μέχρι να αποκαλυφτεί η επιφάνεια του οστού.

Η φθορά αυτή, δεν συμβαίνει αμέσως σε ολόκληρη την επιφάνεια του οστού μιας άρθρωσης, αλλά σταδιακά και σε διαφορετικά ποσοστά στην επιφάνεια της άρθρωσης.  Μόλις η επιφάνεια της άρθρωσης γίνει ακανόνιστη, τότε ο χόνδρος μπορεί να υποστεί περαιτέρω βλάβη και να αρχίσει να λεπταίνει, οδηγώντας τελικά στην τριβή των οστών του ώμου μεταξύ τους και στην εμφάνιση πόνου. Είναι αδύνατο να πούμε πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί η αρθρίτιδα του ώμου, γιατί κάθε άτομο εμφανίζει διαφορετικό βαθμό βλάβης στον χόνδρο. Η εμφάνιση πόνου, είναι μία ένδειξή ότι ο χόνδρος βιώνει πίεση και όσο αυτό αυξάνεται, τόσο πιο πιθανό είναι να βλάψει περαιτέρω τον χόνδρο και την άρθρωση του ώμου.

Αιτίες και τύποι αρθρίτιδας ώμου

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές αρθρίτιδας της άρθρωσης του ώμου. Η κάθε μία έχει διαφορετική αιτία, ενώ ορισμένες αιτίες της αρθρίτιδας του ώμου είναι ακόμα άγνωστες. Οι πιο κοινοί τύποι αρθρίτιδας του ώμου, είναι:

  • Η Οστεοαρθρίτιδα ώμου η οποία είναι επίσης γνωστή ως εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων. Η φθορά του χόνδρου στην οστεοαρθρίτιδα στον ώμο, συνήθως σχετίζεται με τη γήρανση. Ενώ μπορεί να επηρεάσει και άλλες αρθρώσεις εκτός από τον ώμο και αναφέρεται ως η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας.
  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδαη οποία είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, και κατά την οποία το σώμα μας επιτίθεται στα δικά μας υγιή κύτταρα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν την «επένδυση» μιας άρθρωσης. Μάλιστα αυτή η φλεγμονώδης αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί και στους δύο ώμους ταυτόχρονα.
  • Η Μετατραυματική Αρθρίτιδα Ώμου, η οποία οφείλεται σε κάποιον τραυματισμό (κάταγμα, εξάρθρωση κ.α).
  • Η Αρθροπάθεια του στροφικού πετάλου, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί μετά από μια μαζική και παρατεταμένη ρήξη του στροφικού πετάλου.
  • Η αγγειακή νέκρωσηη οποία είναι μία διαταραχή της παροχής αίματος σε μια περιοχή του σώματος, έχοντας ως αποτέλεσμα τον «θάνατο» αυτής της περιοχής (νέκρωση). Στον ώμο, η κεφαλή του βραχιόνιου οστού (η μπάλα της άρθρωσης του ώμου) μπορεί να χάσει την παροχή αίματος λόγω ασθένειας, τραυματισμών ή και άλλων αιτιών. Χωρίς την παροχή αίματος, το οστό θα «καταρρεύσει» σιγά – σιγά και θα γίνει ανομοιόμορφο προκαλώντας αρθρίτιδα.
Συμπτώματα της αρθρίτιδας ώμου

Τα συμπτώματα της αρθρίτιδας του ώμου, εξαρτώνται από το μέγεθος της απώλειας του χόνδρου και για αυτό το λόγο ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Τα κυριότερα συμπτώματα της όμως, είναι:

  • Ο πόνος στην άρθρωση του ώμου όπου είναι και το κυριότερο σημάδι της αρθρίτιδας. Ο πόνος μπορεί να υπάρχει στο μπροστινό, στο πλάι ή στο πίσω μέρος της άρθρωσης. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν πόνο ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιούν το χέρι τους, ενώ κάποιοι έχουν πόνο μόνο όταν το χρησιμοποιούν. Ο πόνος της αρθρίτιδας μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και μπορεί να υπάρχει με ή χωρίς δυσκαμψία της άρθρωσης. Συχνά ο πόνος είναι χειρότερος με την ανύψωση και τη μεταφορά βαριών αντικειμένων. Ο πόνος μπορεί συχνά να ακτινοβολεί στο χέρι ή εάν είναι σοβαρός, μπορεί να ακτινοβολεί μέχρι τον αγκώνα και τον καρπό.
  • Η δυσκαμψία της άρθρωσης είναι ένα άλλο σημάδι της εξέλιξης της αρθρίτιδας του ώμου και εμφανίζεται ως απώλεια του εύρους κίνησης του ώμου. Καθώς η κίνηση μειώνεται, μπορεί να διαπιστώσετε ότι μπορείτε να κάνετε λιγότερα πράγματα με το χέρι σας και αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να είναι περιορισμένες λόγω πόνου.
  • Τρίξιμο, κρότο ή ράγισμα (crepitus). Αυτό συμβαίνει διότι η επιφάνεια του χόνδρου είναι ακανόνιστη εξαιτίας της αρθρίτιδας. Μπορεί να είναι επώδυνο, μπορεί και όχι. Επίσης, μερικές φορές ο ώμος μπορεί να «κλειδώσει», ενώ περιστασιακά επειδή οι επιφάνειες δεν είναι πλέον λείες, μπορεί να υπάρξει αστάθεια στον ώμο.
  • Τρυφερός πόνος στον ώμο όταν είμαστε ξαπλωμένοι
  • Ο λεγόμενος πόνος ανάπαυσης ή νύχτας, κυρίως όταν η αρθρίτιδα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.
  • Περιορισμένη κίνηση μέχρι και ακαμψία.
Θεραπεία της αρθρίτιδας ώμου

Οι περισσότερες συμβατικές θεραπείες δεν αντιμετωπίζουν τις βασικές αιτίες της αρθρίτιδας του ώμου. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μέθοδοι που εφαρμόζονται, δίνουν μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, αλλά μακροπρόθεσμα μόνο η κίνηση & η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν το χόνδρο να αναγεννηθεί.

Η κίνηση σε συνδυασμό με την χειροπρακτική φροντίδα, βοηθούν στην ομαλοποίηση της μυϊκής-περιτοναϊκής έντασης, μειώνοντας αρχικά με αυτόν τον τρόπο σημαντικά τον πόνο. Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε την πίεση στον αρθρικό χώρο, η οποία συχνά συσσωρεύεται με τα χρόνια και μπορεί να είναι η αιτία της αρθρίτιδας. Αυτό μάλιστα δίνει στον χόνδρο την ευκαιρία να ανακάμψει και να αναγεννηθεί. Μάλιστα τα θετικά αποτελέσματα γίνονται αισθητά μετά από δύο – τρεις συνεδρίες.

Το πρόγραμμα άσκησης που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για την αρθρίτιδα του ώμου, δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στην προπόνηση δύναμης. Μελέτες που έγιναν για την αρθρίτιδα του ώμου, έδειξαν ότι η προπόνηση δύναμης μόνη της χωρίς προπόνηση διατάσεων & κινητικότητας δεν είχαν κανένα όφελος. Ακολουθώντας ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας, οι πάσχοντες καταπολεμούν την αιτία του πόνου στην άρθρωση τους, προλαμβάνοντας την ένταση  στους μύες και στην περιτονία. Επιπλέον, μέσω ενός εξειδικευμένου προγράμματος κινησιοθεραπείας, κινούμε την άρθρωση σε όλες τις φυσιολογικές πιθανές γωνίες της, επιτρέποντας τον  αρθρικό χόνδρο να  ανακάμψει από τη φθορά και να αναγεννηθεί.

 

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

 

Μοιραστείτε το!