Οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο & Κινησιοθεραπεία

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου (κοξάρθρωση) είναι μια κατάσταση της άρθρωσης του ισχίου, κατά την οποία ο αρθρικός χόνδρος και οι αρθρικές επιφάνειες της συγκεκριμένης άρθρωσης έχουν φθαρεί.

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, επηρεάζει συνήθως τους ανθρώπους μεταξύ των ηλικιών 40-60 ετών και ο κύριος προδιαθεσικός παράγοντας για την ανάπτυξη της, είναι η λανθασμένη μηχανική υπερφόρτωση της άρθρωσης. Ενώ η γήρανση και οι γενετικοί παράγοντες αποτελούν επίσης σημαντικές αιτίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ΟΑ του ισχίου.

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου επηρεάζει κυρίως τον αρθρικό χόνδρο της άρθρωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει τριβή μεταξύ των οστών κάτι που προκαλεί φθορά στην άρθρωση, και κατά συνέπεια πόνο. Ο αρθρικός χόνδρος είναι κύριο συστατικό των αρθρώσεων, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην κινητικότητα του ανθρώπινου σώματός. Μάλιστα ο αρθρικός χόνδρος μαζί με το αρθρικό υγρό, είναι αυτός που διασφαλίζει την ομαλή κίνηση μεταξύ των οστών ώστε αυτά να μην τρίβονται μεταξύ τους.

Δεδομένου ότι οι χόνδροι του ανθρώπινου σώματος δεν τροφοδοτούνται με αίμα λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους μέσω της διάχυσης, μια λειτουργία παρόμοια με αυτή του σφουγγαριού. Δηλαδή, με την κίνηση ο χόνδρος συμπιέζεται ωθώντας τα απόβλητα υλικά έξω από τον ιστό του χόνδρου. Όταν όμως το φορτίο από την επιβάρυνση της κίνησης υποχωρεί, τότε ο χόνδρος μπορεί να απορροφήσει το λεγόμενο αρθρικό υγρό (λιπαντικό αρθρώσεων), από το οποίο παίρνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι η καθιστική ζωή και γενικότερα η σωματική αδράνεια, οδηγούν σε υποσιτισμό της στιβάδας του χόνδρου.

Οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο

Στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου, ο χόνδρος μειώνεται στην υποδοχή του ισχίου (κοτύλι) και στην κεφαλή του μηριαίου οστού. Το ελαστικό στρώμα του ανέπαφου χόνδρινου ιστού που κανονικά περιβάλλει και τις δύο αρθρώσεις, συρρικνώνεται όλο και περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα οστά που αποτελούν τη συγκεκριμένη άρθρωση να αλληλοεπιδρούν ελάχιστα ή καθόλου κάτι που οδηγεί σε μόνιμη τριβή των οστών.

 

Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας ισχίου

Τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα ισχίου μπορεί να υποφέρουν από διαφορετικά συμπτώματα. Ανάλογα με το στάδιο της οστεοαρθρίτιδας, ο πόνος μπορεί να είναι ελαφρύς ή εξαιρετικά έντονος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να πονάμε όταν έχουμε οστεοαρθρίτιδα.

Βέβαια, το πιο κοινό σύμπτωμα της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου είναι ο λεγόμενος αρχικός πόνος. Ο πόνος αυτός εμφανίζεται στο ισχίο κατά τα πρώτα βήματα μετά από ακινησία – για παράδειγμα, το πρωί μόλις ξυπνάμε. Επίσης το πάσχον άτομο αισθάνεται έναν περιορισμό στις κινήσεις του και συχνά αντιλαμβάνεται μια ορισμένη ακαμψία στην άρθρωση του ισχίου.

 

 

Όπως προαναφέραμε, υπάρχουν διαφορετικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν στην οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και μερικά από αυτά είναι:

  • Ο Πόνος στην περιοχή του ισχίου και στη βουβωνική χώρα:Ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός ανάλογα με την ένταση του φορτίου. Ωστόσο, τα παράπονα είναι ιδιαίτερα αισθητά όταν κατεβαίνουμε τις σκάλες ή όταν σκύβουμε.
  • Ο Πόνος σε κατάσταση ηρεμίας:Σε προχωρημένο στάδιο, ο πόνος στο ισχίο ή στη βουβωνική χώρα μπορεί πλέον να εμφανίζεται ακόμα και όταν ο ασθενής ξεκουράζεται. Ο ασθενής υποφέρει από πόνους ακόμα και όταν είναι ξαπλωμένος ή και όταν κάθεται.
  • Η Μειωμένη κίνηση της άρθρωσης: Λόγω του πόνου, οι πάσχοντες συχνά αισθάνονται ανίκανοι να κινηθούν. Αυτό συμβαίνει διότι φοβούνται μήπως πονέσουν, και για αυτό προσπαθούν να αποφύγουν κάθε κίνηση.
  • Ο Σχηματισμός οστεοφύτων: Με την προχωρημένη φθορά της άρθρωσης, η άρθρωση του ισχίου μπορεί να εμφανίσει οστεόφυτα, τα οποία μπορούν να ανιχνευθούν με ακτινογραφίες ή άλλες μεθόδους απεικόνισης.
  • Η Μειωμένη λειτουργία των μυών, των συνδέσμων και των τενόντων:Λόγω της μειωμένης κίνησης, τα επιμέρους μέρη του μυοσκελετικού συστήματος περιορίζουν σημαντικά τη λειτουργία τους. Οι μεταβολικές διεργασίες στους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, γεγονός που συμβάλλει επίσης στην ανεπαρκή τροφοδοσία του χόνδρινου ιστού και συνεπώς στη φθορά του.
  • Η Απώλεια δύναμης στην άρθρωση του ισχίου και στα πόδια:Η απώλεια δύναμης, εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της μειωμένης χρήσης των μυών, των συνδέσμων και των τενόντων.

Πως πρέπει να διαχειριστούμε την οστεοαρθρίτιδα του ισχίου

Για να έχουμε μία αποτελεσματική θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου, θα πρέπει να ακολουθήσουμε μία θεραπεία η οποία θα αντιμετωπίζει την πραγματική αιτία και όχι τα συμπτώματά της. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι θεραπευτές είναι ότι η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, είναι κυρίως λειτουργικό πρόβλημα και άρα η φαρμακευτική αγωγή δεν αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία, γιατί το μόνο που πετυχαίνει είναι να καταστέλλει τον πόνο χωρίς να διορθώνει τη λειτουργικότητα της άρθρωσης.

Η κατανόηση της συγκεκριμένης λεπτομέρειας, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για μια αποτελεσματική και ασφαλή θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας του ισχίου. Στη συνέχεια η εκπαίδευση στο να κινούμαστε σωστά και η τακτική & εξειδικευμένη άσκηση είναι απαραίτητη. Ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα άσκησης θα πρέπει να στοχεύει στη βελτίωση του εύρους κίνησης και στο «τέντωμα» των γοφών, των καμπτήρων του ισχίου και των κάτω άκρων, διότι με αυτόν το τρόπο μειώνεται αποτελεσματικά η συσσώρευση των απόβλητων υλικών στον ιστό του χόνδρου.

Οι ασκήσεις θα πρέπει να εκτελούνται με αργό ρυθμό και στοχευμένα, και να μην φοβηθούμε να τις εκτελέσουμε, ακόμα και αν πριν ξεκινήσουμε έχουμε κάποιο πόνο. Το πρόγραμμα αυτό θα βοηθήσει ώστε να υποχωρήσει ο πόνος, και μετά από λίγες συνεδρίες να απαλλαγούμε από αυτόν (τον πόνο). Βέβαια το πιο ασφαλές και αποτελεσματικό, είναι να απευθυνθούμε σε ένα επαγγελματία εξειδικευμένο στην ιατρική της άσκησης, όπως το Functional Movement, ο οποίος θα μας εκπαιδεύσει στο να εκτελούμεε τις ασκήσεις σωστά και θα μας δώσει χρήσιμες συμβουλές για το πως να διαχειριστούμε την οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο.

 

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!