Πόνος στο ισχίο & στη μέση και η σημασία της κίνησης ”hip hinge”

Η άρθρωση του ισχίου παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή κίνηση του ανθρώπινου σώματος, καθώς προστατεύει τη μέση μας από πιθανούς πόνους και τραυματισμούς. Η σωστή λειτουργία της άρθρωσης του ισχίου, μας βοηθάει στο να κρατάμε ευθυγραμμισμένη τη σπονδυλική στήλη Σ.Σ, να έχουμε σταθερότητα στην κίνηση μας και να στηριζόμαστε στους οπίσθιους μύες του ανθρώπινου σώματος. Με αυτόν τον τρόπο τα φορτία δύναμης απομακρύνονται από τη σπονδυλική στήλη εμποδίζοντας την υπερβολική πίεση σε αυτή.

Για να μπορέσουμε όμως να χρησιμοποιήσουμε σωστά την άρθρωση του ισχίου κατά την εκτέλεση των καθημερινών μας δραστηριοτήτων, θα πρέπει να έχουμε κινητικό έλεγχο & κινητικότητα. Ο κινητικός έλεγχος και η κινητικότητα, είναι δύο απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή κινητοποίηση της άρθρωσης του ισχίου διότι μας βοηθάνε να κάμψουμε σωστά τη μέση μας (από το ισχίο με ελάχιστη κάμψη των γονάτων, κινώντας ταυτόχρονα τους γοφούς προς τα πίσω.

Η κίνηση αυτή ονομάζεται «hip hinge», και αποτελεί ένα από τα βασικά μοτίβα κίνησης του ανθρώπινου σώματος. To όνομα «hip hinge», δίνεται για να περιγράψουμε το μέγιστο εύρος κίνησης του κορμού, και το οποίο επιτυγχάνεται μέσω της κάμψης ισχίου με ελάχιστη κάμψη των γονάτων. Το «hip hinge», είναι ένα μοτίβο κίνησης το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιούμε καθημερινά κατά την εκτέλεση των καθημερινών μας δραστηριοτήτων. Η λάθος όμως εκτέλεση του όμως, μπορεί να επιβαρύνει τη μέση μας προκαλώντας πόνο. Για να εκτελεστεί σωστά η κίνηση «hip hinge», εκτός από τη σωστή εκπαίδευση, χρειάζεται και οι ενεργοποιήσει των κατάλληλων μυών. Οι μύες οι οποίοι πρέπει να ενεργοποιηθούν για να εκτελέσουμε σωστά την κίνηση «hip hinge», είναι οι οπίσθιοι μύες του ανθρώπινου σώματος. Οι οπίσθιοι μύες, βοηθούν στην δομική ισορροπία του ανθρώπινου σώματος, στην καλύτερη στάση του σώματος και στην πρόληψη ή στη μείωση του πόνου στη μέση. Επίσης, είναι οι μύες που ευθύνονται για να κρατήσουν όρθιο το ανθρώπινο σώμα, αλλά και να μας ωθήσουν προς τα εμπρός κατά το μοτίβο της βάδισης και προς τα πάνω (άλματα, ανέβασμα σκαλοπατιών).

Οι οπίσθιοι μύες του ανθρώπινου σώματος, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωή συχνά υπολειτουργούν λόγω της καθιστικής ζωής και γενικότερα της σωματικής αδράνειας. Αυτό έχει ως συνέπεια να δυσκολεύεται ή και να μην μπορεί το ανθρώπινο σώμα να εκτελέσει σωστά την κίνηση «hip hinge», βρίσκοντας άλλες αντισταθμιστικές κινήσεις. Οι αντισταθμιστικές όμως αυτές κινήσεις, δεν προστατεύουν τη Σ.Σ και την πλάτη μας, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να νοιώθουμε πόνο στη μέση, στην πλάτη ή ακόμα και στον αυχένα. Ο πόνος στη μέση προέρχεται, διότι οι μύες της οσφυϊκής μοίρας (μέση) έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν σύντομες κινήσεις, με αργή σύσπαση και μακράς διάρκειας, ενώ οι γλουτοί για να εκτελούν εκρηκτικές και δυνατές κινήσεις με φορτία και επιβάρυνση. Η αλλαγή αυτή στην λειτουργία των μυών, είναι αιτία δημιουργίας πόνου.

Στο Functional Movement, είμαστε υποστηρικτές της σωστής & λειτουργικής κίνησης του ανθρώπινου σώματος, μέσω της εξειδικευμένης & εξατομικευμένης εκπαίδευσης. Ένα από τα βασικά μοτίβα κίνησης τα οποία εκπαιδεύουμε τους ασκούμενούς μας, είναι και το «hip hinge». Η σωστή εκμάθηση της «hip hinge» κίνησης, και η εφαρμογής της στην εκτέλεση των καθημερινών μας δραστηριοτήτων, είναι απαραίτητη για την αποφυγή τραυματισμών και πόνων, αλλά και χρήσιμη για τη λειτουργικότητα του ανθρώπινου σώματος.

 

Το «hip hinge»,  παρόλο που είναι μια φυσική κίνηση που όλοι θα πρέπει να μπορούμε να εκτελέσουμε, οι περισσότεροι από εμάς λόγω έλλειψης δραστηριότητας & καθιστικής ζωής δεν μπορούμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουμε την ικανότητα εκτέλεσης της συγκεκριμένης κίνησης στην καθημερινότητά μας και να γινόμαστε επιρρεπείς σε πόνους και τραυματισμούς. Για αυτό το λόγο στο Functional Movement, υποστηρίζουμε ότι για να απαλλαγούμε από χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους, η θεραπεία είναι μία:

Η επανεκπαίδευση του σώματός μας, στο να μάθει να κινείται σωστά.

 

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!