Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια διαδεδομένη κατάσταση υγείας που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Κύρια αιτία εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας είναι η χρόνια φθορά των αρθρώσεων, κάτι το οποίο επηρεάζει την κίνηση, τη σταθερότητα και την ευελιξία τους. 

Ενώ παλαιότερα πιστεύαμε ότι η άσκηση βλάπτει τις αρθρώσεις και προκαλεί περισσότερους πόνους σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, όλες οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα μπορούν και πρέπει να ασκούνται.

Η θεραπευτική άσκηση θεωρείται η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, γιατί βοηθάει στο να διατηρήσουμε το εύρος της κίνησης των αρθρώσεων μας, σε αποδεκτά επίπεδα, ενώ  ταυτόχρονα αποτρέπει την σκλήρυνση των αρθρώσεων. Θα πρέπει βέβαια να υπάρξει η σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ανάπαυση και την άσκηση, γιατί η υπερβολική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τον πόνο στις αρθρώσεις.

Στο Functional movement σχεδιάζουμε προγράμματα τα οποία απευθύνονται σε άτομα με Οστεοαρθρίτιδα, και τα οποία εστιάζουν στη βελτίωση της ικανότητας της κίνησης των αρθρώσεων, μέσα από ένα πλήρες ασκησιολόγιο λειτουργικών κινήσεων. Τα εξειδικευμένα αυτά προγράμματα θεραπευτικής άσκησης, στοχεύουν στην μείωση του πόνου και της ακαμψίας των αρθρώσεων, καθιστώντας πιο εύκολη την μετακίνηση και την εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων στα άτομα αυτά.  

Στόχος των προγραμμάτων που σχεδιάζουμε δεν είναι μόνο η διατήρηση και η βελτίωση της ευελιξίας των αρθρώσεων στα  άτομα με οστεοαρθρίτιδα, αλλά και:

α) η βελτίωση της στάσης και της κίνησης του σώματος τους, διότι η σωστή κίνηση και στάση μειώνει την  πρόσθετη πίεση στις αρθρώσεις τους κατά τις μετακινήσεις τους, προκαλώντας μικρότερη φθορά στο χόνδρο,

β) η βελτίωση της ισορροπία τους, αποτρέποντας έτσι πιθανόν τραυματισμούς από πτώσεις που μπορούν να προκληθούν στις καθημερινές τους δραστηριότητες, από την ανισορροπία που προκαλεί η ακαμψία ορισμένων αρθρώσεων.

Παγούνης Νικόλαος
Β.Sc Sport Science & Physical Education
M.Sc Kinisiology & Physical therapy
Diploma in Osteopathic Manual Practice
Certified Medical Exercise Specialist

Μοιραστείτε το!