Πονοκέφαλοι & πως μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτούς με τη Κινησιοθεραπεία

Ο πρώτος σπόνδυλος της σπονδυλικής στήλης του ανθρώπινου σώματος, είναι ο αυχενικός σπόνδυλος (Α1) ο οποίος ονομάζεται άτλαντας. Ο συγκεκριμένος σπόνδυλος είναι το κεντρικό στοιχείο των αρθρώσεων της κεφαλής, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την κινητικότητα της (κεφαλής). Αυτό σημαίνει ότι εξαιτίας αυτών των αρθρώσεων μπορούμε να στρίψουμε & γενικότερα να κινήσουμε το κεφάλι μας.

Όλο αυτό το σύμπλεγμα των αρθρώσεων, ονομάζεται ινιακό και περιλαμβάνει όλη την περιοχή της άνω αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, που είναι ευρέως γνωστή ως λαιμός. Ο λαιμός είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του κεφαλιού και του υπόλοιπου σώματος, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως στήριγμα για τον ανθρώπινο σκελετό. Για το λόγο αυτό ο λαιμός – αυχένας, θα πρέπει να έχει τη φυσιολογική ευθυγράμμιση & κινητικότητα, αλλά και την απαραίτητη αντοχή ώστε να εξισορροπεί το φορτίο της κεφαλής.

Αιτία & συμπτώματα της κακής θέσης της κεφαλής

Η κακή στάση σώματος, η εργασία μπροστά στον υπολογιστή και άλλες παρόμοιες καταστάσεις, αλλοιώνουν την ευθυγράμμιση του αυχένα προκαλώντας ένταση στους μύες και την περιτονία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κεφαλή του ανθρώπινου σώματος να αποκτά μία μη φυσιολογική θέση, επηρεάζοντας βέβαια και τη λειτουργική κατάσταση του ινιακού συμπλέγματος.

Η κακή λειτουργία του ινιακού συμπλέγματος μπορεί να μην προκαλεί άμεσα πόνο, αλλά με την πάροδο του χρόνου αποτελεί αιτία για:

  • Πονοκεφάλους και ημικρανίες
  • Απώλεια ακοής, εμβοές ή θορύβους στο εσωτερικό του αυτιού
  • Πόνο στο σαγόνι
  • Πόνο ή δυσκαμψία στον αυχένα
  • Περιορισμένο εύρος κίνησης στον ώμο
  • Πόνο στην πλάτη στην περιοχή της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, καθώς και πόνο στο ισχίο
  • Απώλεια ισορροπίας και ζάλη λόγω δυσλειτουργίας στο εσωτερικό του αυτιού, ναυτία ή δυσκολία συγκέντρωσης.

Η εμφάνιση ανάλογων συμπτωμάτων, σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί ένα σημάδι δυσλειτουργίας του ινιακού συμπλέγματος. Σε μια τέτοια κατάσταση είναι σωστό να απευθυνθούμε σε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία, ο οποίος θα αξιολογήσει τη λειτουργικότητα του ινιακού συμπλέγματος, και θα εντοπίσει την αιτία της δυσλειτουργίας αυτού.

Δεδομένου ότι το ινιακό σύμπλεγμα μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις σε ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα, η διόρθωση της δυσλειτουργίας του είναι ιδιαίτερα σημαντική. Η διόρθωση αυτή, έχει σκοπό να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του πόνου και της δυσφορίας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να ελαττώσει σημαντικά τη μεγάλη καταπόνηση σε ολόκληρη την πλάτη και τους γοφούς.

Θεραπευτική προσέγγιση

Για να κατανοήσουμε τη θεραπευτική προσέγγιση της δυσλειτουργίας του ινιακού συμπλέγματος που ακολουθούμε στο Functional Movement, θα πρέπει να κατανοήσουμε πως δημιουργείται αυτή. Το ινιακό σύμπλεγμα αποτελείται από ένα μεγάλο αριθμό μικρών μυών, συνδέσμων και περιτονιών. Εάν οι μύες του λαιμού – αυχένα, χάσουν την ελαστικότητά τους και είναι σφιχτοί, τότε ανάλογα με το πού η τάση των μυών αυτών είναι μεγαλύτερη, προς τα εκείνη την πλευρά θα μετατοπιστεί η κεφαλή.

Πως διορθώνεται η δυσλειτουργία του ινιακού συμπλέγματος

Ένας Κινησιολόγος ο οποίος γνωρίζει την κινητική & μυϊκή λειτουργία της συγκεκριμένης περιοχής, μπορεί να ακολουθήσει μία θεραπευτική προσέγγιση η οποία:

Αρχικά επικεντρώνεται στη χειροπρακτική φροντίδα και στην τεχνική της οστεοπίεσης που χρησιμοποιούμε ως θεραπεία πόνου στο Functional Movement. Με τη συγκεκριμένη τεχνική πιέζουμε συγκεκριμένους υποδοχείς πόνου, στέλνοντας  στον ανθρώπινο εγκέφαλο μήνυμα να χαλαρώσει. Με αυτόν τον τρόπο, η υπερβολική ένταση στους μύες και την περιτονία ομαλοποιείται.

Βέβαια, παρόλο που τα αποτελέσματα της χαλάρωσης είναι άμεσα, η διόρθωση της δυσλειτουργίας του ινιακού συμπλέγματος πραγματοποιείται έμμεσα και για αυτό το λόγω η χαλάρωση αυτή είναι προσωρινή. Και είναι προσωρινή, διότι είναι αποτέλεσμα της χαλάρωσης των επιφανειών των αρθρώσεων και των σπονδυλικών σωμάτων, τα οποία δεν πιέζονται πλέον τόσο έντονα μεταξύ τους, κάτι το οποίο ο εγκέφαλος το καταγράφει και ο πόνος σταματά. Αυτό σημαίνει ότι δεν διορθώθηκε η αιτία άλλα τα συμπτώματα. Για αυτό το λόγο, η συγκεκριμένη τεχνική θα πρέπει να εφαρμόζεται στην πρώτη φάση της θεραπείας, για να δώσει μία άμεση ανακούφιση στον ασθενή.

Για να απαλλαγούμε όμως μόνιμα από τον πόνο στο ινιακό σύμπλεγμα και από τους πονοκεφάλους που προκαλεί, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τακτικά ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας & άσκησης. Το εξειδικευμένο αυτό πρόγραμμα άσκησης, θα επαναφέρει την ελαστικότητα και τη λειτουργικότητα των μυών, των συνδέσμων και της περιτονίας γύρω από την περιοχή του αυχένα.  Ενώ στη συνέχεια θα εκπαιδεύσει το σώμα μας, ώστε να διατηρεί μία καλή στάση σώματος κατά την καθημερινότητά μας, ενώ ταυτόχρονα θα μας προστατέψει από μελλοντικούς πόνους και πονοκεφάλους.

Αν υποφέρετε από πονοκεφάλους, επικοινωνήστε με το Functional Movement και δοκιμάζοντας τις μεθόδους μας απαλλαγείτε από αυτούς.

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

 

Μοιραστείτε το!