Πως μπορούμε να διορθώσουμε τη στάση του σώματός μας

Η κακή στάση του σώματος είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας που έχει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος.  Ο σύγχρονος μέσος ενήλικας ξοδεύει περισσότερες από τρεισήμισι ώρες καθημερινά σκύβοντας πάνω από  το κινητό του τηλέφωνο. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη σωματική αδράνεια με την οποία χαρακτηρίζεται η εποχή μας, έχει ως συνέπεια την εμφάνιση χρόνιων μυοσκελετικών πόνων, αλλά και σοβαρότερων προβλημάτων υγείας στο κυκλοφορικό & πεπτικό μας σύστημα κ.α.

Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι ο συγκεκριμένος τρόπος ζωής ενέχει κινδύνους τόσο για την ανθρώπινη σωματική υγεία όπως μυοσκελετικούς πόνους στην πλάτη, στον αυχένα κ.α, όσο και για την ψυχική μας υγεία (κοινωνική απομόνωση, στρες κ.α).

Το πιο ανησυχητικό γεγονός όμως είναι, ότι σύμφωνα με μία παγκόσμια έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), το ποσοστό των ανθρώπων που ανησυχούν για τις επιδράσεις του συγκεκριμένου τρόπου ζωής στην σωματική & πνευματική τους υγεία, είναι πολύ μικρό. Επίσης πολύ πιο μικρό είναι το ποσοστό, το οποίο αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι «κακές» συνήθειες ευθύνονται για τη λανθασμένη στάση σώματος και τα λανθασμένα κινητικά μοτίβα (π.χ βάδιση), που υιοθετούμε.

Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η στάση του ανθρώπινου σώματός, δεν επιβαρύνεται μόνο από τη χρήση του κινητού μας τηλεφώνου ή τη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών. Αλλά κάθε φορά που «βάζουμε» το σώμα μας στη λιγότερη βέλτιστη θέση είτε κατά το διάβασμα ενός βιβλίου, είτε κατά την εργασία μας, είτε όταν ξαπλώνουμε στον καναπέ μας. Χωρίς μάλιστα να συνειδητοποιούμε την πίεση που ασκείται στο σώμα μας εκείνη τη στιγμή, εξαιτίας του ότι αυτό δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένο.

Πως μπορούμε να διορθώσουμε τη στάση του σώματός μας;

Όπως αποδεικνύεται συνεχώς μέσα από νέες έρευνες η κακή στάση σώματος και οι κακές  καθημερινές μας συνήθειες, επηρεάζουν τη στάση του σώματος μας, αλλά και γενικότερα την υγεία μας. Οι ίδιες έρευνες τονίζουν ότι αν αλλάξουμε κάποιες καθημερινές συνήθειες και βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας, τότε θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε μία καλή σωματική & πνευματική υγεία.

Βέβαια για να συμβεί αυτό, θα πρέπει αρχικά να έχουμε θέληση να αλλάξουμε συνήθειες χρόνων και κατά δεύτερον να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Το να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένους επαγγελματίες, είναι πολύ σημαντικό διότι οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να επιτευχθούν με τη συμβατική προπόνηση δύναμης. Χρειάζεται εξειδικευμένη & εξατομικευμένη άσκηση, ώστε να στοχεύσουμε και να διορθώσουμε τα «δυσλειτουργικά» σημεία του σώματος του ασκούμενου.

Γιατί με τη συμβατική γυμναστική δεν μπορούμε να διορθώσουμε τη στάση του σώματός μας;

Όταν λέμε συμβατική προπόνηση, εννοούμε την προπόνηση η οποία στοχεύει σε μία γενική ενδυνάμωση του ανθρώπινου σώματος, το οποίο δεν εμφανίζει κάποιες ιδιαιτερότητες και το κυριότερο, μυϊκές ανισορροπίες.

Όταν το ανθρώπινο σώμα έχει κάποιες ιδιαιτερότητες και μυϊκές ανισορροπίες, τότε με τη συμβατική γυμναστική οι δυνατοί μύες γίνονται ακόμα πιο δυνατοί και οι αδύναμοι παραμένουν υπολειτουργικοί, και αυτό είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο & αποδεδειγμένο.

Γιατί η άσκηση πρέπει να είναι εξατομικευμένη

Τις περισσότερες φορές τα άτομα τα οποία ταλαιπωρούνται από χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους, εμφανίζουν κάποιες ιδιαιτερότητές (π.χ περίεργο σωματότυπο) ή εξαιτίας κάποιων καθημερινών τους συνηθειών προκαλούν κάποιες μυϊκές ανισορροπίες. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες περιοχές του σώματός τους είτε είναι «σφιχτές» – υπερδραστήριες, είτε υπολειτουργικές που σημαίνει ότι δεν εκτελούν τις λειτουργίες για τις οποίες είναι υπεύθυνες.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στο Functional Movement υποστηρίζουμε τη σημασία της αξιολόγησης του σώματος του ασκούμενου. Γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εντοπίσουμε αυτές τις ιδιαιτερότητες και τις μυϊκές ανισορροπίες. Κάτι το οποίο είναι απαραίτητο, ώστε να σχεδιάσουμε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης μέσω του οποίου θα καταφέρουμε να διορθώσουμε τη στάση σώματος του ασκούμενου.

Η άσκησης ως μέσω θεραπείας ενάντια σε χρόνιους πόνους & παθήσεις, υποστηρίζεται πλέον από όλους τους επιστήμονες.  Ο τρόπος αυτός θεραπείας, συνδυάζεται αρχικά με τη χειροπρακτική θεραπεία, ώστε να καταφέρουμε να επαναφέρουμε τις δυσλειτουργικές περιοχές του ανθρώπινου σώματος στη φυσιολογική λειτουργική τους κατάσταση. Στη συνέχεια εφαρμόζουμε ασκήσεις οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις σωματικές ικανότητες του ασκούμενου, σύμφωνα με τους πόνους που έχει. Στο τελικό στάδιο προσαρμόζουμε το ασκησιολόγιο του κάθε ασκούμενου, σύμφωνα με τις καθημερινές του κινήσεις στο σπίτι ή στη δουλειά, βοηθώντας τους έτσι να επιστρέψουν σιγά σιγά στην καθημερινή τους ζωή.

Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται με πολύ επιτυχία τα τελευταία χρόνια από επαγγελματίες κινησιολόγους, οι οποίοι γνωρίζουν να αξιολογούν & να διορθώνουν την ανθρώπινη κίνηση. Είναι μία μέθοδος η οποία έχει ασφαλή και άμεσα αποτελέσματα όχι μόνο στη στάση του σώματός μας, αλλά γενικότερα στις καθημερινές μας συνήθειες. Τα άτομα τα οποία έχουν δοκιμάσει τη μέθοδο αυτή (αυτή τη μέθοδο εφαρμόζουμε στο Functional Movement), βοηθήθηκαν όχι μόνο γιατί βελτίωσαν τη στάση του σώματός τους, αλλά γενικότερα την κίνηση τους καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας τους. Επίσης μέσω αυτού του τρόπου «θεραπείας» γνώρισαν το σώμα τους και εκπαιδεύτηκαν στο να διατηρήσουν μία σωστή στάση σώματος στην καθημερινότητά τους. Μάλιστα όταν «ξεχνιούνται» και επιστρέφουν στις παλιές τους συνήθειες, σκέφτονται αμέσως να διορθώσουν την ευθυγράμμιση του σώματός τους, γνωρίζοντας πως πρέπει να το κάνουν.

Η κακή στάση σώματος είναι ένας σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας, ο οποίος ευθύνεται για χρόνιους σωματικούς πόνους και χρόνια προβλήματα υγείας, αλλά μέσω του Functional Movement, μπορεί να διορθωθεί.

 

ΠαγούνηςΝικόλαος

Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

& στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

Μοιραστείτε το!