Η καλή στάση σώματος και η σωστή κίνηση είναι το καλύτερο φάρμακο για τους πόνους στο άνω μέρος της πλάτης

Αποτελεί πλέον πολύ συχνό φαινόμενο για τον σύγχρονο άνθρωπο, να αισθάνεται μεγάλη ένταση στους μύες του αυχένα και του άνω μέρους της πλάτης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βιώνει μυϊκό κόμπο, σπασμό ή πόνο που εντοπίζεται πάνω από τον μυ μεταξύ του αυχένα και του ώμου εκεί όπου εκτείνεται ο τραπεζοειδής μυς (εικόνα 1).

Ο Τραπέζοειδής μυς είναι ένας μεγάλος, πλατύς και επίπεδος μυς που βρίσκεται στο πίσω μέρος του λαιμού και των ώμων, στο πάνω μέρος της πλάτης. Ο Τραπέζοειδής μυς είναι ο πιο επιφανειακός μυς της άνω πλάτης και συνδέεται με τη βάση του κρανίου, την πίσω πλευρά του βραχιόνιου οστού, τη σπονδυλική στήλη και την ωμοπλάτη, καθώς και με όλους τους σπονδύλους του αυχένα και της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης .

Η κουλτούρα που υπάρχει μέχρι σήμερα στη συμβατική θεραπεία, είναι ότι οι μύες του άνω τραπεζοειδή είναι η αιτία για τους πόνους που εμφανίζονται στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη. Η αιτιολογία που χρησιμοποιούν, είναι ότι αυτός ο μυς είναι πολύ σφιγμένος ή υπερβολικά ενεργός και πώς πρέπει να απελευθερωθεί και να χαλαρώσει, ενώ η άσκηση και κίνηση θα πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης κατευθύνουν τους περισσότερους ασθενείς σε σύντομες θεραπείες, τύπου μασάζ κ.α, και αν ο πόνος επιδεινωθεί σε φαρμακευτική αγωγή, τοπικά επιθέματα ακόμα και ενέσεις.

Αυτός ο τρόπος θεραπείας εφαρμόζεται διότι:

  • ζούμε σε μια εποχή που θέλουμε άμεσα αποτελέσματα, σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να κουραστούμε, και γιατί
  • οι θεραπευτές που γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν μία τέτοια κατάσταση είναι λίγοι, διότι η παθοφυσιολογία του τραπεζοειδή μυ είναι περίπλοκη και επομένως δύσκολη στην κατανόηση και στη θεραπεία της, σε σύγκριση με άλλους σκελετικούς μύες.

Βέβαια οι ενέσεις και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί προσωρινά να ελαττώσουν τον πόνο,  ωστόσο, όλες αυτές οι θεραπείες είναι ελάχιστα αποτελεσματικές και για σύντομο χρονικό διάστημα, επειδή δεν αντιμετωπίζουν τη ρίζα του προβλήματος. Όταν όμως οι πιο «έξυπνοι» και πιο συνειδητοποιημένοι για την υγεία τους καταναλωτές υγειονομικής περίθαλψης, συνειδητοποιούν γρήγορα ότι η επαναλαμβανόμενη θεραπεία που έχει ως στόχο να ξεγελάσει τον εγκέφαλο, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσουμε το σώμα μας, τότε αναζητούν μία διαφορετική, αποτελεσματική και πιο φυσική θεραπεία.

Μυοπεριτονιακός πόνος

Για να κατανοήσουμε καλύτερα την ένταση και τον πόνο που βιώνουμε στους μύες του αυχένα και του άνω μέρους της πλάτης, πρέπει να καταλάβουμε γιατί αυτή αναπτύσσεται εξαρχής. Καταρχήν ο ιατρικός όρος για αυτό το είδος πόνου, ονομάζεται μυοπεριτονιακός πόνος. Ο μυοπεριτονιακός πόνος εμφανίζεται όταν η μυϊκή περιτονία, που είναι το περίβλημα που καλύπτει τις μυϊκές ίνες, φλεγμαίνετε από διάφορους μηχανισμούς, όπως επαναλαμβανόμενες μυϊκές συσπάσεις χαμηλού επιπέδου, καταπόνηση, άμεσο τραύμα, μυϊκή υπερφόρτωση, έλλειψη χρήσης ή βράχυνση των μυών. Επίσης υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για τη φλεγμονή των μυών, όπως η σκολίωση, οι διαφορές στο μήκος των ποδιών, οι ανεπάρκειες βιταμινών, το στρες και το άγχος, οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους, ευθύνονται για τη χρονιότητα και την αύξηση του μυοπεριτονιακού πόνου.

Όταν οι μύες είναι φλεγμαίνονται, συχνά σχηματίζουν σημεία ενεργοποίησης τα οποία έχουν τη μορφή κόμπων. Τα σημεία ενεργοποίησης είναι επώδυνα όταν ασκείται πίεση, ενώ μπορεί να επιφέρουν πόνο και σε άλλη περιοχή του σώματος. Στην περίπτωση των άνω τραπεζοειδών μυών, ο αναφερόμενος πόνος μπορεί να εντοπίζεται στο πλάι και στην κορυφή του λαιμού, στη βάση του κρανίου, στην κάτω γνάθο και στο πλάι του κεφαλιού προκαλώντας πονοκέφαλο.

Η αιτίες που προκαλούν την ένταση στον τραπεζοειδή μυ

Ο άνω τραπεζοειδής μυς, είναι ένας πολύπλοκος μυς διότι διασχίζει πάνω από δώδεκα αρθρώσεις. Αυτό σημαίνει, ότι οποιαδήποτε αλλοίωση της ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης, η κακή στάση και οποιαδήποτε μυϊκή ανισορροπία, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τραπεζοειδή μυ.

Πώς η κακή στάση του σώματος επηρεάζει τον άνω τραπεζοειδή μυ

Ο μέσος άνθρωπος που εργάζεται σε ένα γραφείο, βρίσκεται σε καθιστή θέση έως και 12 ώρες την ημέρα. Επιπλέον, στο αυτοκίνητό, στη τηλεόραση και κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης μας, όχι μόνο είμαστε σε καθιστή θέση, αλλά είμαστε και σκυμμένοι πάνω από τις ηλεκτρονικές μας συσκευές. Όλες αυτές οι δραστηριότητες, αναγκάζουν το σώμα μας να βρίσκεται σε μια συνεχή κάμψη, κάτι που φέρνει τους ώμους προς τα εμπρός και κάνει το πάνω μέρος της πλάτης να καμπουριάζει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το κεφάλι να «βγαίνει» μπροστά από τη φυσιολογική του θέση, ενώ για να έχουμε το βλέμμα μας σε ευθεία γραμμή αναγκαζόμαστε να σηκώνουμε το κεφάλι προς τα πάνω, προκαλώντας πίεση στο πίσω και άνω μέρος του λαιμού, όπου συναντά το κρανίο. Αυτή η μηχανική καταπάτηση προκαλεί πίεση στο μονοπάτι όπου το νωτιαίο επικουρικό νεύρο εισέρχεται και εξέρχεται από το κρανίο. Όταν το νωτιαίο επικουρικό νεύρο ερεθίζεται, στέλνει σήματα στον μυ και προκαλεί συστολή. Σε αυτή την περίπτωση, ο μυς ο οποίος συστέλλεται είναι ο άνω τραπεζοειδής και ο στερνοκλειδομαστοειδής μυς.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι μικροσυστολές οδηγούν σε σημεία ενεργοποίησης πόνου, αναγκάζοντας το σώμα αντισταθμιστικά να σκύβει προς τα εμπρός, κάτι που χειροτερεύει την κατάσταση.  Με λίγα λόγια, δημιουργείτε ένας φαύλος κύκλος που προκαλεί περισσότερους μυϊκούς σπασμούς, πόνο και κακή στάση του σώματος.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο οι παραδοσιακές θεραπείες λειτουργούν μόνο για λίγο. 

Πως μπορούμε να μειώσουμε την ένταση;

Ο πιο αποτελεσματικός και ταχύτερος τρόπος αποσυμπίεσης αυτής της περιοχής του ανθρώπινου σώματος, είναι να αναζητήσουμε τη θεραπεία από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία. Ο εξειδικευμένος αυτός επαγγελματίας, αφού αξιολόγηση τη μυοπεριτονική  λειτουργία του σώματός μας, θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο & εξειδικευμένο ασκησιολόγιο με το οποίο θα διορθώσουμε τη στάση του σώματος, μειώνοντας αποτελεσματικά με αυτόν τον τρόπο τον πόνο στον άνω τραπεζοειδή μυ. Επίσης με αυτή τη μέθοδο θεραπείας, «σπάμε» τον φαύλο κύκλο του πόνου και διορθώνουμε τη μπροστινή θέση του κεφαλιού, γεγονός που με τη σειρά του ασκεί λιγότερη πίεση στο νεύρο που νευρώνει τον άνω τραπεζοειδή μυ.

Γιατί όμως η σωστή στάση σώματος είναι τόσο σημαντική, για να μειώσουμε την ένταση στο άνω μέρος του σώματός μας;

Διότι αν δεν έχουμε μία σωστή στάση σώματος, είναι σαν τα θεμέλια ενός σπιτιού να βρίσκονται πάνω σε άμμο. Επίσης παρατηρήστε ότι σε πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν μία καλή στάση σώματος, όταν κάθονται όρθιοι λυγίζουν την πλάτη τους, και το κεφάλι τους έρχεται κατευθείαν κάτω από τους ώμους τους. Διορθώνοντας αυτή τη στάση του σώματός, καταφέρνουμε να μειώσουμε σημαντικά το άγχος και την ένταση που ασκούνται στον άνω τραπεζοειδή, άρα και στον αυχένα και τους ώμους μας.

Είναι πλέον πολύ σημαντικό ο σύγχρονος άνθρωπος να αντιληφθεί, ότι ένα χρόνιο πρόβλημα δεν μπορεί να διορθωθεί με φαρμακευτική αγωγή, διότι με τη φαρμακευτική αγωγή δεν συμβαίνει κάποια αλλαγή στο ανθρώπινο σώμα και ούτε αντιμετωπίζεται η ρίζα του προβλήματος.

Η καλή στάση σώματος και η σωστή κίνηση είναι το κλειδί μιας αποτελεσματικής θεραπείας και ταυτόχρονα το καλύτερο φάρμακο.

 

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

 

Μοιραστείτε το!