Απαντήσεις σε κοινά ερωτήματα για την ισχιαλγία, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μελέτες.

Σύμφωνα με τους Stynes S et.al, περίπου τα 2/3 των ανθρώπων με πόνο στη μέση αναφέρουν επίσης και πόνο στα πόδια. Οι περισσότεροι από εμάς «βαπτίζουμε» αυτόν τον πόνο εύκολα και χωρίς καμία αμφιβολία ως ισχιαλγία.

Ο όρος ισχιαλγία χρησιμοποιείται πλέον πολύ συχνά για οποιονδήποτε πόνο που εμφανίζεται στο πίσω μέρος των ποδιών. Σύμφωνα όμως με τους Jean – Pierre Valat et.al, αυτό δεν ισχύει πάντα, και μάλιστα τις περισσότερες φορές αυτή η επώδυνη αίσθηση δεν σχετίζεται με κήλη δίσκου ή συμπίεση της νευρικής ρίζας.

Όπως αντιλαμβανόμαστε, υπάρχουν πολλές πληροφορίες (είτε από δίκες μας έρευνες, είτε από εμπειρίες φίλων & συγγενών) όσον αφορά τον πόνο στη μέση και ειδικότερα για την ισχιαλγία. Αυτό το πλήθος των πληροφοριών όμως, προκαλεί σε ένα άτομο που ταλαιπωρείται από τέτοιου είδους πόνο, αρχικά μία σύγχυση και στη συνέχεια ένα πλήθος ερωτημάτων για το τι ακριβώς πρέπει να κάνει για να θεραπευτεί.

Τα ερωτήματα αυτά αναφέρονται στο:

  • πόσο διαρκεί ο πόνος της ισχιαλγίας,
  • αν χρειάζεται να υποβληθούμε σε χειρουργική επέμβαση,
  • αν πρέπει να κάνουμε μαγνητική τομογραφία,
  • αν επουλώνονται οι δισκοκήλες και
  • αν θεραπεύεται η ισχιαλγία.

Τα ερωτήματα αυτά θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε μέσα από αυτό το άρθρο, στηριζόμενοι στις πιο πρόσφατες μελέτες που έχουν γίνει για την ισχιαλγία.

  1. Πόσο διαρκεί ο πόνος της ισχιαλγίας; Τα στοιχεία των ερευνών αναφέρουν, ότι οι εξάρσεις και η μακροχρόνια δυσφορία μικρού βαθμού, είναι πολύ πιθανά συμπτώματα σε άτομα με χρόνιο πόνο στη μέση. Σύμφωνα με τους Kika Konstantinou et.al, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “The Spine Journal”, το 55% των ατόμων που εμφάνισαν ισχιαλγία, ανέφεραν 30% βελτίωση στις καθημερινές τους δραστηριότητες σε 6 μήνες. Αυτό σημαίνει, ότι ο ασθενής θα πρέπει να καταλάβει ότι η πρόοδος της θεραπείας δεν βασίζεται στην πλήρη επίλυση των συμπτωμάτων της ισχιαλγίας, αλλά στη λειτουργική πρόοδο των καθημερινών του δραστηριοτήτων. Μάλιστα, όσο περισσότερο μπορεί ένα θεραπευτής να «γιορτάσει» πολλές μικρές νίκες με τον ασθενή του, τόσο πιο πιθανό είναι να τον ενθαρρύνει να συνεχίσει ουσιαστικές δραστηριότητες που θα τον βοηθήσουν στη διαδικασία της θεραπείας.
  2. Χρειάζεται να υποβληθούμε σε χειρουργική επέμβαση; Αν και γενικά ο κόσμος πιστεύει ότι μία χειρουργική επέμβαση θα οδηγήσει σε μία ταχύτερη επίλυση των συμπτωμάτων της ισχιαλγίας, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό δεν ισχύει. Η μελέτη του Weinstein Sport, έδειξε ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική διαφορά μεταξύ των ατόμων που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και σε αυτών που ακολούθησαν μία πιο συντηρητική θεραπεία. Μάλιστα σύμφωνα με τις έρευνες, εάν υποβληθούμε σε μία χειρουργική επέμβαση είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να γίνει αυτό και δεύτερη φορά. Με λίγα λόγια η συντηρητική αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, μέσω της άσκησης και της χειροπρακτικής φροντίδας, είναι η πιο ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας, εκτός βέβαια από τις περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα επιδεινώνονται, οπότε μπορούν να δοκιμαστούν και πιο επεμβατικές επιλογές.
  3. Πρέπει να κάνουμε μαγνητική; Μια αναδρομική μελέτη 2 ετών που δημοσιεύτηκε στο Global Spine Journal από τους Gupta et.al, έδειξε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του μεγέθους μιας οσφυϊκής δισκοκήλης και της πιθανότητας ένας ασθενής να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Το γεγονός αυτό, αποτελεί μία υπενθύμιση τόσο για τους γιατρούς, όσο και για τους ασθενείς ότι η υπομονή και ο σεβασμός στη διαδικασία της θεραπείας για τις οσφυϊκές δισκοκήλες, είναι πρωταρχικής σημασίας. Επίσης η διάγνωση μιας «μεγάλης» κήλης, δεν αποτελεί από μόνο του σημείο αιχμής για να αποφασίσει κάποιος αν θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβασή ή όχι.
  4. Επουλώνονται οι δισκοκήλες; Οι δισκοκήλες αποτελούν την πιο κοινή αιτιολογία εμφάνισης των συμπτωμάτων της ισχιαλγίας. Μάλιστα όταν δίνεται αυτή η διάγνωση, οι ασθενείς συχνά αισθάνονται ότι είναι καταδικασμένοι και ότι η μόνη τους θεραπευτική επιλογή, είναι η χειρουργική επέμβαση. Τα ευρήματα όμως μιας συστηματικής ανασκόπησης από τους Chiu et.al, δείχνουν ότι οι δισκοκήλες όχι μόνο μπορούν να επουλωθούν με την πάροδο του χρόνου (κατά μέσο όρο 1 χρόνο), αλλά και όσο μεγαλύτερη είναι μία δισκοκήλη, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες αυτής να μικρύνει ή να επουλωθεί εντελώς. Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το 1/3 έως και το 50% των ανθρώπων που δεν έχουν πόνο και συμπτώματα ισχιαλγίας, έχουν διαγνωστεί με δισκοκήλη.
  5. Θεραπεύεται η ισχιαλγία; Η πιθανότητα πλήρους υποχώρησης των συμπτωμάτων της ισχιαλγίας με ή χωρίς χειρουργική επέμβαση, είναι κάτι που δεν μπορεί να υποσχεθεί κανένας γιατρός ή θεραπευτής. Αυτό δε σημαίνει ότι κάποιο άτομο που ταλαιπωρείται από ισχιαλγία, θα πονάει για μια ζωή. Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου, είναι σημαντικό η θεραπεία της ισχιαλγίας να εστιάζει στη βελτίωση των καθημερινών μας δραστηριοτήτων, μέσω της σταδιακής έκθεσης και της προοδευτικής επιβάρυνσης. Η εστίαση της θεραπείας μας σε αυτό, θα βελτιώσει τις σωματικές μας ικανότητες και θα μειώσει το υψηλό ποσοστό των υποτροπών και τα επίπεδα του πόνου, παρέχοντας μας μια ασφαλή διαδρομή προς τη θεραπεία.
  6. Η άσκηση είναι ασφαλής για την ισχιαλγία; Πλέον οι κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες όλων των εθνικών οργανισμών υγείας, συνιστούν στα άτομα με ισχιαλγία να παραμείνουν σωματικά δραστήρια. Επίσης η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα, δεν συνίσταται μόνο σε άτομα που υποφέρουν από ισχιαλγία, αλλά και σε άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα ισχιαλγίας, διότι η άσκηση λειτουργεί ως πρόληψη.

Πολλοί άνθρωποι με ισχιαλγία, αναζητούν καθημερινά μια ιατρική ή θεραπευτική συμβουλή για το τι πρέπει και τι μπορούν να κάνουν για να μην επιδεινωθούν τα συμπτώματα της ισχιαλγίας. Οι άνθρωποι αυτοί, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα γενικότερα, δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο νομίζαμε παλαιότερα, και ότι πλέον η άσκηση αποτελεί το βασικό συστατικό μιας ασφαλούς και αποτελεσματικής θεραπείας.

Τα παραδοσιακά μοντέλα θεραπείας που ακολουθούσαμε μέχρι τώρα και τα οποία στηρίζονταν στη φαρμακευτική αγωγή ή στις χειρουργικές επεμβάσεις ώστε να διορθώσουμε το πρόβλημα, έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι τόσο ισχυρά ώστε να μας προσφέρουν μία ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για την ισχιαλγία.

Άρα σύμφωνα με τις επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, η καλύτερη δυνατή θεραπεία που μπορεί να ακολουθήσει ένα άτομο που υποφέρει από ισχιαλγία, είναι η εξατομικευμένη ενεργητική θεραπεία και αυτή που υποστηρίζει ψυχολογικά τον ασθενή. Με αυτό τον τρόπο θεραπείας καταφέρνουμε να διατηρήσουμε τον ασθενή σωματικά δραστήριο, εκπαιδεύοντάς τον ταυτόχρονα να διαχειρίζεται πιθανές υποτροπές και επανεμφανίσεις του πόνου.

 

ΠαγούνηςΝικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!