Πόνος στην πάνω πλευρά του ώμου & τον αυχένα – ‘’Mouse Shoulder Sydrome’’

Το Mouse Shoulder είναι ένας όρος ο οποίος περιγράφει την εμφάνιση έντασης – πόνου  στην περιοχή τη άνω πλευράς του ώμου και του αυχένα. Η κατάσταση αυτή επηρεάζει τους μύες και τους τένοντες που περνούν μέσα και γύρω από την άρθρωση του ώμου και της αυχενικής μοίρας της Σ.Σ.

Ο «ώμος του ποντικιού» (Mouse Shoulder Sydrome) όπως μεταφράζεται στα ελληνικά, είναι μια πάθηση που εμφανίζεται στην «κεντρική γραμμή του σώματος», εξαιτίας της προσκόλλησης του τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου βραχιονίου μυός. Ο δικέφαλος μυς εμπλέκεται κατά την κάμψη του αγκώνα και του ώμου και λόγω της κακής χρήσης και της μυϊκής ανισορροπίας, διαταράσσεται ο προσανατολισμός των ινών του τένοντα.  Η δυσλειτουργία αυτή ονομάζεται τενοντοπάθεια, και είναι διαφορετική από την τενοντίτιδα, ενώ εμφανίζεται κυρίως στα άτομα που βρίσκονται πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή και σε άτομα που παίζουν βιντεοπαιχνίδια.

Τι είναι Mouse Shoulder Sydrome;

Η πολύωρη θέση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και η συνεχής επιβάρυνση του ενός χεριού λόγω της χρήσης του ποντικιού (mouse), μπορεί να προκαλέσει αυτό το σύνδρομο. Η κακή στάση σώματος και η ακατάλληλη στήριξη του βραχίονα και του καρπού, επιβαρύνουν τη μία πλευρά του αυχένα μέχρι τον ώμο και με την πάροδο του χρόνου (μίας βδομάδας ή και μηνών) μπορεί να προκαλέσει «κάψιμο» ή έντονο πόνο. Εκτός όμως από την υπερβολική χρήση του ποντικιού, το Mouse Shoulder Sydrome μπορεί να προκληθεί και σε όσους παίζουν βιντεοπαιχνίδια καθισμένοι στον υπολογιστή για πολλές ώρες.

Πως προκαλείται το Mouse Shoulder Sydrome;

Το Mouse Shoulder Sydrome, οφείλεται κυρίως στη κακή στάση σώματος σε συνδυασμό με ένα κακό εργονομικό περιβάλλον. Π.χ όταν το ποντίκι του Η/Υ και γενικά το γραφείο βρίσκονται είτε πολύ χαμηλά είτε πολύ ψηλά ή είναι τοποθετημένα με μη εργονομικό τρόπο, τότε ο βραχίονας έχει πολύ λίγη ή καθόλου υποστήριξη.

Εάν το ποντίκι του Η/Υ είναι πολύ χαμηλά, τότε πρέπει συνεχώς να τεντώνουμε το χέρι για να το φτάσουμε. Ενώ εάν είναι πολύ ψηλά, τότε πιέζουμε συνεχώς τους μυς στον άνω βραχίονα, τον ώμο και τον αυχένα, προκαλώντας ανισορροπία στη χρήση των μυών. Μάλιστα με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκληθεί επαναλαμβανόμενος τραυματισμός [repetitive strain injury (RSI)], παρόμοιος με το Mouse Shoulder Sydrome.

Πως συμβαίνει αυτό;

Ο ώμος και η ωμοπλάτη συνδέονται με το υπόλοιπο σώμα με πολλούς μύες που εισέρχονται στη ΣΣ, στο θώρακα, τον αυχένα και τη βάση του κρανίου. Όταν κρατάμε το ποντίκι με τον ένα βραχίονα εκτεταμένο και μακριά από το υπόλοιπο σώμα τότε αυτοί οι μύες συστέλλονται και γίνονται σφιχτοί. Εξαιτίας του ότι οι συγκεκριμένοι μύες στηρίζουν το βάρος του εκτεταμένου βραχίονα για πολλές ώρες χωρίς να αλλάζουμε ή να χαλαρώνουμε, τότε με την πάροδο του χρόνου προκαλείται πόνος και αποδυνάμωση των μυών.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Mouse Shoulder Sydrome;

Τα πιθανά συμπτώματα που εμφανίζονται κατά το mouse Shoulder Sydrome, είναι:

    • Πόνος στο μπροστινό μέρος του ώμου και του άνω βραχίονα.
    • Αύξηση του πόνου κατά την κίνηση της άρθρωσης του ώμου προς τα εμπρός και προς τα πάνω.
    • Αδυναμία να κινήσουμε το χέρι προς τα πίσω, εξαιτίας της τάνυσης του τένοντα του δικεφάλου.

Το πιο κοινό σύμπτωμα όμως στο συγκεκριμένο σύνδρομο, είναι ο πόνος στο μπροστινό μέρος του ώμου, ενώ αλλά κοινά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο κατά την κάμψη της άρθρωσης του ώμου (π.χ. χρήση ποντικιού)
  • Επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά από περιόδους ανάπαυσης
  • Ανακούφιση ή βελτίωση των συμπτωμάτων μετά το ζέσταμα του ώμου
Θεραπεία μέσω άσκησης & χειροπρακτικής

Όπως προαναφέραμε, το Mouse Shoulder Sydrome είναι τενοντοπάθεια και όχι τενοντίτιδα, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει φλεγμονή. Επίσης η τενοντοπάθεια, οφείλεται συνήθως σε μυϊκές ανισορροπίες τόσο κατά την κίνηση, όσο και κατά τη στάση του σώματος. Επομένως, η διόρθωση της στάσης του σώματος και η εξισορρόπηση της μυϊκής συστολής σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των κατάλληλων μυών, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος θεραπείας του συγκεκριμένου συνδρόμου. Βέβαια για να είναι επιτυχημένη μία θεραπεία, θα πρέπει αρχικά να εντοπιστούν αυτές οι ανισορροπίες και οι δυσλειτουργίες, ώστε στη συνέχεια με το κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης & χειροπρακτικής, να διορθωθούν. Για αυτό το λόγο στο Functional Movement, αξιολογούμε με εξειδικευμένες δοκιμές τη σωματική & μυϊκή λειτουργία του κάθε ασθενή, εντοπίζοντας οποιαδήποτε δυσλειτουργία ή ανισορροπία στο σώμα του. Στη συνέχεια εφαρμόζοντας τα κατάλληλα θεραπευτικά πρωτόκολλα άσκησης & χειροπρακτικής, καταφέρνουμε να διορθώσουμε τις δυσλειτουργίες ή ανισορροπίες που εντοπίσαμε απαλλάσσοντάς του από χρόνια σύνδρομα & πόνους  που τους ταλαιπωρούν.

Αν ταλαιπωρείστε και εσείς με ανάλογους πόνους και συμπτώματα, επικοινωνήστε με το Functional Movement για να δοκιμάσετε μια διαφορετική προσέγγιση στη θεραπεία χρόνιων πόνων.

 

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!