Χρόνιες Παθήσεις
Σύμφωνα με έρευνες οι χρόνιες παθήσεις (οστεοαρθρίτιδα, ινομυαλγία, αρθρίτιδες κ.α), συνεχώς αυξάνονται στις σημερινές κοινωνίες. Επιδημιολογικές μελέτες προβλέπουν ότι στο μέλλον οι «χρόνιες παθήσεις» θα ευθύνονται για σοβαρές μειονεξίες, σε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.
Τα άτομα που προσβάλλονται από χρόνιες παθήσεις διαμαρτύρονται για αόρατα συμπτώματα όπως πόνο, κόπωση και διαταραχές της διάθεσης. Ο πόνος και η κόπωση είναι μέρος της καθημερινότητας αυτών των ανθρώπων, κάτι το οποίο τους αναγκάζει να ακολουθούν καθημερινά φαρμακευτική αγωγή, ενώ προσπαθούν συνεχώς να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που τους επιτάσσει η εκάστοτε νόσος.
Χρόνιες ασθένειες & καθημερινή ζωή
Μία χρόνια ασθένεια επηρεάζει την ικανότητά των ατόμων τόσο στις εργασιακές, όσο και στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Η πρωινή δυσκαμψία, το μειωμένο εύρος κίνησης και άλλοι φυσικοί περιορισμοί αναγκάζουν τα άτομα αυτά να προσαρμοστούν σε μία νέα και διαφορετική καθημερινότητα. Γι’ αυτόν το λόγo η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων απαιτεί σύνθετο χειρισμό, ώστε τόσο ο ασθενής όσο και οι άνθρωποι γύρω του να περάσουν ομαλά από την προηγούμενη καθημερινότητα σε μια νέα φάση, αυτή της συμβίωσης με την ασθένεια.
Ο ρόλος της θεραπευτικής άσκησης στις χρόνιες ασθένειες
Την τελευταία δεκαπενταετία, πλήθος μελετών απέδειξαν ότι η θεραπευτική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη μείωση των συμπτωμάτων, όσο και στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου. Και για αυτό τα τελευταία χρόνια η θεραπευτική άσκηση συστήνεται από τους γιατρούς και εφαρμόζεται πλέον σε όλες τις χρόνιες παθήσεις με θετικά αποτελέσματα.
Η θεραπευτική άσκηση στα άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, έχει πολλαπλά θετικά αποτελέσματα σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος (μυοσκελετικό, καρδιαναπνευστικό κ.α). Ενώ ένα ακόμη σημαντικό όφελος της, είναι ότι τα άτομα αυτά μπορούν να διαχειριστούν την ασθένειά τους μειώνοντας σταδιακά τη φαρμακευτική τους αγωγή, φυσικά πάντα μετά από ιατρική καθοδήγηση.
Ένα θέμα όμως που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, είναι το είδος της άσκησης το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν τα άτομα που πάσχουν από κάποια χρόνια νόσο.
Αρχικά θα πρέπει πρώτα να έρθουν σε επικοινωνία με το γιατρό τους, πριν ξεκινήσουν οποιοδήποτε είδος άσκησης. Στη συνέχεια θα πρέπει να απευθυνθούν σε κάποιον εξειδικευμένο επαγγελματία της άσκησης, ο οποίος αφού ενημερωθεί για το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και αφού αξιολογήσει τις σωματικές και κινητικές τους ικανότητες, θα σχεδιάσει ένα εξειδικευμένο και εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης.
Τεχνικές που εφαρμόζουμε
Στο functional movement, θεωρούμε την άσκηση και την κίνηση ως την καλύτερη θεραπεία για τα άτομα τα οποία πάσχουν από κάποια χρόνια πάθηση, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από όλες τις έρευνες. Έτσι σχεδιάζοντας εξειδικευμένα και εξατομικευμένα προγράμματα σωματικής επαναδραστηριοποίησης & αποκατάστασης ασθενών με χρόνια νοσήματα, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη λειτουργική ικανότητα των ατόμων αυτών και να τους ανακουφίσουμε από τους πόνους και τα συμπτώματα της εκάστοτε νόσου.
Χρόνιες παθήσεις
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις, αλλά όχι σπάνια και διάφορα άλλα όργανα.
Είναι το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα και προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά, ενώ στις γυναίκες η συγκεκριμένη νόσος εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα από τους άντρες.
Η οστεοπόρωση είναι το συχνότερο και πιο διαδεδομένο μεταβολικό νόσημα των οστών, το οποίο χαρακτηρίζεται από μείωση της οστικής πυκνότητας.
Όπως αναφέρει ο Οργανισμός «World osteoporosis day» τουλάχιστον 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες, ηλικίας άνω των 50 ετών παγκοσμίως, θα υποστούν ένα κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης.
Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια διαδεδομένη κατάσταση υγείας που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Κύρια αιτία εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας είναι η χρόνια φθορά των αρθρώσεων, κάτι το οποίο επηρεάζει την κίνηση, τη σταθερότητα και την ευελιξία τους.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας γνωστή και ως πολλαπλή σκλήρυνση (MS), είναι μια χρόνια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη μυελίνη, τη λιπαρή εξωτερική επίστρωση των νευρικών ινών που επιτρέπει τη μεταφορά σημάτων από και προς τον εγκέφαλο, προκαλώντας προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος.
Η ινομυαλγία αποτελεί την πιο κοινή μυοσκελετική διαταραχή παγκοσμίως, επηρεάζοντας περίπου το 4-6% του πληθυσμού, ενώ εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες 75-90%, από ότι στους άνδρες.
Η ινομυαλγία είναι μία διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνιο διάχυτο πόνο, ο οποίος διαρκεί πάνω από τρείς μήνες και εντοπίζεται και στα δύο ημιμόρια του σώματος, πάνω και κάτω από τη μέση, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης, τους παρασπονδυλικούς μυς, τους μυς της ωμοπλάτης και του αυχένα.
Ο καρκίνος είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του ανθρώπινου σώματος αναπτύσσονται και αναπαράγονται ανεξέλεγκτα.
Υπάρχουν περισσότεροι από 200 διαφορετικοί τύποι καρκίνου, όπου τα καρκινικά κύτταρα εισβάλουν και καταστρέφουν τον περιβάλλοντα υγιή ιστό συμπεριλαμβανομένων και των οργάνων, έχοντας μάλιστα ο καθένας διαφορετικές μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας.
Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα (ΑΣ) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης ρευματική νόσος, με άγνωστη αιτιολογία που προκαλεί προβλήματα στις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης.