Πόνος στο πίσω μέρος του ώμου και πως αντιμετωπίζετε μέσω του functional movement

Ο ώμος είναι μία περιοχή του ανθρώπινου σώματος, ο οποίος περιβάλλεται από πολλούς μύες, όπως τον τρικέφαλο βραχιόνιο, το δελτοειδή, το πλατύ ραχιαίο και τον μείζων στρογγύλο. Είναι σύνηθες φαινόμενο σε περιοχές του ανθρώπινου σώματος, οι οποίες περιβάλλονται από πολλούς μύες να εμφανίζονται προβλήματα σταθερότητας και δυσλειτουργίας και λόγο του ότι η ωμική ζώνη είναι μια τέτοια περιοχή, πολύς κόσμος πάρα πολύ συχνά ταλαιπωρείται από χρόνιους πόνους στο σημείο αυτό.  

Πολύ ασκούμενοι με επισκέπτονται παραπονούμενοι για πόνους στην ωμική ζώνη, και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζω τέτοια περιστατικά λόγω του ότι όπως προανέφερα είναι μία περίπλοκη περιοχή, είναι να αξιολογήσω την κινητική λειτουργία του ώμου έτσι ώστε να εντοπίσω τους μύες ή το μυ που είναι δυσλειτουργικοί. 

Αυτό έκανα και πριν λίγο καιρό με την Τ.Κ η οποία είναι 42 χρονών και ταλαιπωρούνταν πολύ καιρό από πόνους στο πίσω μέρος του ώμου, οι οποίοι δυσκόλευαν τη δουλειά της αναγκάζοντας την πολλές φορές να λείπει από αυτή. Αφού ζήτησα ιατρική γνωμάτευση για να βεβαιωθώ ότι δεν υπάρχει κάποια παθολογία στην άρθρωση και αφού πήρα ένα ιστορικό από την ασκούμενη, προχώρησα στη αξιολόγηση της κίνησης και της στάση του σώματός της.

Μέσω της κινητικής αξιολόγησης εντόπισα μία αστάθεια, στον πονεμένο ώμο και στη συνέχεια αξιολόγησα τους μύες που περιβάλουν την περιοχή (τους ανέφερα παραπάνω), έτσι ώστε να εντοπίσω ποιος από αυτούς προκαλούσε την αστάθεια αυτή, βρίσκοντας τελικά ότι ο τρικέφαλος βραχιόνιος μυς ήταν υπολειτουργικός.

Ο τρικέφαλος βραχιόνιος, είναι ένας μυς του οποίου η λειτουργία δεν είναι μόνο να βοηθάει στην έκταση της άρθρωσης του αγκώνα και στο να δρα ως ανταγωνιστής του δικέφαλου βραχιόνιου, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση του ώμου κρατώντας την κεφαλή του βραχιόνιου οστού σε σωστή θέση μέσα στην άρθρωση του ώμου. Όταν υπάρχει αστάθεια στον ώμο και κυρίως όταν αυτός περιστρέφεται εσωτερικά, η οποία είναι μία λανθασμένη κίνηση, διότι ο ώμος πρέπει να περιστρέφεται εξωτερικά, τότε μειώνεται η λειτουργία του τρικέφαλου βραχιόνιου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σταθεροποιήσει την ωμική ζώνη και να προκαλεί πόνο κατά την κίνηση. Ενώ επίσης η δυσλειτουργία του τρικέφαλου βραχιόνιου, εκτός από πόνο στον ώμο, μπορεί να προκαλέσει πόνο στο άνω μέρος της πλάτης, στον αγκώνα και στο αντιβράχιο.  

Αξιολογώντας τελικά όλα αυτά τα δεδομένα, σχεδίασα ένα ασκησιολόγιο το οποίο στόχευε στην ενεργοποίηση του τρικέφαλου βραχιόνιου και στην επανεκπαίδευση της κίνησης του ώμου, ώστε αυτός να μάθει να κινείται σωστά και σε όλο το εύρος κίνησής του, πετυχαίνοντας να απαλλάξω την Τ.Κ από τους πόνους και να ξαναγίνει ευδιάθετη και λειτουργική όχι μόνο στη δουλειά της, αλλά και στην καθημερινότητά της.

Παγούνης Νικόλαος

Β.Sc Sport Science & Physical Education

M.Sc Kinisiology & Physical therapy

Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης &

της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος

Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση