Το φαινόμενο “schneck pain” – Πως ο πόνος στον ώμο σας μπορεί στην πραγματικότητα να είναι πρόβλημα στον αυχένα

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων στη σύγχρονη εποχή, έχει βιώσει ή βιώνει χρόνιο πόνο στον ώμο. Οι περισσότεροι από αυτούς πιστεύουν ότι ο πόνος αυτός οφείλεται σε δυσλειτουργία της ωμικής ζώνης, τις περισσότερες φορές όμως η πραγματική αιτία είναι ο αυχένας μας. Το ανθρώπινο σώμα πολλές φορές δεν εμφανίζει – αναφέρει τον πόνο στο σημείο που υπάρχει δυσλειτουργία, αλλά σε διαφορετικά σημεία του σώματος, με αποτέλεσμα πολύ συχνά οι πόνοι στον αυχένα και στους ώμους να επικαλύπτονται. Στην πραγματικότητα, αλληλεπικαλύπτονται τόσο πολύ που οι γιατροί αναφέρουν αυτό το φαινόμενο ως “schneck pain.”

Πώς σχετίζονται ο πόνος στον αυχένα με τον ώμο

Ο αυχένας και ο ώμος συνδέονται μεταξύ τους, μέσω πολλαπλών νευρικών οδών με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχυση στη διάκριση του πόνου και από που αυτός προέρχεται, από τον αυχένα ή από τον ώμο. Ο εγκέφαλός του ανθρώπου δεν «αναφέρει» πάντα τη συγκεκριμένη τοποθεσία από την οποία προέρχεται ο πόνος, γεγονός που μπορεί να κάνει τη θεραπεία περίπλοκη, δύσκολη και μερικές φορές και απογοητευτική για τον ασθενή. Η λήψη όμως ενός αναλυτικού ιστορικού και η κινητική & μυϊκή αξιολόγηση του σώματος του ασθενή από έναν κινησιολόγο, βοηθάει στο να εξηγήσουμε τα συμπτώματα του πόνου και να εντοπίσουμε την αιτία του. Ώστε στη συνέχεια να σχεδιάσει αυτός, ένα προσαρμοσμένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα θεραπείας μέσω άσκησης και χειροπρακτικής φροντίδας.

Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε αν η αιτία του πόνου προέρχεται από τον αυχένα ή τον ώμο;

Λόγω της πολυπλοκότητας της περιοχής μεταξύ του αυχένα και της ωμικής ζώνης, αλλά και λόγω της φύσης του πόνου που «εκπέμπουν» οι συγκεκριμένες περιοχές, απαιτείται μια ενδελεχή κινητική & μυϊκή αξιολόγηση, εφόσον ο γιατρός έχει βεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κάποια παθολογία. Η κινητική & μυϊκή αξιολόγηση, πραγματοποιείται εφαρμόζοντας διάφορες δοκιμές που αφορούν την κινητικότητα της αυχενικής μοίρας και της ωμικής ζώνης, και αν υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί και που. Όσον αφορά την αξιολόγηση της μυϊκής λειτουργίας της περιοχής, μέσω διάφορων και εξειδικευμένων δοκιμών ένας κινησιολόγος μπορεί να ελέγξει μεμονωμένα τη λειτουργία του κάθε μυός και να εντοπίσει τυχόν δυσλειτουργία, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία της περιοχής.

Κατά την αξιολόγηση ο κινησιολόγος, ζητάει από τον ασθενή να εκτελέσει με τον αυχένα και τον ώμο διάφορες κινήσεις και με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μπορέσει να αξιολογήσει τη δύναμή, τη λειτουργία και το εύρος της κίνησής κάθε άρθρωσης και μυ, για να εντοπίσει τη βασική αιτία της δυσφορίας.

Πώς αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο “schneck pain”

Αφού ο θεραπευτής ολοκληρώσει την κινητική & μυϊκή αξιολόγηση και τη λήψη του ιστορικού από τον ασθενή, έχει εντοπίσει την αιτία του πόνου και ανάλογα με το ποια είναι αυτή, μπορεί να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας, το οποίο θα στηρίζεται στη Χειροπρακτική φροντίδα και την άσκηση.

Όταν λέμε χειροπρακτική φροντίδα, εννοούμε έναν συνδυασμό χειρωνακτικών τεχνικών, όπως οστεοπαθητικούς χειρισμούς της σπονδυλικής στήλης χαμηλής ταχύτητας και έντασης, ώθησης χαμηλού πλάτους (HVLA), τεχνική μαλακών ιστών, παθητική κινητοποίηση (άρθρωση), λειτουργική (έμμεση) τεχνική, μυοπεριτονιακή απελευθέρωση, και τεχνικές μυϊκής ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθάμε τις περιοχές που είναι δυσλειτουργικές στην προκειμένη περίπτωση την αυχενική μοίρα και την ωμική ζώνη, να αποκτήσουν μία φυσιολογική ελαστικότητα & κινητικότητα. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η χειροπρακτική φροντίδα δεν θα πρέπει να είναι η κύρια θεραπεία, αλλά ένα μέρος της θεραπείας η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να εντάξουμε τον ασθενή στην εξειδικευμένη & εξατομικευμένη άσκηση.

Στη συνέχεια και αφού ο θεραπευτής θα έχει επαναφέρει μέσω της χειροπρακτικής φροντίδας το σώμα του ασθενή σε μία φυσιολογική & ισορροπημένη μυϊκή & κινητική λειτουργία, μπορεί να ολοκληρώσει τη θεραπεία με την εξειδικευμένη & εξατομικευμένη άσκηση. Μέσω της άσκησης, ο θεραπευτής στοχεύει να δυναμώσει εκείνες τις δομές του ανθρώπινου σώματος (άνω μέρος πλάτης, αυχενικούς μύες, οπίσθιο δελτοειδή κ.α), οι οποίες θα στηρίξουν την αυχενική μοίρα της Σ.Σ, ώστε αυτή να δέχεται λιγότερα φορτία. Ταυτόχρονα θα επαναφέρει τη Σ.Σ σε μία φυσιολογική ευθυγράμμιση διορθώνοντας παράλληλα τη στάση του σώματος του ασθενή, άρα και τη μυϊκή & κινητική του λειτουργία. Η άσκηση ως μέρος της θεραπείας και η χειροπρακτική φροντίδα, έχει ως στόχο όχι μόνο να δυναμώσει τον ασθενή, αλλά κυρίως να τον προστατέψει από μελλοντικούς πόνους και τραυματισμούς.

Επομένως, η διόρθωση της στάσης του σώματος και η εξισορρόπηση της μυϊκής συστολής σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των κατάλληλων μυών, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας του συνδρόμου “schneck pain”.

Βέβαια για να είναι επιτυχημένη μία θεραπεία, θα πρέπει αρχικά να εντοπιστούν αυτές οι ανισορροπίες και οι δυσλειτουργίες, ώστε στη συνέχεια με το κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης & χειροπρακτικής, να διορθωθούν.

Για αυτό το λόγο στο Functional Movement, αξιολογούμε με εξειδικευμένες δοκιμές τη σωματική & μυϊκή λειτουργία του κάθε ασθενή, εντοπίζοντας οποιαδήποτε δυσλειτουργία ή ανισορροπία στο σώμα του. Στη συνέχεια εφαρμόζοντας τα κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα άσκησης & χειροπρακτικής, καταφέρνουμε να διορθώσουμε τις δυσλειτουργίες ή ανισορροπίες που εντοπίσαμε απαλλάσσοντάς του από χρόνια σύνδρομα & πόνους  που τους ταλαιπωρούν.

Αν ταλαιπωρείστε και εσείς με ανάλογους πόνους και συμπτώματα, επικοινωνήστε με το Functional Movement για να δοκιμάσετε μια διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία χρόνιων πόνων.

 

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!