Διόρθωση Θωρακικής κύφωσης – Ενεργοποιήστε αυτόν τον «κρυμμένο» μυ για να διορθώσετε τη θωρακική κύφωση

Η θωρακική κύφωση αποτελεί μια λανθασμένη στάση του ανθρώπινου σώματος, η οποία χαρακτηρίζεται από μια υπερβολική καμπυλότητα της θωρακικής μοίρας της Σ.Σ. Η θωρακική μοίρα της Σ.Σ σχηματίζεται από 12 σπονδύλους από το μέσο έως το άνω μέρος της πλάτης, έχοντας μία φυσική καμπύλη από 20 έως 40 μοίρες.

Αυτή η φυσική καμπύλη βοηθάει τη Σ.Σ να κάμπτεται φυσικά προς τον αυχένα, ώστε να υποστηρίζει το βάρος του κεφαλιού. Όταν αυτή η φυσιολογική καμπύλη της θωρακικής μοίρας υπερβαίνει τις 45 με 50 μοίρες, τότε εμφανίζεται μία μη φυσιολογική στάση σώματος που ονομάζεται κύφωση.

Διόρθωση της κύφωσης με τον συμβατικό τρόπο

Ο πιο συνήθης & συμβατικός τρόπος διόρθωσης της κύφωσης, είναι να δυναμώσουμε τους μύες του άνω μέρους της πλάτης.

Ο τρόπος αυτός όμως, εστιάζει μόνο στους επιφανειακούς μύες, οι οποίοι είναι φασικοί (fascia) μύες, που σημαίνει ότι αποτελούνται από ισχυρές ίνες ταχείας συστολής και προορίζονται να παράγουν ισχυρές κινήσεις και για σύντομα χρονικά διαστήματα. Η σύσταση τους αυτή, τους κάνει να κουράζονται γρήγορα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διατηρήσουν το ανθρώπινο σώμα σε μια σωστή στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για αυτό το λόγο, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διορθώσουμε τη θωρακική κύφωση και κατ΄επέκταση στη στάση του σώματός μας, είναι να ενεργοποιήσουμε τους εν τω βαθύ σταθεροποιητές μύες της πλάτης, οι οποίοι ευθύνονται για τη σταθερότητα και τη διατήρηση μίας σωστής στάσης σώματος.

Οι εν τω Βαθύ σταθεροποιητές μύες, είναι αυτοί που προορίζονται να εκτελούν σταθερές  χαμηλού επιπέδου συσπάσεις κάτι που τους κάνει πιο ανθεκτικούς στην κόπωση. Ως εκ τούτου, αυτοί οι μύες είναι κατάλληλοι για τη διατήρηση μίας σωστής στάσης σώματος καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πως μπορούμε να διορθώσουμε τη θωρακική κύφωση με διαφορετικό τρόπο

Ο συγκεκριμένος τρόπος διόρθωσης της θωρακικής κύφωσης, απαιτεί από τον θεραπευτή μεγάλη προσοχή, διότι οι εν βάθυ μύες της Σ.Σ  είναι μία ομάδα μυών που διατρέχει κατά μήκος τη Σ.Σ από τη λεκάνη μέχρι τον αυχένα. Αν ο θεραπευτής δεν απομονώσει τους υπεύθυνους μύες για την έκταση της θωρακικής μοίρας και στρατολογήσει όλους τους εν βάθυ μύες της Σ.Σ, τότε δεν θα προκαλέσει στοχευμένη έκταση στους σπονδύλους της θωρακικής μοίρας, αλλά σε όλους τους σπόνδυλους της Σ.Σ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πιο δυνατοί μύες να γίνονται πιο δυνατοί και οι πιο αδύναμοι να μην δέχονται καμία αλλαγή, άρα να μην διορθώνεται η λανθασμένη στάση σώματος.

Επίσης αυτή η κατάσταση προκαλεί μεγαλύτερη (μη φυσιολογική) κινητικότητα σε μια άρθρωση με καλή κινητικότητα, και δεν βελτιώνει καθόλου τις αρθρώσεις με μειωμένη κινητικότητα. Δεδομένου ότι η μειωμένη θωρακική κινητικότητα είναι ένα πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους, αρχικά φαίνεται να είναι αποτελεσματικός αυτός ο τρόπος διόρθωσης της θωρακικής κύφωσης, με τη πάροδο όμως του χρόνου διαπιστώνουμε ότι δεν έχει διορθωθεί όπως θα έπρεπε η θωρακική κύφωση.

Ενεργοποίησε αυτόν τον μυ για σωστή στάση σώματος

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα η θωρακική κύφωση, είναι να προχωρήσουμε βαθύτερα και να προσεγγίσουμε κάποιες «κρυμμένες» μυϊκές ομάδες – τους εν τω βάθυ εκτείνοντες μύες της Σ.Σ και συγκεκριμένα του κάθε σπονδύλου.

Ποιοι είναι αυτοί;

Βαθιά στους erector spinae muscle – παρασπονδύλιοι μύες (είναι ένα σύνολο μυών που ισιώνουν και περιστρέφουν την πλάτη), βρίσκονται οι transversospinalis muscle (εγκαρσιακανθώδεις μύες), οι οποία περιλαμβάνουν τους ημινωτιαίους μύες και οι οποίοι διασχίζουν κατά μήκος τους σπόνδυλους. Αυτοί οι μύες μπορούν και παρέχουν μια πιο στοχευμένη έκταση της Σ.Σ, και μάλιστα σε συγκεκριμένους σπονδύλους, ανάλογα με το ασκησιολόγιο και τον τρόπο που εκτελείται αυτό. Επίσης για να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί στη διόρθωση της θωρακικής μοίρας, αλλά και άλλων μυοσκελετικών παθήσεων, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε τον πολυσχιδή μυ.

Ο μυς αυτός είναι μικρός αλλά δυνατός και διασχίζει από 2 έως 4 σπονδύλους και είναι υπεύθυνος για την έκταση μεμονωμένων και συγκεκριμένων σπονδύλων  σε συγκεκριμένες περιοχές της Σ.Σ. Αυτό σημαίνει ότι όταν ενεργοποιούμε αυτό το μυ, μπορούμε να παράγουμε κίνηση σε συγκεκριμένους σπονδύλους.

Φανταστείτε πόση ακρίβεια παράγει η στοχευμένη ενεργοποίηση αυτού του μυ. Άρα με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να προκαλέσουμε στοχευμένη έκταση σε όποιο τμήμα της Σ.Σ θέλουμε και να διορθώσουμε αποτελεσματικά οποιαδήποτε λανθασμένη στάση σώματος ή μυοσκελετική πάθηση.

Αυτός είναι και ο λόγος τον οποίο αυτοί οι εν τω βάθυ σταθεροποιητές μύες και ο τρόπος που θα τους απομονώσουμε, είναι το κλειδί για τη διόρθωση της θωρακικής κύφωσης.

Ο πολυσχιδής μυς εκτείνεται σε ολόκληρη τη Σ.Σ και μπορεί να έχετε ακούσει για το συγκεκριμένο μυ, ως σημαντικό για τη θεραπεία του πόνου στη μέση. Με αυτό το άρθρο θέλουμε να τονίσουμε ότι ο συγκεκριμένος μυς, είναι εξίσου σημαντικός και για τη διόρθωση της θωρακικής κύφωσης.

Στο Functional Movement, εξειδικευόμαστε σε χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους και στη διόρθωση μυοσκελετικών παθήσεων όπως πχ η θωρακική κύφωση, βοηθώντας & εκπαιδεύοντας τους ασκούμενους μας να ενεργοποιήσουν τους κατάλληλους μύες, και να διορθώσουν αποτελεσματικά και μακροπρόθεσμα λανθασμένες στάσεις σώματος και κινητικές συνήθειες.

 

ΠαγούνηςΝικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!