Manual Therapy & Θεραπευτική άσκηση

Ο πόνος στην πλάτη, στον αυχένα, στη μέση και άλλα μυοσκελετικά προβλήματα, είναι πλέον πολύ συχνά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού και οφείλονται είτε σε κακή στάση του σώματος και λάθος εργονομία των κινήσεων μας, είτε σε τραυματισμούς, είτε λόγο της γήρανσης του σώματός μας.

Μία αρκετά συνηθισμένη θεραπεία στο χώρο της αποκατάστασης των μυοσκελετικών τραυματισμών και της θεραπευτικής άσκησης, η οποία βασίζεται στην οστεοκινηματική και στην αρθροκινηματική (με λίγα λόγια, σε ποιο εύρος μπορεί κάποιος να κινήσει τις αρθρώσεις του) μέσω των παθητικών κινήσεων των αρθρώσεων και των μαλακών ιστών, είναι η χειρωνακτική θεραπεία (manual therapy).

Τι είναι η χειρωνακτική θεραπεία (manual therapy);

Η χειρωνακτική θεραπεία (manual therapy), γνωστή και ως χειροθεραπεία, είναι μια φυσική θεραπεία η οποία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη θεραπευτική άσκηση και  είναι μία αρκετά αποτελεσματική θεραπεία για την εξάλειψη του πόνου, είτε αυτός είναι πρόσφατος είτε χρόνιος. Χρησιμοποιείται από επαγγελματίες υγείας (φυσιοθεραπευτές, εξειδικευμένους γυμναστές, οστεοπαθητικούς), οι οποίοι με ειδικές τοποθετήσεις των χεριών τους και εφαρμόζοντας ακριβή δύναμη, βοηθούν στην ομαλοποίηση της κίνησης των άκρων αυξάνοντας έτσι την κίνηση των αρθρώσεων των ασθενών τους, με αποτέλεσμα αυτοί να αποκτούν ένα φυσιολογικό εύρος κίνησης στις αρθρώσεις τους. Σκοπός της  χειρωνακτικής θεραπείας (manual therapy), είναι να χαλαρώσει τους υπερδραστήριους μύες του ασκούμενου, βελτιώνοντας  ταυτόχρονα το εύρος κίνησης των περιορισμένων σε κίνηση αρθρώσεων του χρησιμοποιώντας πολύ εξειδικευμένες τεχνικές προσέγγισης, γι΄αυτό ο επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να είναι άριστα εκπαιδευμένος και πολύ καλός γνώστης της εμβιομηχανικής, της ανατομίας και της νευροφυσιολογίας, γνώσεις που τον καθιστούν ικανό στο να σχεδιάσει και να εκτελέσει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας και αποκατάστασης για τον κάθε ασθενή.

Πως λειτουργεί η χειρωνακτική θεραπεία (manual therapy)

Η χειρωνακτική θεραπεία (manual therapy), λειτουργεί προς τον ασθενή, σε τέσσερα μέτωπα:

  • Ψυχολογικά
  • Βιοχημικά
  • Νευροφυσιολογικά
  • Μηχανικά

Όπως προαναφέραμε πρόκειται για μια παθητική κίνηση των αρθρώσεων, η οποία βοηθάει τους μύες, τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους, να λειτουργήσουν στο φυσιολογικό εύρος κίνησης τους, βοηθώντας έτσι στη διάσπαση των συμφύσεων και στην επανευθυγράμμιση του ουλώδους ιστού, τα οποία όπως είναι γνωστό μειώνουν το φυσιολογικό εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Οι συγκεκριμένες κινήσεις γίνονται από τον επαγγελματία υγείας, όχι μόνο για να σταματήσουν τον πόνο στις διάφορες περιοχές του ανθρώπινου σώματος, αλλά και για να διατηρήσουν αυτές τις βελτιώσεις. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι τεχνικές της χειρωνακτικής θεραπείας (manual therapy), βοηθούν στο να ενεργοποιηθεί το ενδογενές οπιοειδές σύστημα (ένα σύστημα το οποίο εμποδίζει τα ερεθίσματα του πόνου και διεγείρει τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου) κάτι το οποίο βοηθά τον ασθενή όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχολογικά.

Σε ποιες αρθρώσεις μπορούμε να εφαρμόσουμε τη χειρωνακτική θεραπεία (manual therapy);

Η χειρωνακτική θεραπεία (manual therapy), εφαρμόζεται σε όλες τις αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος στο καρπό, τον αγκώνα, την ιερολαγόνια άρθρωση, το ισχίο, τον ώμο, τον αστράγαλο, το γόνατο, με τη σπονδυλική στήλη να είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη άρθρωση.

Οι τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιούνται βοηθούν επίσης στην πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων κινητικότητας, στην αντιμετώπιση των μυϊκών σπασμών, ενώ αφού ο ασθενής ολοκληρώσει τη χειρωνακτική θεραπεία για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε, ο επαγγελματίας υγείας του συνταγογραφεί ένα ασκησιολόγιο με το οποίο ο ασθενής θα συντηρήσει τη σωστή στάση και κίνηση του σώματος του, ώστε να αποφύγει μελλοντικούς πόνους.

Είναι η χειρωνακτική θεραπεία πραγματικά αποτελεσματική;

Η χειρωνακτική θεραπεία (manual therapy), είναι μια μορφή συμπληρωματικής θεραπείας της θεραπευτικής άσκησης, η οποία έχει ερευνηθεί σε μεγάλο βαθμό και με διάφορες μελέτες που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην εξάλειψη των μυοσκελετικών πόνων και στη βελτίωση του εύρους των κινήσεων των αρθρώσεων.

Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης θεραπείας, είναι ότι στοχεύει στο αίτιο του προβλήματος και όχι στο σύμπτωμα, ο χρόνος θεραπείας γίνεται πολύ πιο σύντομος, η αποκατάσταση ουσιαστική και πλήρης μειώνοντας κατά πολύ τον κίνδυνο υποτροπών, και ο ασθενής παύει πολύ γρήγορα να νιώθει άρρωστος μιας και ασκείται υπό έλεγχο και σε ασφαλείς συνθήκες. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε το ρίσκο ανάπτυξης χρόνιου πόνου και ανικανότητας όχι μόνο σε νέα, αλλά και σε ηλικιωμένα άτομα τα οποία μπορεί να υποφέρουν και από σοβαρές εκφυλιστικές παθήσεις, βελτιώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής τους.

ΠαγούνηςΝικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc KinisiologyPhysical therapy

Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης &

της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση