EΥΘΕΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΥΧΕΝΑ

Ανθρώπινη σπονδυλική στήλη, είναι μία από τις υποστηρικτικές δομές του ανθρώπινου σώματος η οποία λειτουργεί ως ένας άξονας όπου πρέπει να είναι ελαστικός, εύκαμπτος και λειτουργικός. Στηρίζει την κεφαλή, τον κορμό και τα άνω άκρα, ενώ μεταβιβάζει το βάρος τους στα κάτω άκρα με την παρεμβολή των οστών της λεκάνης.

Η σπονδυλική στήλη θα πρέπει να έχει τρεις φυσικές καμπύλες, στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης προς τα εμπρός, στη θωρακική μοίρα της Σ.Σ προς τα πίσω και στην οσφυϊκή μοίρα της Σ.Σ πάλι προς τα εμπρός, ενώ το ιερό οστό και ο κόκκυγας κυρτώνονται προς τα πίσω. Κοιτάζοντας από την οπίσθια πλευρά, η σπονδυλική στήλη είναι μια ευθεία γραμμή ενώ από την πλαϊνή πλευρά μοιάζει με “διπλό S”. Οι φυσικές αυτές καμπύλες της σπονδυλικής στήλης, είναι προϋπόθεση για τη σωστή στάση και βάδιση του ανθρώπινου σώματος, ενώ ταυτόχρονα αποσβένουν τους κραδασμούς κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Η μορφολογική αλλαγή όμως αυτών των καμπυλών, οδηγεί σε δυσλειτουργία της σπονδυλικής στήλης και επιφέρει μυοσκελετικές παθήσεις και πόνους. Μία τέτοια περίπτωση είναι ο ευθειασμός του αυχένα, δηλαδή η μείωση ή η εξάλειψη του φυσιολογικού λορδωτικού κυρτώματος στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Αιτίες

Η αυχενική μοίρα είναι μια από τις πιο κινητικά επιβαρυμένες περιοχές της Σ.Σ, άρα και περισσότερο επιρρεπής σε τραυματισμούς και εκφυλιστικές αλλοιώσεις, οι οποίες προοδευτικά οδηγούν σε μορφολογικές αλλαγές της δομής της.

Ο Ευθειασμός στην αυχενική μοίρα, μπορεί να οφείλεται:

  • Σε Μυϊκά αίτια. Τα μυϊκά αίτια αποτελούν τη συχνότερη αιτία πόνου στον αυχένα κυρίως στις νεανικές ηλικίες, λόγο της πολύωρης ενασχόλησης του ατόμου, με το κινητό τηλέφωνο, tablet, ηλεκτρονικό υπολογιστή, κ.α.
  • Σε κακή στάση του σώματος και της κεφαλής, η οποία προκαλεί μετατόπιση του κέντρου βάρους προς τα μπροστά.
  • Σε παρατεταμένα μικρά φορτία που ασκούνται με λάθος τρόπο.
  • Σε κληρονομικούς παράγοντες.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που έχει ο ασθενής αρχικά είναι ήπια, όπως περιορισμένο εύρος κίνησης στην περιοχή του αυχένα. Τις περισσότερες φορές όμως και αν τα αρχικά συμπτώματα δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, εξελίσσονται σε έντονους πόνους και αδυναμία στην κίνηση κυρίως κατά την κάμψη του αυχένα, ενώ μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ημέρες ως και αρκετές εβδομάδες και μήνες.

Αρκετά συχνά ο ασθενής αναφέρει πόνο κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ανατομικών κινήσεων, πόνο ηρεμίας ή ακόμα και πόνο κατά τις βραδινές ώρες γεγονός που δεν του επιτρέπει να κοιμηθεί. Ο πόνος εκτός από την περιοχή του αυχένα, μπορεί να αντανακλά στον ώμο, στην ωμοπλάτη ή και σε όλο το άνω άκρο, με την εμφάνιση μουδιάσματος ή αισθήματος κάματου στην ωμοπλάτη ή στο χέρι, ενώ η κεφαλαλγία αποτελεί άλλη μια κλινική οντότητα που μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα στον αυχένα.

Ένα άλλο σύμπτωμα το οποίο προκαλείται από τον ευθειασμό του αυχένα, είναι η δυσλειτουργία της αναπνοής. Αυτό συμβαίνει διότι η απώλεια του λορδωτικού κυρτώματος στην αυχενική μοίρα, αλλοιώνει τη σωστή ευθυγράμμιση του σώματος με αποτέλεσμα να επηρεάζεται το άνοιγμα του σκελετού και του θώρακα κατά τη διάρκεια της αναπνοής άρα και η φυσιολογική ροή του αέρα, εμποδίζοντας έτσι τη σωστή λειτουργία της αναπνοής.

Θεραπεία – Αποκατάσταση

Η καλή λειτουργικότητα της αυχενικής μοίρας της Σ.Σ, παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην σωματική μας απόδοση, αλλά και στην ψυχική μας διάθεση διότι μας προστατεύει από κεφαλαλγίες και διάφορους μυοσκελετικούς πόνους.

Το πρώτο βήμα το οποίο πρέπει να κάνουμε για την αποκατάσταση του ευθειασμού του αυχένα και αφού πρώτα έχουμε επισκεφτεί κάποιο ορθοπεδικό ο οποίος θα αποκλείσει κάποιου είδους κάκωση, είναι η εξέταση της κινητικής αξιολόγησης η οποία θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε από πού προήλθε η δυσλειτουργία αυτή, και στη συνέχεια να σχεδιάσουμε ένα εξειδικευμένο& εξατομικευμένο ασκησιολόγιοτο το οποίο θα επικεντρώνεται κυρίως σε ασκήσεις:

  • Ορθοσωμίας, όπου ο ασκούμενος θα πρέπει να εκπαιδευτεί στο πως να κάθεται σωστά, αλλά και να στέκεται σωστά κατά την όρθια θέση, χωρίς να επιβαρύνει την αυχενική μοίρα της Σ.Σ.
  • Βελτίωσης του εύρους κίνησης του αυχένα
  • Ενίσχυσης των μυών που σταθεροποιούν τον αυχένα
  • Ενδυνάμωσης της θωρακικής μοίρας της Σ.Σ.
  • Διατάσεις στους μύες του ώμου και του αυχένα.

Όλες οι τελευταίες έρευνες αποδεικνύουν ότι η θεραπευτική άσκηση, είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση των πόνων στον αυχένα. Στο «Functional Μovement» ενημερωνόμαστε συνεχώς για όλες τις νέες και αξιόπιστες μεθόδους θεραπευτικής άσκησης, που έχουν ως στόχο όχι μόνο την αποθεραπεία και την αποκατάσταση του ασκούμενου, αλλά και την κατάλληλη εκπαίδευση (ορθοσωμία, σωστή βάδιση κ.α) και ενδυνάμωση του σώματός του, προστατεύοντας τον από μελλοντικούς μυοσκελετικούς τραυματισμούς και πόνους.

ΠαγούνηςΝικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc KinisiologyPhysical therapy

Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης &

της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση