Συνδυασμός άσκησης & χειροπρακτικής – Τι είναι και πως μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να απαλλαγεί από χρόνιους πόνους

Συνήθως όταν το σώμα μας πονάει λόγω της υπερβολικής χρήσης των μυών ή του καθημερινού στρες και της κούρασης, η πρώτη σκέψη όλων μας είναι «χρειάζομαι ένα μασάζ». Ενώ η θεραπεία μασάζ έχει και αυτή τα πλεονεκτήματά της, οι θεραπείες που συνδυάζουν τη χειροπρακτική φροντίδα με την άσκηση, έχει αποδειχθεί επιστημονικά, ότι είναι κατά πολύ αποτελεσματικότερες.

Οι θεραπείες χειροπρακτικής & άσκησης, αντιμετωπίζουν φυσικά τους μυοσκελετικούς πόνους του ανθρώπινου σώματος, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό επιστημονικά καταρτισμένων μεθόδων και τεχνικών.  Ο στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι να αποκτήσει το σώμα μας κινητικότητα, σταθερότητα, και την απαιτούμενη δύναμη ώστε να μπορεί να υποστηρίξει τη σωστή λειτουργία και ισορροπία.

Σε αυτό το άρθρο, παρουσιάζουμε τις τεχνικές που εφαρμόζονται σε έναν συνδυασμό άσκησης & χειροπρακτικής, για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την άνεση στο ανθρώπινο σώμα, ώστε να είναι αυτό λειτουργικό, άνετο και σταθερό στις καθημερινές δραστηριότητες που εκτελεί.

Τεχνικές Απελευθέρωσης των μυών- ART

Όταν ένας μυς τραυματίζεται, τότε στη συγκεκριμένη περιοχή εμφανίζεται ουλώδης ιστός. Ο ουλώδης ιστός και οι άλλες συμφύσεις, έχουν την τάση να περιβάλλουν τους μαλακούς ιστούς του ανθρώπινου σώματος που έχουν υποστεί τραυματισμό, ακόμη και όταν αυτό το τραύμα δεν είναι πολύ σοβαρό. Αυτές οι συμφύσεις μπορεί να προκαλέσουν αδυναμία των μυών και να αλλοιώσουν την κινητική λειτουργία των αρθρώσεων και των συνδέσμων. Μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο και απώλεια του εύρους κίνησης και ευλυγισίας, όταν συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται οι τραυματισμένοι μύες χωρίς να εφαρμόσουμε κάποιου είδους θεραπεία.

Όταν συμβαίνει αυτό, τότε η σωστή κινητική λειτουργία του σώματος τίθεται σε κίνδυνο και η αποκατάσταση είναι απαραίτητη.

Μέσω των τεχνικών απελευθέρωσης των μυών- ART, εφαρμόζουμε τις κατάλληλες εξειδικευμένες χειροπρακτικές τεχνικές, τόσο για να διορθώσουμε την κίνηση, όσο και για την απελευθέρωση των νεύρων και  των αιμοφόρων αγγείων που έχουν παγιδευτεί κάτω από συμφύσεις και έχουν σχηματιστεί γύρω από τους τραυματισμένους μύες. Χρησιμοποιώντας αυτές τις τεχνικές, αυξάνεται η ροή του αίματος και του οξυγόνου, γεγονός που προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο, καθώς συμβάλλει στην επούλωση του σώματος και στη βελτίωση της κινητικής του λειτουργίας.

Άσκηση

Η σημασία και τα οφέλη της άσκησης στην πρόληψη και στη θεραπεία του πόνου, αλλά και μιας ευρείας ποικιλίας ιατρικών καταστάσεων, είναι πλέον αποδεδειγμένη από όλες τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες. Μάλιστα οι επιστήμονες υποστηρίζουν συνεχώς τα πολυάριθμα φαρμακευτικά οφέλη της άσκησης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία ασθένεια κατά την οποία η άσκηση να μην μπορεί να βοηθήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είτε πρόκειται για πρόληψη, είτε για θεραπεία.

Η συστηματική & εξειδικευμένη άσκηση, μπορεί να αλλάξει το ανθρώπινο σώμα τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά, εννοώντας δομικές, ορμονικές και βιοχημικές αλλαγές. Το ιδιαίτερο όμως με την άσκηση είναι ότι έχει χρόνο ημίσειας ζωής. Δηλαδή αν σταματήσουμε να ασκούμαστε συστηματικά, τότε αρχίζει να χάνετε το πλήθος των θετικών οφελών για το σώμα μας. Και αυτό μάλιστα συμβαίνει σχετικά γρήγορα. Για αυτό, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η φροντίδα και η υγεία του ανθρώπινου σώματος, είναι κάτι που απαιτεί χρόνο και συνεχή προσπάθεια από εμάς.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές θεραπείες. Και όταν λέμε θεραπεία, εννοούμε τη θεραπεία της πραγματικής αιτίας του προβλήματος και όχι των συμπτωμάτων της.

Εκτός, αν βάλουμε την άσκηση στην καθημερινότητα μας.

Βάζοντας την άσκηση στην καθημερινότητα μας, τότε είναι σαν να λαμβάνουμε καθημερινά ένα φάρμακο με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία μας. Και μάλιστα ένα φυσικό φάρμακο, το οποίο όχι μόνο θεραπεύει την αιτία του προβλήματος, αλλά δρα και προληπτικά.

Στο Functional Movement, αντιμετωπίζουμε τον κάθε ασκούμενο διαφορετικά, ανάλογα με τον πόνο που εμφανίζει, αλλά και με τις ικανότητες του. Αφού κάθε ασκούμενος είναι διαφορετικός, δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε σε όλους το ίδιο πρόγραμμα άσκησης. Κάθε πρόγραμμα που σχεδιάζουμε είναι εξατομικευμένο, στοχεύοντας στο να ενισχύσει την κίνηση, την ευελιξία, τη δύναμη και γενικότερα τη υγεία του ασκούμενου, διασφαλίζοντας ότι το σώμα του θα λειτουργεί πάντα στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, προστατεύοντας το από μελλοντικούς μυοσκελετικούς πόνους.

Χειροπρακτική φροντίδα

Η μέθοδος της χειροπρακτικής είναι το κλειδί για να εντάξουμε προοδευτικά στην άσκηση, κάποιον ασκούμενο με πόνο.  Μέσω της χειροπρακτικής, βοηθάμε τον ασκούμενο να συμμετάσχει ενεργά στην άσκηση, αρχικά με τη δική μας βοήθεια  και μέσω ενός εξειδικευμένου προγράμματος άσκησης. Στη συνέχεια και αφού ο ασκούμενος έχει ολοκληρώσει μια σειρά από συνεδρίες, εκπαιδεύουμε τον ασκούμενο ώστε να συνεχίσει μόνος του να υποστηρίζει και να ενισχύει το σώμα του μελλοντικά.

Με αυτόν τον τρόπο τον προστατεύουμε (τον ασκούμενο) από μυοσκελετικούς πόνους, εφαρμόζοντας μία φυσική θεραπεία χωρίς να στηριζόμαστε συνεχώς σε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο, ότι η χειροπρακτική φροντίδα βοηθάει κατά πολύ στη μείωση του πόνου στη μέση, στον αυχένα, στα ισχία,  ενώ επίσης βοηθά στη μείωση των πονοκεφάλων και στην αύξηση της ενέργειας και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Λειτουργική Αποκατάσταση

Η λειτουργική αποκατάσταση περιλαμβάνει μια σειρά από τεχνικές, οι οποίες προσφέρουν κινητικότητα, αποκατάσταση και δύναμη. Η λειτουργική κίνηση έχει αποδειχτεί ότι βοηθάει το ανθρώπινο σώμα, όχι μόνο να απαλλαγεί από χρόνιους πόνους, αλλά και να προστατευτεί από μελλοντικούς. Όταν στοχεύουμε σε συγκεκριμένες ομάδες μυών και αρθρώσεων, το ανθρώπινο σώμα βρίσκει ανακούφιση πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, ενώ οι ενοχλήσεις εξασθενούν αμέσως.

Βέβαια είναι σημαντικό να λαμβάνουμε πάντα υπόψη τους μοναδικούς στόχους, τις ανάγκες και τους περιορισμούς κάθε ασκούμενου, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί το καλύτερο και ασφαλέστερο πρόγραμμα θεραπείας. Η θεραπείες που προσφέρονται στο Functional Movement, έχουν σχεδιαστεί για να απαλλάσσουν τους ασκούμενους μας από χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους. Μέσω του Functional Movement, το σώμα σας όχι μόνο θα είναι απαλλαγμένο από πόνο, αλλά θα είναι πιο δυνατό και πιο ικανό από πριν. Επικοινωνήστε μαζί μας, για να μάθετε πώς μπορείτε να θεραπευτείτε, να νιώσετε άνετα και να απολαύσετε ξανά τη ζωή σας.

 

ΠαγούνηςΝικόλαος

Κινησιολόγος –  Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

 

Μοιραστείτε το!