Υπάλληλοι Γραφείου

Οι υπάλληλοι γραφείου εξαιτίας της καθιστής εργασίας και της πολύωρης χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή, εκθέτουν το σώμα τους σε συγκεκριμένες στάσεις, όπου σε συνδυασμό με τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις των άνω άκρων,  αποτελούν αιτίες πόνου στη μέση, στον ώμο και στον αυχένα. 

Συγκεκριμένα, οι υπάλληλοι γραφείου που υποφέρουν από πόνους στον αυχένα, συνήθως εμφανίζουν μειωμένη κινητικότητα και σφιχτούς μύες στον αυχένα και την ωμική ζώνη. Επίσης τα άτομα αυτά εμφανίζουν αλλοιωμένες στάσεις σώματος εξαιτίας τις διαφορετικής μυϊκής ενεργοποίησης και των μυϊκών ανισορροπίων, προκαλώντας μηχανικές καταπονήσεις και πόνο σε ευαίσθητες περιοχές του σώματος τους. Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει ότι οι υπάλληλοι που υποφέρουν από αυχενικό πόνο, εμφανίζουν διαταραχές ιδιοδεκτικότητας, ελλείμματα ισορροπίας και περιορισμένο συγχρονισμό μεταξύ κίνησης και βλέμματος. 

Αν τα συμπτώματα αυτά που προκαλούνται από τον αυχενικό πόνο δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, τότε ο πόνος γίνεται χρόνιος και επαναλαμβανόμενος και με την πάροδο του χρόνου επεκτείνεται με πόνους στην πλάτη, τον ώμο και την ωμοπλάτη. Όλα αυτά τα συμπτώματα μαζί με τους σφιχτούς μύες του λαιμού και τις δύσκαμπτες αρθρώσεις μπορούν να κάνουν ακόμη και την απλούστερη καθημερινή δραστηριότητα επώδυνη για τον υπάλληλο του γραφείου.

Στο Functional Movement, εφαρμόζουμε ένα εξειδικευμένο για υπάλληλους γραφείου πρωτόκολλο άσκησης THEWS (Therapeutic Exercise at Workspace), το οποίο σχεδιάστηκε από μία ομάδα γιατρών, φυσικοθεραπευτών και ειδικών της άσκησης, ώστε να βοηθήσουν τη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα να διορθώσει τη θέση του κεφαλιού και του σώματός τους.

Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο άσκησης, δεν απαιτεί κάποιο ειδικό εξοπλισμό, οπότε ο εργαζόμενος μπορεί να το εκτελέσει στο σπίτι του, και μάλιστα υπό την επίβλεψή μας, μέσω της υπηρεσίας telehealth. 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης, στοχεύει στην ενδυνάμωση, και στη διάταση των αντίστοιχων μυών και συνολικά στη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας των μυών του αυχένα και του σώματος του υπαλλήλου.

Η Αιμιλία, 49 ετών, υπάλληλος γραφείου, υπέφερε από έντονους πόνους στη μέση και στον αυχένα. Εξαιτίας της καθιστής εργασίας και της πολύωρης χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή, εκθέτει το σώμα της σε συγκεκριμένες στάσεις. Σε συνδυασμό και με τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις των άνω άκρων προκαλούνται οι συγκεκριμένοι πόνοι.

Ο ορθοπεδικός της συνέστησε να αναζητήσει βοήθεια στη θεραπευτική άσκηση. Έτσι, απευθύνθηκε στο Functional Movement. Η εξέταση κινητικής αξιολόγησης που κάναμε αμέσως, έδειξε  μειωμένη κινητικότητα και σφιχτούς μύς στον αυχένα και την ωμική ζώνη. Επίσης εμφάνισε διαταραχές ιδιοδεκτικότητας, ελλείμματα ισορροπίας και περιορισμένο συγχρονισμό μεταξύ κίνησης και βλέμματος. 

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα αποτελέσματα και το ιατρικό ιστορικό της Αιμιλίας εφαρμόσαμε ένα εξειδικευμένο για υπάλληλους γραφείου πρωτόκολλο άσκησης THEWS (Therapeutic Exercise at Workspace), το οποίο σχεδιάστηκε από μία ομάδα γιατρών, φυσικοθεραπευτών και ειδικών της άσκησης, ώστε να βοηθήσουν τη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα να διορθώσει τη θέση του κεφαλιού και του σώματός τους.

Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο άσκησης, δεν απαιτεί κάποιο ειδικό εξοπλισμό, οπότε η Αιμιλία, όπως και ο κάθε ασκούμενος, μπορούσε να το εκτελέσει στο σπίτι της, και μάλιστα υπό την απομακρυσμένη επίβλεψή μας μέσω της υπηρεσίας telehealth. 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης, στοχεύει στην ενδυνάμωση, και στη διάταση των αντίστοιχων μυών και συνολικά στη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας των μυών του αυχένα και του σώματος του υπαλλήλου.

Μετά από 3,5 μήνες εφαρμογής η Αιμιλία ανέφερε αισθητή μείωση των πόνων μιας και κατάφερε να βελτιώσει την ιδιοδεκτικότητα καθώς και τη στάση σώματός της σε ικανοποιητικό βαθμό.

Παγούνης Νικόλαος
Β.Sc Sport Science & Physical Education
M.Sc Kinisiology & Physical therapy
International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation
Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!