Ο σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης των μυοσκελετικών πόνων, δεν στηρίζεται μόνο στα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας

Ένας στους τρείς ανθρώπους παγκοσμίως βιώνει χρόνιο πόνο, και μέσω της μαγνητικής τομογραφίας προσπαθεί να εντοπίσει την αιτία που τον προκαλεί (τον πόνο). Αν αναλογιστούμε όμως ότι τις περισσότερες φορές οι θεραπείες που ακολουθούμε δεν έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, τότε αυτό μας δημιουργεί ένα μεγαλύτερο προβληματισμό και άγχος.

Συνήθως οι αποτυχημένες θεραπείες δεν οφείλονται σε κάποιους λάθος χειρισμούς των θεραπευτών, αλλά γενικά σε λάθος εκτίμηση της αιτίας που προκαλεί τον αναφερόμενο πόνο. Διότι πραγματική θεραπεία του πόνου, είναι η αντιμετώπιση της αιτίας του (πόνου) και όχι αυτή των συμπτωμάτων του. Kαι αυτή (η αιτία) δεν μπορεί να εντοπιστεί μόνο από μία μαγνητική τομογραφία.

Οι μαγνητικές τομογραφίες, ειδικά όταν πρόκειται για μυοσκελετικούς πόνους, όχι μόνο δεν είναι εξαιρετικά ακριβείς, αλλά τις περισσότερες φορές μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Καταρχάς αν όλοι μας κάναμε μία μαγνητική τομογραφία, ένα συντριπτικό ποσοστό θα εμφάνιζε «ήπιες εκφυλιστικές αλλαγές στον Ο4-Ο5» ή “ελαφριά διόγκωση δίσκου στο Ο3-Ο4”.

Τι σημαίνει αυτό, ότι όλοι μας πονάμε και δεν μπορούμε να είμαστε κινητικά δραστήριοι;

Φυσικά και όχι.

Δείχνει όμως ότι τα «ευρήματα» σε μια μαγνητική τομογραφία, δεν είναι τα πραγματικά αιτία που προκαλούν τον πόνο που αισθανόμαστε.

Μπορεί αρκετοί από εμάς να έχουμε υιοθετήσει ή να μας έχουν μάθει, μία άλλη στρατηγική θεραπείας μέχρι σήμερα. Οι περισσότεροι όμως επιστήμονες πλέον, συμφωνούν ότι η ένας θεραπευτής δεν θα πρέπει να διαχειρίζεται τον πόνο του ασθενή του, μόνο από τα ‘’ευρήματα’’ μίας μαγνητικής τομογραφίας.

Και για να γίνει αυτό πιο κατανοητό παραθέτω ένα παράδειγμα: π.χ ένας θεραπευτής έχει δύο άτομα με τα ίδια ακριβώς ευρήματα μαγνητικής τομογραφίας, αλλά ο ένας πονάει πολύ, ενώ ο άλλος καθόλου. Τι πρέπει να κάνει ο θεραπευτής, να ακολουθήσει το ίδιο πρόγραμμα θεραπείας και για τους δύο με βάση τα ‘’ευρήματα’’ της μαγνητικής ή να αξιολογήσει την σωματική κατάσταση του καθενός και στη συνέχεια να σχεδιάσει το πρόγραμμα θεραπείας τους;

Αν δεν το κάνει αυτό, τότε σίγουρα η θεραπεία του όχι μόνο θα αποτύχει, αλλά δεν θα είναι και ασφαλής. Αν όμως στηριχτεί στην κλινική εικόνα των ασθενών του και σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας, τότε η θεραπεία που θα εφαρμόσει θα είναι και αποτελεσματική και ασφαλής για τον ίδιο τον ασθενή.

Η χρησιμότητα της Μαγνητικής τομογραφίας

Δηλαδή, η μαγνητική τομογραφία δεν είναι χρήσιμή;

Για να είμαστε ακριβείς, δεν σημαίνει ότι οι μαγνητικές τομογραφίες δεν είναι χρήσιμες. Σίγουρα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο ώστε να αποκλείσουμε διάφορες παθολογίες, όγκους, συμπίεση στο νωτιαίο μυελό κ.α. Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς μόλις νοιώσουμε μία μικρή ενόχληση, δεν θα πρέπει σπεύδουμε να κάνουμε μαγνητική τομογραφία και να ‘’φορτώνουμε’’ όλες μας τις ενοχλήσεις στα ευρήματά της. Γιατί αυτό δεν είναι αληθές.

Λέξεις όπως εκφυλισμός δίσκου, δισκοκήλη ή διόγκωση δίσκου κ.α, δεν θα πρέπει να μας φοβίζουν και να μας τρομοκρατούν, διότι αυτή είναι μία φυσιολογική φθορά του σκελετικού μας συστήματος. Και μάλιστα αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι μαγνητικές τομογραφίες, χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση & ενημέρωση των ασθενών, μπορούν να προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Συνοψίζοντας, κατανοούμε ότι όλοι μας θέλουμε απαντήσεις για το τι συμβαίνει στο σώμα μας. Ωστόσο, πολλές φορές, ειδικά με την απεικόνιση, αυτό μπορεί να εμφυτεύει φόβο και αρνητικές σκέψεις, κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι κάτι δεν πάει καλά μιας και δεν θεραπευόμαστε. Το γεγονός αυτό όμως, είναι που επιβεβαιώνει ότι τα ευρήματα της απεικόνισης δεν εντοπίζουν την αιτία του πόνου.

Είναι λογικό καθώς μεγαλώνουμε, να υπάρχουν φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα μας. Μάλιστα τα σημάδια εκφυλισμού είναι παρόντα σε πολύ υψηλό ποσοστό μεταξύ των υγιών ατόμων και μάλιστα με χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Δηλαδή πολλά εκφυλιστικά χαρακτηριστικά που βασίζονται στην απεικόνιση είναι πιθανότατα μέρος της φυσιολογικής γήρανσης του σώματός μας, και δεν σχετίζονται με τον πόνο. Ο πόνος είναι ένα αίνιγμα που πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράγοντες, ώστε να εντοπίσουμε την αιτία του.

Ένα εξαιρετικό εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι θεραπευτές για να εντοπίσουν την αιτία που προκαλεί τον πόνο, είναι η κινητική αξιολόγηση και η αξιολόγηση της στάσης του σώματος του ασκούμενου. Μέσω της αξιολόγησης, μπορούμε να αποκρυπτογραφήσουμε την κινητική και μυοσκελετική λειτουργία του ασκούμενου, και να εντοπίσουμε ασυμμετρίες, περιορισμούς και αδυναμίες στο σώμα του. Στη συνέχεια με το κατάλληλο πρόγραμμα θεραπείας, μπορούμε να επαναφέρουμε το φυσιολογικό επίπεδο λειτουργικότητας στο σώμα του, και να το απαλλάξουμε από πόνους και ενοχλήσεις που το ταλαιπωρούν.

Ο νέος αυτός τρόπος αντιμετώπισης των μυοσκελετικών πόνων, εφαρμόζεται πλέον από τους περισσότερους θεραπευτές παγκοσμίως, όπως και στο Functional Movement, στοχεύοντας στη διόρθωση της αιτίας του πόνου των ασκούμενών η οποία δεν μπορεί να εντοπιστεί μόνο από μία μαγνητική τομογραφία.

Αν ταλαιπωρήστε από χρόνιους πόνους σας προτρέπουμε να σκεφτείτε διαφορετικά και να επικοινωνήσετε με το Functional Movement,  για να προγραμματίσετε μια αξιολόγηση κίνησης και στάσης σώματος, για να απαλλαγείτε από αυτούς.

ΠαγούνηςΝικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!