Γιατί η κινησιολογία είναι αποτελεσματική στην θεραπεία του χρόνιου πόνου

Η διεθνής ένωση για τη μελέτη του πόνου (IASP), ορίζει ως πόνο «μία δυσάρεστη αισθητηριακή και  συναισθηματική εμπειρία» η οποία σχετίζεται με μια πιθανή βλάβη ιστών. Υπάρχει όμως και μία άλλη μορφή πόνου, ο χρόνιος πόνος. Ο χρόνιος πόνος διαφέρει από τον οξύ πόνο στο ότι δεν οφείλεται πάντα σε μια προφανή αιτία. Μάλιστα οι περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιους πόνους, χωρίς αυτός να συνδέεται με κάποιο τραυματισμό ή κάποια σωματική ασθένεια.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κινησιολογία θεωρείται η πιο αποτελεσματική θεραπεία στην ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο. Επειδή για να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο, πρέπει να αξιολογηθούν και να ερευνηθούν πολλές περιοχές του ανθρώπινου σώματος. Και η κινησιολογία είναι η επιστήμη που μπορεί να το κάνει αυτό με μεγάλη αποτελεσματικότητα, διότι ενσωματώνει πολλές τεχνικές οι οποίες έχουν αποδειχθεί, ότι είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία και στην ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο.

Μοτίβα κίνησης

Για να κινηθεί το ανθρώπινο σώμα, θα πρέπει κάποιοι μύες να «δουλέψουν» (ώστε να κινήσουν τα οστά και τις αρθρώσεις), άλλοι να χαλαρώσουν για να επιτρέψουν την κίνηση, ενώ άλλοι να ενεργοποιηθούν για να υποστηρίξουν τη σωματική δομή. Για παράδειγμα: όταν θέλουμε να κάνουμε πλάγια κάμψη του σώματός μας προς  τα δεξιά, οι μύες  της δεξιάς πλευράς της Σ.Σ πρέπει να κάνουν σύσπαση, ενώ ταυτόχρονα οι μύες στην αριστερή πλευρά να χαλαρώσουν. Επίσης άλλοι μύες θα πρέπει να ενεργοποιηθούν για να κρατήσουν το σώμα σταθερό, ώστε αυτό να μην κυλήσει προς τα εμπρός ή προς τα πίσω.

Εάν σε όλο αυτό το κινητικό μοτίβο, ένας από τους εμπλεκόμενους μύες δεν λειτουργήσει φυσιολογικά, με μια ομαλή και συντονισμένη σειρά, τότε μπορεί να προκληθεί πόνος και δυσκαμψία. Εάν σκεφτούμε κιόλας ότι τα περισσότερα μοτίβα τα εκτελούμε επανειλημμένα και καθημερινά, τότε η εμφάνιση κάποιου είδους μυοσκλετικού πόνου είναι πολύ πιθανή.

Πως μπορούμε να εντοπίσουμε μία μυϊκή δυσλειτουργία;

Αυτό γίνεται με την αξιολόγηση της μυϊκής λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος. Οι μεμονωμένοι μύες πρέπει να αξιολογηθούν:

Πρώτον: για να διασφαλιστεί ότι συστέλλονται και απελευθερώνονται αποτελεσματικά και δεύτερον: για να ελέγξουμε εάν μπορούν να κινηθούν σε ένα πλήρες και φυσιολογικό εύρος κίνησης.

Αυτές οι μυϊκές εξετάσεις, εφαρμόζονται από την επιστήμη της κινησιολογίας μέσω της οποίας ελέγχουμε τη δύναμη, το εύρος κίνησης καθώς και τη ροή ενέργειας και ποιότητας της κίνησης.

Στάση σώματος και χρόνιος πόνος

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η καθιστική ζωή είναι η μάστιγα του αιώνα και αυτό γιατί ο καθιστικός τρόπος ζωής μας προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας. Οι ώρες που περνάμε καθισμένοι μπροστά σε έναν υπολογιστή, στην τηλεόραση ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, προκαλούν σφίξιμο και αδυναμία των μυών, καθώς και στασιμότητα της λεμφικής ροής. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιο πόνο, σε δυσλειτουργία των μυών, της αναπνοής και σε πίεση των νευρικών οδών.

Η ενεργοποίηση συγκεκριμένων μυών οι οποίοι ευθύνονται στο να κρατήσουν το σώμα μας σε μια φυσιολογική ευθυγράμμιση κατά την εκτέλεση των καθημερινών μας δραστηριοτήτων (βάδιση , όρθια θέση , καθιστική θέση , τρέξιμο κ.α ), είναι πολύ σημαντική υπόθεση στο να αποφύγουμε μελλοντικούς πόνους στο σώμα μας. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της κινησιολογίας

Προηγούμενος τραυματισμός και χρόνιος πόνος

Όταν το σώμα μας δεν είναι λειτουργικό και με σωστή μυϊκή λειτουργία, είναι πολύ πιθανό ένας παλαιότερος τραυματισμός να επανέλθει . Αυτό οφείλεται στο ότι το υποσυνείδητο μας, αναγνωρίζει την παλαιότερη κατάσταση και ενεργοποιεί ένα μοτίβο απόκρισης που προκαλεί ξανά τον πόνο. Η επιστήμη της κινησιολογίας εφαρμόζεται επίσης σε πόνους που σχετίζονται με τραυματισμούς, επειδή στοχεύει στην εξισορρόπησή του ανθρώπινου σώματος όχι μόνο από φυσικής (σωματική), αλλά και από τη συναισθηματικής πλευράς. Παράδειγμα το αίσθημα του φόβου που μπορεί να σας προκαλεί κάποια κίνηση ή δραστηριότητα επειδή ήταν η κίνηση ή δραστηριότητα κατά την οποία τραυματιστήκατε στο παρελθόν,  πρέπει μέσω της σωστή κίνησης και εκτέλεσης συγκεκριμένων κινητικών μοτίβων  να την αντιμετωπίσουμε ώστε να επιλυθεί πλήρως ο πόνος.

Στρες και χρόνιος πόνος

Είναι εύκολο να καταλάβουμε πως το στρες μπορεί να προκαλέσει πόνο, αν αντιληφθούμε ότι η ανταπόκριση του ανθρώπινου σώματος στο στρες είναι μία εγρήγορση για «μάχη ή φυγή». Αυτό σημαίνει ότι όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, οι μύες μας είναι σφιγμένοι – τεντωμένοι και όταν αυτό συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ένταση είναι δύσκολο να εκτονωθεί επειδή το σώμα μας προσαρμόζεται σε αυτή την κατάσταση, και τη θεωρεί πλέον φυσιολογική – κανονική.

Και σε αυτή την περίπτωση η επιστήμη της κινησιολογίας βοηθάει αποτελεσματικά στην ανακούφιση από το χρόνιο πόνο, επειδή το υποκείμενο στρεσάρισμα αντιμετωπίζεται με την απελευθέρωση των μυών οι οποίοι είναι σφιγμένοι.

Οι κινησιολόγοι μέσω της επιστήμης της κινησιολογίας, μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και να ανακουφίσουν τους ασθενείς τους από χρόνιους πόνους, διότι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι στο να εντοπίζουν και στη συνέχεια να διορθώνουν λανθασμένα κινητικά μοτίβα και μυϊκές δυσλειτουργίες και ανισορροπίες. Αυτό συμβαίνει διότι εφαρμόζουν εξειδικευμένες δοκιμές μέσω των οποίων εξετάζουν – ελέγχουν την εκτέλεση των κινητικών μοτίβων του ασθενή και της μυϊκής λειτουργίας του σώματός του, ώστε να εντοπίσουν την αιτία του πόνου.

Στην συνέχεια έχουν τις γνώσεις στο να αναπτύξουν κατάλληλα και εξειδικευμένα προγράμματα άσκησης, μέσω των οποίων οι ασθενείς τους γίνονται πιο ανθεκτικοί, πιο δυνατοί και το κυριότερο πιο λειτουργικοί .

Αυτοί είναι οι λόγοι που κάνουν τους επιστήμονες να θεωρούν την επιστήμη της κινησιολογίας ως την πιο αποτελεσματική θεραπεία στην ανακούφιση του χρόνιου πόνου.

ΠαγούνηςΝικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!