Ακράτεια & πως θεραπεύεται μέσω της Άσκησης

Η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους (PFD), είναι μία διαταραχή του ανθρώπινου σώματος, η οποία επηρεάζει πολύ συχνά τις γυναίκες μετά από την εγκυμοσύνη. Στην πραγματικότητα το 1/4 των γυναικών ταλαιπωρούνται από μία ή περισσότερες διαταραχές του πυελικού εδάφους, όπως ακράτεια ούρων, πρόπτωση πυελικών οργάνων κ.α.

Το πυελικό έδαφος και η σημασία του

Το πυελικό έδαφος, αποτελείται από μύες, συνδετικό ιστό και συνδέσμους τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της λεκάνης και σχηματίζουν τη «διαφραγματική σφεντόνα».

Η «διαφραγματική σφεντόνα», είναι υπεύθυνη για τρείς κύριες λειτουργίες:

  1. υποστηρίζει & διατηρεί τα πυελικά όργανα στη θέση τους
  2. ενεργεί ως αντίσταση στην αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση
  3. είναι υπεύθυνη για τη σύσπαση του σφιγκτήρα της ουρήθρας, του κόλπου και του πρωκτού.

Μάλιστα η «διαφραγματική σφεντόνα» αναφέρεται στη βιβλιογραφία, και ως το δεύτερο διάφραγμα στο ανθρώπινο σώμα, διότι εκτός του ότι υποστηρίζει τα πυελικά όργανα, τα κινεί «ουραία» (προωθητικά) καθώς το αναπνευστικό διάφραγμα συσπάται. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται περισσότερος χώρος για τη διαστολή των πνευμόνων κατά την εισπνοή, επιστρέφοντας αυτά στην αρχική τους θέση ανάπαυσης κατά την εκπνοή.

Δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους (PFD) & ακράτεια

Η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους (PFD), μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες. Τα αίτια της οφείλονται κυρίως:

  • Σε χρόνιες παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της κοιλιακής πίεσης
  • Σε λανθασμένες στάσεις σώματος που προκαλούν μετατόπιση (πρόσθια, οπίσθια, πλάγια) της πυέλου
  • Σε χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή της πυέλου
  • Στην απώλεια ελαστικότητας των μυών και των συνδέσμων στις γυναίκες, που προκαλείται λόγω του τοκετού.

Η ακράτεια είναι πολύ συχνό σύμπτωμα της δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους, δυσκολεύοντας την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Η ακράτεια ούρων έχει γίνει πλέον αποδεκτή από τους επιστήμονες ως πρόβλημα εμβιομηχανικής και μυϊκής ενεργοποίησης, όπου η μη αποτελεσματική μυϊκή ενεργοποίηση επηρεάζει τη λειτουργία του σφιγκτήρα.

Είναι συχνό φαινόμενο, οι γυναίκες μετά τον τοκετό να εμφανίζουν ακράτεια εξαιτίας του ότι η διέλευση του μωρού από τον κολπικό σωλήνα ασκεί τρομερή πίεση στο περίνεο και στους υποστηρικτικούς ιστούς. Αυτή η πίεση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στους πυελικούς μύες, υπερβολική έκταση του συνδετικού ιστού και των συνδέσμων (με αποτέλεσμα ουλές και συμφύσεις που προκαλούν μυϊκή ανισορροπία) και διακοπή της παροχής αίματος στα νεύρα του πυελικού εδάφους. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η συμπίεση και η διάταση του πνευμονοειδούς νεύρου κατά τον τοκετό, φαίνεται να είναι κύριος παράγοντας κινδύνου που σχετίζεται με τη μειωμένη λειτουργία των σφιγκτήρων (έσω & έξω) της ουρήθρας.

Δυστυχώς πολλά άτομα με την πλειονότητά τους να είναι γυναίκες, αντιμετωπίζουν συχνά τέτοιες καταστάσεις, οι οποίες μάλιστα συνοδεύονται από αίσθημα ντροπής και κοινωνικής απομόνωσης. Μάλιστα πολλοί γιατροί θεωρούν ότι τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους, είναι φυσιολογικά αφήνοντας τα άτομα αυτά να παλεύουν μόνα τους για να βρουν λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η εξειδικευμένη άσκηση και η χειρωνακτική θεραπεία για την αποκατάσταση του πυελικού εδάφους είναι μία πολύ αποτελεσματική παρέμβαση σε τέτοιου είδους καταστάσεις, στοχεύοντας μάλιστα στην ενίσχυση του «κοιλιακού μπαλονιού» στο σύνολο του και όχι σε μεμονωμένους μύες.

Μέσω της άσκησης, στοχεύουμε στην επανευθυγράμμιση της πυέλου, η οποία λόγω του τοκετού ή της κακής στάσης σώματος μπορεί να αποκτήσει μία πρόσθια ή οπίσθια ή πλευρική κλίση και να προκληθεί υπερβολική βραχύτητα και έλλειψη ελαστικότητας στο πυελικό έδαφος. Αυτές η κλίσεις και η περιστροφές της πυέλου, μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκή & νευρική δυσλειτουργία στην οσφυοπυελική περιοχή.

Μέσω της αξιολόγησης της στάσης του σώματος και της μυϊκής λειτουργίας από επαγγελματίες που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση, μπορούμε να κατανοήσουμε τη φυσιολογία της ακράτειας και να σχεδιάσουμε το κατάλληλο πρόγραμμα θεραπείας για τα άτομα αυτά. Υπάρχει εξειδικευμένο ασκησιολόγιο και μέθοδοι, τα οποία στοχεύουν στην αποκατάσταση της περιτονίας, η οποία περιβάλλει κάθε δομή του ανθρώπινου σώματος και παρέχει μορφή και λειτουργία σε κάθε ιστό και όργανο του. Χρησιμοποιώντας αυτές τις εξειδικευμένες μεθόδους, καταφέρνουμε και ενισχύουμε τις περιοχές και το τμήμα του πυελικού εδάφους το οποίο δυσλειτουργεί, διορθώντας τις ανισορροπίες που υπάρχουν.

Στο functional movement, αντιμετωπίζοντας την ακράτεια ως ένα πρόβλημα κακής μυϊκής λειτουργίας και συναρμογής, καταφέραμε να βοηθήσουμε πολλές νέες μαμάδες, αλλά και γενικότερα πολλά άτομα τα οποία λόγω της ακράτειας, δυσκολεύονταν σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς τους. Αν ταλαιπωρήστε από παρόμοιες δυσλειτουργίες και χρόνιους πόνους, που δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 

ΠαγούνηςΝικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!