Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

Ένα από τα πλέον συχνά προβλήματα των χεριών, το οποίο ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Ο καρπιαίος σωλήνας εντοπίζεται στην άρθρωση του καρπού, και είναι ένα στενό πέρασμα το οποίο σχηματίζεται από διάφορα οστά, συνδέσμους, μύες και τένοντες που κινούν τα δάχτυλα του χεριού. Το τοίχωμά του, αποτελείται από καρπιαία οστά τα οποία σχηματίζουν μια καμάρα πάχους όσο το δείκτη του χεριού ενός φυσιολογικού ανθρώπου, μέσα από την οποία διέρχονται τένοντες για την κάμψη των δαχτύλων, μικρά αγγεία και το μέσο νεύρο το οποίο νευρώνει τον αντίχειρα, το δείκτη, το μέσο και το μισό έσω του παράμεσου δακτύλου.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, είναι μια νευρολογική βλάβη, που εμφανίζεται μόνο σε ενήλικες, ηλικίας από 30 έως 60 χρονών και η συχνότητα του στις γυναίκες είναι τρεις έως πέντε φορές περισσότερη από ότι στους άνδρες, πιθανόν λόγω πιο στενής κατασκευής του καρπιαίου συνδέσμου στις γυναίκες. Στο 50% των περιπτώσεων, αφορά και τα δύο χέρια και προκαλείται διότι το μέσο νεύρο πιέζεται καθώς πορεύεται κατά μήκος της παλαμιαίας επιφάνειας του αντιβραχίου για να καταλήξει στα δάκτυλα περνώντας μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα. 

Το μέσο νεύρο είναι ένα από τα τρία σημαντικά νεύρα του χεριού και η πορεία του ξεκινάει από την αυχενική μοίρα της Σ.Σ με κατεύθυνση κατά μήκος του βραχίονα και του πήχη, και καταλήγει στην παλάμη περνώντας μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα.

Εάν ο καρπιαίος σωλήνας δεχτεί εξωτερική πίεση ή εάν ο χώρος του σωλήνα μειωθεί από διάφορα αίτια, τότε ασκείται αυξημένη πίεση στο νεύρο έχοντας ως αποτέλεσμα πόνο ή μουδιάσματα στον αντίχειρα, το δείκτη και το μέσο δάκτυλο του χεριού.

Που οφείλεται το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

Τα αίτια τα οποία οδηγούν στην πίεση του μέσου νεύρου και προκαλούν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι πολλά, με τα πιο σύνηθες να είναι:

  • φυσικές δραστηριότητες υπερχρήσης των καμπτήρων τενόντων του καρπού (π.χ. πολύωρη πληκτρολόγηση στον Η/Υ).
  • έντονη επιβάρυνση των χεριών (χειρονακτικές εργασίες).
  • ανατομικές ανωμαλίες – λάθος στάση σώματος.
  • καταστάσεις που προκαλούν κατακράτηση υγρών όπως παχυσαρκία, διαταραχές του θυρεοειδή.
  • φλεγμονώδεις παθήσεις όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα κ.α.
  • σακχαρώδης διαβήτης
  • αλκοολισμός.

Επίσης η στένωση του χώρου στον καρπιαίο σωλήνα, μπορεί να οφείλεται και σε δομικές ή συγγενείς ανωμαλίες.

Συμπτώματα του Συνδρόμου του Καρπιαίου Σωλήνα

Τα συμπτώματα στο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, ξεκινούν σταδιακά: 

  • Αρχικά με ελαφρύ μυρμήγκιασμα και μούδιασμα, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες που υποχωρεί με την ανάπαυση. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει σοβαρή εμπλοκή του νεύρου.
  • Στη συνέχεια υπάρχει ένταση των συμπτωμάτων, και αυξημένη πίεση πάνω στο νεύρο.
  • Και στο τελικό στάδιο υπάρχει σημαντική πίεση πάνω στο μέσο νεύρο και επιδείνωση των συμπτωμάτων, ιδιαίτερα του πόνου, με πιθανή μείωση της ικανότητας σύλληψης αντικειμένων με αυτό το χέρι, μυϊκή ατροφία.

Επίσης ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται:

  • Πόνο στον καρπό που μπορεί να ακτινοβολεί σε ολόκληρο το χέρι ακόμα μέχρι τους ώμους και τον αυχένα. Ο πόνος επιδεινώνεται κατά την διάρκεια της νύκτας ή νωρίς το πρωί.
  • Μείωση της δύναμης του χεριού.
  • Ελάττωση της κινητικότητας της περιοχής.
  • Ξηροδερμία, οίδημα ή αλλαγή στο χρώμα του χεριού.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι συχνό φαινόμενο, πολλοί από τους πάσχοντες να μην δίνουν την ανάλογη σημασία στα αρχικά συμπτώματα, όπως π.χ. πόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου ή πόνο στην περιοχή του καρπού, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να γίνονται επίμονα και αρκετές φορές δυσάρεστα.

Άμεση θεραπεία

Κατά τα πρώτα στάδια εμφάνισης των συμπτωμάτων ο ασθενής θα πρέπει να:

  • διακόψει άμεσα κάθε δραστηριότητα που προκαλεί πόνο στην περιοχή.
  • εφαρμόσει παγοθεραπεία για τον περιορισμό του οιδήματος
  • περιορίσει τις δραστηριότητές του, ώστε να προστατεύσει το μέλος από υπερβολικές κινήσεις. 

Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μέσα σε 4 ή 5 ημέρες τότε πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο γιατρό.

Θεραπευτικό πρόγραμμα άσκησης για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Ένα θεραπευτικό πρόγραμμα άσκησης το οποίο έχει σχεδιάσει ένας επαγγελματίας της άσκησης, είναι η θεραπεία που εφαρμόζουμε για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Το πρόγραμμα άσκησης που σχεδιάζουμε έχεις ως στόχο να μειώσει την πίεση στο διάμεσο νεύρο του καρπού. Αυτές οι ασκήσεις σε συνδυασμό με την εφαρμογή κάποιου ειδικού νάρθηκα, και την αλλαγή των δραστηριοτήτων που επιβαρύνουν το συγκεκριμένο σημείο, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.  

Πηγή

https://www.physio-pedia.com/Carpal_Tunnel_Syndrome

Μοιραστείτε το!