Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις, αλλά όχι σπάνια και διάφορα άλλα όργανα. Είναι το  συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα και προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά, ενώ στις γυναίκες η συγκεκριμένη νόσος εμφανίζεται 3 φορές συχνότερα από τους άντρες. Επηρεάζει συνήθως πολλές αρθρώσεις (πολυαρθρίτιδα) και είναι συμμετρική, δηλαδή εμφανίζεται στις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος.  

Η άσκηση θεωρείται η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την ρευματοειδή αρθρίτιδα, γιατί συμβάλλει στην αύξηση της σωματικής ικανότητας του ασθενούς βελτιώνοντας τη κινητικότητα και τη λειτουργία των αρθρώσεων του, τη μυϊκή αντοχή και τη δύναμη, αλλά και την ισορροπία και τη μυϊκή συναρμογή του, χωρίς να επιβαρύνεται η δραστηριότητα της νόσου, ενώ ταυτόχρονα μέσω της άσκησης αποτρέπουμε την σκλήρυνση των αρθρώσεων.

Η Ξένια, 48 ετών, πάσχει από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ο γιατρός της συνέστησε, μαζί με τη θεραπευτική αγωγή, να ακολουθήσει και κάποιο πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης. Έτσι, απευθύνθηκε στο Functional Movement. Η Ξένια ανέφερε συμπτώματα όπως πόνο και αίσθηση καψίματος στις αρθρώσεις , δυσκολία στις κινήσεις κυρίως κατά τις πρωινές ώρες καθώς σηκωνόταν από το κρεβάτι και ευαισθησία κατά την πίεση των αρθρώσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό ιστορικό της Ξένιας, και αφού αποκτήσαμε μια συνολική εικόνα της κίνησής της μέσω της εξέτασης της κινητικής αξιολόγησης, σχεδιάσαμε ένα εξατομικευμένο ασκησιολόγιο με στόχο την ανακούφισή της από τους πόνους. Το ασκησιολόγιο αυτό περιλάμβανε:

Ασκήσεις σταθεροποίησης και συντονισμού, οι οποίες διεγείρουν το αισθητηριοκινητικό σύστημα και βελτιώνουν τον κινητικό έλεγχο, την ισορροπία και τη μυϊκή συναρμογή.

Ασκήσεις ενδυνάμωσης των κύριων μυϊκών ομάδων, βοηθώντας τη σταθεροποίηση των αρθρώσεων.

Ασκήσεις λειτουργικότητας, οι οποίες βασίζονται στα θεμελιώδη κινητικά πρότυπα και βοηθάνε τον ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες. Κύριος στόχος των ασκήσεων αυτών είναι να αυξήσουν τη δύναμη, τη επιδεξιότητα και το εύρος κίνησης των προσβαλλόμενων από τη νόσο αρθρώσεων. Μάλιστα οι ασκήσεις λειτουργικής κίνησης, θεωρούνται η καλύτερη θεραπεία για την βελτίωση του πόνου και της κίνησης στη ρευματοειδή αρθρίτιδα. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι θα πρέπει να υπάρχει σωστή ισορροπία ανάμεσα στη διάρκεια και τη συχνότητα της άσκησης, γιατί η υπερβολική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τον πόνο στις αρθρώσεις. Μετά από 4 μήνες εφαρμογής του προγράμματος η Ξένια ένιωσε σημαντική ανακούφιση από τους πόνους. 

Μοιραστείτε το!