Πόνος στο γόνατο – CASE STUDY στο FUNCTIONAL MOVEMENT

Ο ιγνυακός μυς είναι ένας μικρός και σε τρίγωνο σχήμα μυς, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην κινητική λειτουργία του γονάτου.

Ο ιγνυακός μυς παρέχει σταθερότητα στην άρθρωση του γονάτου καθώς τρέχουμε ή βαδίζουμε, σταθεροποιεί τον μηνίσκο και περιστρέφει εσωτερικά το οστό της κνήμης. Επίσης ο ιγνυακός μυς ευθύνεται για την ικανότητα μας να ξεκλειδώνουμε το γόνατο μας, όταν αυτό βρίσκεται σε κάμψη, αλλά και να το λυγίζουμε όταν αυτό βρίσκεται σε ευθεία θέση.

Δυσλειτουργία του ιγνυακού μυ

Όταν ο ιγνυακός μυς τραυματιστεί ή γίνει δυσλειτουργικός, μπορεί να προκαλέσει χρόνιους πόνους με συμπτώματα όπως:

  • Πόνος στο πίσω μέρος της άρθρωσης του γονάτου
  • Πόνος στην εξωτερική πλευρά του γόνατος
  • Πόνο όταν στρέφουμε την κνήμη μας προς τα έξω
  • Τρυφερότητα όταν πιέζουμε το πίσω μέρος του γονάτου

Ο τραυματισμός του ιγνυακού μυ, συμβαίνει συχνά στα άτομα που τρέχουν ή περπατάνε σε ανώμαλο έδαφος, αλλά και σε άτομα που έχουν υπερπρηνισμό των ποδιών ή υπερβολική έσω στροφή του μηρού.

Ο ρόλος του ιγνυακού μυ στη θεραπεία για τον πόνο στο γόνατο

Η αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του ιγνυακού μυ, είναι πολύ σημαντική στη μείωση του πόνου στο γόνατο. Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος – μέθοδος για να γίνει αυτό, είναι η θεραπεία μέσω άσκησης και η κινησιοθεραπεία.

Η θεραπεία μέσω άσκησης και η κινησιοθεραπεία, έχουν ως στόχο να μειώσουν αρχικά τον πόνο και τη φλεγμονή, ενώ στη συνέχεια να ενισχύσουν τους μύες γύρω από το γόνατο ώστε να μην επιβαρύνεται μόνο ο ιγνυακός μυς κατά τη εκτέλεση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων.

Ο τρόπος αυτός θεραπείας εκτός του ότι δυναμώνει τους μύες των κάτω άκρων, ενισχύει  ταυτόχρονα την ιδιοδεκτικότητα, την ισορροπία και την ευκινησία του ανθρωπινου σώματος. Επίσης η ενδυνάμωση και η αποκατάσταση του ιγνυακού μυ, μπορεί να βελτιώσει την κινητική λειτουργία των κάτω άκρων βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τον ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες, αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και προληπτικά για μελλοντικούς τραυματισμούς.

CASE STUDY

Αυτόν τον τρόπο αποκατάστασης εφαρμόσαμε στην Σοφία, η οποία είχε έντονες ενοχλήσεις στην εξωτερική πλευρά των γονάτων της. Η Σοφία αφού έκανε τις απαραίτητες εξετάσεις χωρίς ο γιατρός της να εντοπίσει κάποια παθολογία, απευθύνθηκε στο Functional Movement και μέσω των δόκιμων αξιολόγησης που εφαρμόσαμε, εντοπίσαμε ότι:

  • Το μηριαίο οστό της έκανε έξω στροφή
  • Ο ιγνυακός μυς ήταν πολύ τρυφερός στην πίεση που ασκήσαμε και
  • Η άρθρωση του γονάτου της ήταν έντονα ασταθής

Στην συνέχεια αφού εφαρμόσαμε αρχικά τη μέθοδο της Ξηρής βελόνας – Dry Needling για να χαλαρώσουμε και να μειώσουμε τον πόνο στον ιγνυακό μυ, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα θεραπείας μέσω άσκησης το οποίο στόχευε:

  • Στην ενδυνάμωση των μυών της πυέλου
  • Στην ενδυνάμωση των οπισθίων μηριαίων
  • Στην βελτίωση της ισορροπίας και της ευθυγράμμισης των κάτω ακμών

Δουλεύοντας με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να απαλλάξουμε τη Σοφία από τους έντονους πόνους στο γόνατο της , αλλά και γενικότερα των κάτω άκρων της. Βεβαία ο συγκεκριμένος τρόπος θεραπείας Functional Movement, απαιτεί την ενεργητική συμμετοχή του ασθενή διότι η αποτελεσματικότητα της στηρίζεται στην αλλαγή της εμβιομηχανική της κίνησης του ασθενή, αλλά και στην επανεκπαίδευση του σώματος του. Αυτό ακριβώς είναι που κάνει τη συγκεκριμένη μέθοδο θεραπείας να διαφέρει από όλες τις άλλες μεθόδους θεραπείας, αλλά και ταυτόχρονα τόσο αποτελεσματική.

ΠαγούνηςΝικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

 

Μοιραστείτε το!