Αυχενογενής πονοκέφαλος-ημικρανία

Ο αυχενογενής πονοκέφαλος-ημικρανία, είναι μία χρόνια κατάσταση αιτία της οποίας είναι ο εθισμός που προκαλείται στις αυχενικές δομές, που νευρώνονται από τα νωτιαία νεύρα Α1, Α2 και Α3.

Στον αυχενογενή πονοκέφαλο-ημικρανία, ο πόνος είναι συνήθως μονόπλευρος  και η έντασή του επηρεάζεται από κινήσεις και παρατεταμένες θέσεις του αυχένα, ενώ συχνά υπάρχει δυσκολία στο να γυρίσουμε το κεφάλι αριστερά – δεξιά.

Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία όπως στον αυχένα, το πίσω μέρος του κεφαλιού, πίσω ή ανάμεσα από τα μάτια, πίεση στο κεφάλι και πίσω από τα μάτια. Παράλληλα, προκαλεί και άλλα συμπτώματα όπως ευαισθησία των ματιών στο φως, ναυτία και εμετό. Τα κυριότερο αίτιο που προκαλεί αυχενογενή πονοκέφαλο, είναι η επιβάρυνση την οποία δέχεται η αυχενική μοίρα της Σ.Σ, με ή χωρίς την εμπλοκή των ανώτερων αυχενικών νεύρων, κάτι το οποίο προκαλεί μυϊκό σπασμό στους μύες του αυχένα.

Ο Βασίλης Τ., υπάλληλος γραφείου, 44 ετών,  με πολύωρη καθιστική θέση σε υπολογιστή – άνω των 10 ωρών ημερησίως – επισκέφθηκε το Functional Movement με συμπτώματα πονοκεφάλου στην περιοχή του μετώπου και του κροτάφου. Τα συμπτώματα ήταν σχεδόν καθημερινά και αυξάνονταν κυρίως μετά από 5-6 ώρες συνεχούς εργασίας στο γραφείο. Η ιατρική γνωμάτευση μας διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε κάποια παθολογία στην περιοχή του αυχένα η οποία να είναι υπεύθυνη για τους πονοκεφάλους, οπότε κληθήκαμε μέσω της εξέτασης της κινητικής αξιολόγησης, να εντοπίσουμε την αιτία εμφάνισης των πονοκεφάλων:

Η εξέταση στάσης σώματος και η κινητική αξιολόγηση έδειξαν ότι οι εκτίνοντες και οι κροταφιοκοί μύες του αυχένα και των δύο πλευρών ήταν υπερδραστήριοι  – σφιχτοί.

Τα αποτελέσματα ήταν ενδεικτικά αυχενογενούς πονοκεφάλου-ημικρανίας. Έτσι, σχεδιάσαμε για τον Βασίλη ένα εξατομικευμένο ασκησιολόγιο, το οποίο περιλάμβανε: 

  • Manual Therapy για την απελευθέρωση των υπινιακών μυών (μια ομάδα μυών οι οποίοι σχηματίζουν ένα πλέγμα που μοιάζει με βεντάλια, και συνδέουν τον δεύτερο αυχενικό σπόνδυλο και τον πρώτο αυχενικό σπόνδυλο με το ινιακό οστό, που ουσιαστικά είναι η “βάση” του κρανίου. Οι υπινιακοί μύες είναι πολύ μικροί μύες, οι οποίοι βρίσκονται βαθιά στο κρανίο και συχνά συνδέονται με τους πονοκεφάλους)
  • Κινητοποίηση μαλακών μορίων του άνω τμήματος του αυχένα
  • Ασκήσεις που ενεργοποιούν – επαναδραστηριοποιούν τους καμπτήρες μύες του αυχένα
  • Ειδικές ασκήσεις κινητικού ελέγχου (ασκήσεις δηλαδή που εξισορροπούν τη σωστή στάση και λειτουργία του αυχένα)

Ο Βασίλης μετά από 15 συνεδρίες, σταμάτησε να έχει πονοκεφάλους και μπορούσε πλέον να είναι πιο αποδοτικός και ευδιάθετος στην εργασία του.

Μοιραστείτε το!