Νοσηλευτές

Η νοσηλευτική είναι κατατάσσεται ως το μεγαλύτερο και το πιο σημαντικό από τα επαγγέλματα υγειονομικής περίθαλψης. Λόγω του επίπονου φόρτου εργασίας και των ακανόνιστων προγραμμάτων βάρδιας, οι μυοσκελετικοί πόνοι, είναι πολύ συχνό φαινόμενο στο νοσηλευτικό προσωπικό, επηρεάζοντας μάλιστα την ποιότητα της φροντίδας που παρέχουν.  Οι νοσοκόμοι συχνά απαιτείται να κάνουν βαριά χειρωνακτική εργασία (να σηκώσουν – να μετακινήσουν ασθενείς κ.α), και για αυτό οι πιο συχνοί μυοσκελετικοί πόνοι που εμφανίζουν είναι ο χρόνιος πόνος στην πλάτη και στη μέση. Εκτός από τη χειρωνακτική εργασία, έχουν εντοπιστεί και άλλοι παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση τραυματισμών και μυοσκελετικών πόνων μεταξύ των νοσοκόμων. Οι πολλές ώρες εργασίας, η αυξημένη έκθεση σε φυσικές απαιτήσεις καθώς και το σήκωμα βάρους σε αδέξιες και λυγισμένες στάσεις, αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων στην πλάτη και στη μέση.  

Σύμφωνα με έρευνες το 62% του νοσηλευτικού προσωπικού υποφέρει από χρόνιους πόνους στην πλάτη και στη μέση, ενώ πάνω από το 75% έχει υποφέρει από παρόμοιους πόνους μία φορά στη ζωή του. Οι μυοσκελετικοί τραυματισμοί και οι πόνοι που βιώνει όμως η συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα, έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην προσωπική τους ζωή, όσο και στη εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων.

Τα τελευταία χρόνια, η θεραπευτική άσκηση συνίσταται όλο και περισσότερο στο νοσηλευτικό προσωπικό, όχι μόνο ως θεραπεία έναντι των μυοσκελετικών πόνων, αλλά και ως πρόληψη. Στη συγκεκριμένη επαγγελματική ομάδα ένα πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης, θα πρέπει να στοχεύει:

  • Στην σταθεροποίηση του αυχένα, δυναμώνοντας όχι μόνο τους μύες του αυχένα, αλλά και τους μύες της πλάτης, και της ωμικής ζώνης, διότι οι μύες αυτοί είναι υπεύθυνοι για την σταθεροποίηση άρα και την αποφόρτιση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. 
  • Στη σταθεροποίησης της οσφυϊκής μοίρας της Σ.Σ
  • Σε ασκήσεις ορθοσωμίας
  • Σε ασκήσεις που βελτιώνουν την ιδιοδεκτικότητα και την κιναισθησία

Στο Functional movement, σχεδιάζουμε προγράμματα θεραπείας για διάφορες επαγγελματικές ομάδες, δίνοντας έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε επαγγέλματος. Οι μέθοδοι που ακολουθούμε δίνουν έμφαση στη σύνδεση μυαλού και σώματος (Mind-Body), κάτι το οποίο απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του ασκούμενου στη θεραπεία. Επίσης είναι σημαντικό να καταλάβει ο ασκούμενος ότι δεν υπάρχουν γρήγορες θεραπείες και ότι θα πρέπει να έχει υπομονή και συνέπεια στη θεραπεία και στην ανάρρωσή του. Όπως και ότι για να είναι αποτελεσματικό ένα πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης, δεν αρκεί μια ατομική συνεδρία, αλλά ένας συνδυασμός θεραπειών, ασκήσεων και συνηθειών. 

Ο Μανώλης, 42 ετών, νοσηλευτής, αντιμετωπίζει έντονους μυοσκελετικούς πόνους λόγω του επίπονου φόρτου εργασίας και των ακανόνιστων προγραμμάτων βάρδιας. Η εργασία του απαιτεί να κάνει βαριές χειρωνακτικές εργασίες (όπως το να σηκώνει/μετακινεί ασθενείς), και γι’ αυτό οι πόνοι εμφανίζονται κυρίως στην πλάτη και στη μέση. Επιπλέον, οι πολλές ώρες εργασίας, η αυξημένη έκθεση σε φυσικές απαιτήσεις καθώς και το σήκωμα βάρους σε αδέξιες και λυγισμένες στάσεις, αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων στην πλάτη και στη μέση.  

Ο Μανώλης, μετά από παρότρυνση φίλου, απευθύνθηκε στο Functional Movement. Αφού μελετήσαμε τα κινητικά του μοτίβα, και αφού φυσικά συμβουλευτήκαμε το ιατρικό του ιστορικό, δημιουργήσαμε ένα εξειδικευμένο ασκησιολόγιο το οποίο στόχευε:

  • Στην σταθεροποίηση του αυχένα, δυναμώνοντας όχι μόνο τους μύες του αυχένα, αλλά και τους μύες της πλάτης, και της ωμικής ζώνης, διότι οι μύες αυτοί είναι υπεύθυνοι για την σταθεροποίηση άρα και την αποφόρτιση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. 
  • Στη σταθεροποίησης της οσφυϊκής μοίρας της Σ.Σ
  • Σε ασκήσεις ορθοσωμίας
  • Σε ασκήσεις που βελτιώνουν την ιδιοδεκτικότητα και την κιναισθησία

Μετά από 4 μήνες εφαρμογής του προγράμματος ο Μανώλης κατάφερε να αλλάξει τα λανθασμένα κινητικά μοτίβα και να δυναμώσει σε μεγάλο βαθμό τους μυς του αυχένα και της πλάτης. Αυτό τον βοήθησε να έχει μια καλύτερη ποιότητα ζωής, όπως ανέφερε, τόσο στην εργασία του όσο και στην καθημερινότητά του.

Παγούνης Νικόλαος
Β.Sc Sport Science & Physical Education
M.Sc Kinisiology & Physical therapy
International Certificate in Osteopathic and Chiropractic Manipulation
Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!