Ρήξη χιαστού – Πρέπει να κάνω επέμβαση;

Ο τραυματισμός των χιαστών συνδέσμων του γονάτου και συγκεκριμένα η ολική ρήξη αυτών, είναι ένας πολύ σοβαρός τραυματισμός ο οποίος περιορίζει σοβαρά τη λειτουργικότητα του ατόμου. Μέχρι σήμερα  η πιο συχνή – συμβατική θεραπεία ενός τέτοιου τραυματισμού, είναι η χειρουργική αποκατάσταση.

Σύμφωνα όμως με τους αθλιάτρους και τους επιστήμονες οι οποίοι στηρίζονται σε νέες έρευνες και μελέτες, αυτή η μέθοδος αποκατάστασης πλέον αμφισβητείται.

Τα προηγούμενα χρόνια οι ειδικοί υποστήριζαν ότι η μόνη επιλογή θεραπείας για την αποκατάσταση της ρήξης χιαστών του γονάτου, ήταν η χειρουργική επέμβαση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να υιοθετηθεί από όλους τους επαγγελματίες υγείας η συγκεκριμένη μέθοδος αποκατάστασης, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε εναλλακτική θεραπεία να θεωρείται λανθασμένη και εξωπραγματική, εμποδίζοντας τους ασθενείς να ενημερωθούν και να δοκιμάσουν για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο τραυματισμό διαφορετικά.

Ρήξη Χιαστών Συνδέσμων & Αποκατάσταση μέσω Χειρουργικής επέμβασης

Στην άρθρωση του γονάτου υπάρχουν τέσσερις σύνδεσμοι στο βαθύτερο επίπεδο. Δύο χιαστοί (πρόσθιος και οπίσθιος) οι οποίοι σταθεροποιούν την άρθρωση στις κινήσεις μπρος και πίσω, και δύο πλάγιοι χιαστοί (έσω και έξω) οι οποίοι σταθεροποιούν την άρθρωση του γόνατος κατά τις πλάγιες κινήσεις.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ένας σχισμένος σύνδεσμος δεν έχει την ικανότητα να αναγεννηθεί και να αναπτυχθεί από μόνος του, άρα η ακεραιότητα του δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Γι’ αυτό το λόγο η σταθεροποίηση της άρθρωσης του γόνατος, γίνεται με την αντικατάσταση του κατεστραμμένου συνδέσμου με μόσχευμα, χειρουργικά.

  • Τα πλεονεκτήματα της χειρουργικής αποκατάστασης είναι ότι ο σύνδεσμος «επιστρέφει» στη θέση του, ενώ
  • Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η περιορισμένη κινητικότητα της άρθρωσης.
Ρήξη Χιαστών Συνδέσμων & Αποκατάσταση χωρίς Χειρουργική επέμβαση

Εκτός της χειρουργικής επέμβασης, οι νέες έρευνες αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλος τρόπος αποκατάστασης της ρήξης χιαστών, ο οποίος τις περισσότερες φορές είναι πιο ασφαλής & αποτελεσματικός.

Ο τρόπος αυτός είναι η άσκηση και η κινησιοθεραπεία.

Σύμφωνα με το άρθρο του Dr. Kieran Richardson από την Αυστραλία, υπάρχουν πολλά επιτυχημένα παραδείγματα ασθενών, οι οποίοι επανήλθαν στην κανονικότητα, χωρίς να υποστούν μια χειρουργική επέμβαση.  Η άποψη αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι εκτός από τους κύριους συνδέσμους της άρθρωσης του γονάτου, υπάρχουν και μικρότεροι σύνδεσμοι,  αυτοί του αρθρικού σάκου και των μυών. Δηλαδή η σταθεροποίηση της άρθρωσης του γόνατος είναι ομαδική δουλειά και δεν στηρίζεται μόνο στους τέσσερις κύριους συνδέσμους (πρόσθιο-οπίσθιο, έσω και έξω πλάγιο).

Μάλιστα σύμφωνα πάλι με τις έρευνες:

  • Οι τέσσερις κύριοι σύνδεσμοι της άρθρωσης του γόνατος, δίνουν 30% σταθερότητα στην άρθρωση.
  • Οι μικροί σύνδεσμοι και ο αρθρικός σάκος παρέχουν και αυτοί άλλο ένα 30% σταθεροποίηση στην άρθρωση, ενώ
  • Οι μύες που περιβάλλουν την άρθρωση δίνουν 40% σταθεροποίηση στην άρθρωση.

Δηλαδή η απώλεια ενός κύριου συνδέσμου μειώνει μόνο κατά 7% τις σταθεροποιητικές λειτουργίες της άρθρωσης, οι οποίες μπορούν να καλυφθούν από τους μύες. Επίσης σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα, οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση είχαν χειρότερα αποτελέσματα από τους ασθενείς που δεν χειρουργήθηκαν.

Ναι, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι μετά από μία ρήξη χιαστού μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα χωρίς να καταφύγουμε στο χειρουργείο, αλλά αυτό συμβαίνει γιατί αυτό γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Πλέον πολλοί ασθενείς και μάλιστα επαγγελματίες αθλητές (οι αρθρώσεις των οποίων δέχονται πολύ μεγαλύτερα φορτία), έχουν αποδεχτεί αυτές τις έρευνες και έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στο υψηλότερο επίπεδο πρωταθλητισμού, χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Η Χειρουργική επέμβαση είναι ο εύκολος τρόπος, όχι όμως και ο πιο αποτελεσματικός

Συμπερασματικά, πρέπει πλέον να γνωρίζουμε ότι η μη χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης χιαστών, είναι ένας τρόπος αποκατάστασης ο οποίος ήδη εφαρμόζεται ενεργά στις σύγχρονες κοινωνίες. Αυτό γίνεται μέσω εξειδικευμένων ασκήσεων και κινήσεων, οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη του μυϊκού πλαισίου και του ενδομυϊκού συντονισμού, αντισταθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την απώλεια ενός συνδέσμου.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος τρόπος αποκατάστασης κάνει τον ασθενή πιο δυνατό, διότι η σωστή & στοχευμένη ενδυνάμωση είναι απαραίτητο στοιχείο της μεθόδου αυτής.  

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε με αυτό το άρθρο, είναι ότι αν υποστούμε ένα παρόμοιο τραυματισμό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι αποκατάστασης, και ότι η χειρουργική επέμβαση δεν είναι μονόδρομος.

Βέβαια η μη χειρουργική αποκατάσταση στη ρήξη χιαστών, απαιτεί την ενεργό συμμετοχή του ασθενή και τη συνεχή προσπάθεια του. Επίσης ο ασθενής, θα πρέπει να απευθυνθεί σε  εξιδεικευμένους επαγγελματίες αποκατάστασης (όπως το Functional Movement), ο οποίος όχι μόνο θα καθορίσει την πορεία προς την αποκατάσταση, αλλά θα του εξηγήσει και όλα τα πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου.

Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε όλοι όσοι ταλαιπωρούμαστε από παρόμοιους τραυματισμούς, είναι ότι στη σύγχρονη και προοδευτική εποχή που ζούμε, αξίζει να δώσουμε προσοχή στη δυνατότητα αποκατάστασης μέσω της εξειδικευμένης άσκησης και της κίνησης, διότι:

το σώμα μας εκτός του ότι μπορεί να αυτοθεραπεύεται, μπορεί να αποτελέσει και τον καλύτερο μας βοηθό.

 

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!